Planul anunţat de preşedintele american Joe Biden de ştergere a câte 10.000 de dolari din datoriile contractate de milioane de persoane prin creditele de studii va costa aproximativ 24 miliarde de dolari anual, dacă trei sferturi dintre cei eligibili vor profita de ofertă, a estimat Casa Albă, potrivit Agerpres.
Măsura anunţată miercuri, prin care Biden şi-a ţinut o promisiune din campania pentru Casa Albă, ar putea creşte susţinerea pentru candidaţii Partidului Democrat în alegerile pentru Congres din noiembrie.
Unii economişti au spus însă că măsura ar putea alimenta inflaţia, iar cei mai mulţi dintre republicani se opun ştergerii creditelor de studii, pe care o consideră inechitabilă dat fiind că îi va ajuta în mod disproporţionat pe cei cu venituri mai mari.
Miercuri, Casa Albă a afirmat că nu a calculat deocamdată costurile acestui plan, dar joi purtătoarea de cuvânt Karine Jean-Pierre a declarat la CNN: "Presupunând că 75% dintre persoane vor apela la planul preşedintelui de anulare a creditelor de studii, şi dacă ne uităm la suma medie, va fi vorba despre aproximativ 24 miliarde de dolari pe an".
Taxele de studii în universităţile americane sunt substanţial mai ridicate decât în majoritatea celorlalte state bogate, iar consumatorii americani sunt grevaţi de o datorie totală de 1,75 mii de miliarde de dolari în credite de studii, cea mai mare parte fiind deţinută de guvernul federal.