SUA-CHINA - Mai mult decât credeam

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 18 noiembrie 2023

Sorin Rosca Stanescu

Ceea ce au convenit Biden şi Xi la San Francisco, primul oraş înfrăţit cu China, ales simbolic tocmai din acest motiv, este mult mai mult decât îmi imaginam, la sfârşitul săptămânii trecute, punând cap la cap cele câteva elemente de care dispuneam din relatările oficiale. Nu numai că cei doi lideri s-au înţeles asupra principalelor teme, care în ultimii ani au tensionat tot mai mult relaţiile dintre cele două state, dar au convenit asupra unui parteneriat complex şi consolidat pentru perioada următoare. Realitatea a întrecut viziunea mea optimistă.

Este bine de ştiut că informaţiile suplimentare pe care mă bazez acum, sunt relatări oficiale care aparţin Radio China International şi CCTV şi, în consecinţă, ele sunt în afara oricăror suspiciuni. Tot astăzi public integral acest material pe CorectNews. Mai subliniez, înainte de a face câteva comentarii, faptul că această întâlnire istorică din golful San Francisco, urmată şi de convorbiri directe, fără martori, sub pretextul unei plimbări în parc, au urmat punct cu punct punctajul stabilit de secretarul de stat american, împreună cu omologul său chinez, în negocierile pe care cei doi le-au purtat în Bali.

Cele mai multe dintre suspiciunile care au otrăvit relaţia dintre cele două supraputeri au fost pur şi simplu date la o parte. Începând de săptămâna trecută, China nu mai constituie pentru Statele Unite un pericol pentru siguranţa naţională, iar Statele Unite pentru China nu mai sunt percepute ca o ameninţare. Ostilitatea şi rivalitatea sunt înlocuite printr-o cooperare desfăşurată pe multiple planuri. Se merge atât de departe în această cooperare benefică pentru ambele state şi pentru întreg mapamondul, încât China s-a oferit să furnizeze burse pentru zeci de mii de studenţi americani care, pe această cale, vor avea posibilitatea să cunoască mai bine un stat care funcţionează în baza altor principii, reguli şi valori şi, întorcându-se acasă, să fie capabili să promoveze principiul de bază conform căruia, pe de-o parte planeta poate funcţiona cât se poate de bine în ciuda faptului că statele împărtăşesc, pe lângă valorile comune şi numeroase valori diferite, şi în al doilea rând, ceea ce este fundamental, li a fost accentuat la San Francisco, că planeta Pământ este suficient de mare pentru ca cele două supraputeri să se poată dezvolta fără a se călca reciproc pe bătături.

Pornind din acest punct de cotitură istorică, aproape automat urmează să se regleze toate celelalte probleme până acum litigioase. Taiwanul, care de drept aparţine Chinei, şi care mai devreme sau mai târziu, pe cale paşnică, se va unifica cu China, la fel cum s-a întâmplat şi cu Hong Kong-ul, Marea Chinei de Sud, în care indiscutabil China va deţine în viitor o pondere extrem de importantă, dar care va fi deschisă comerţului tuturor statelor riverane, precum şi statelor neriverane. Războiul din Ucraina şi din Fâşia Gaza sunt tratate în plan secund şi nu s-au bucurat de un statut deosebit în cadrul convorbirilor oficiale, ocupând mai degrabă o poziţie în anexele dialogului dintre Biden şi Xi Jinping.

Această întâlnire la vârful vârfului a plasat în derizoriu poziţia de lider mondial râvnită de Vladimir Putin, dar în schimb, statutul de mare lider regional al Turciei a fost recunoscut de ambele părţi. Cât priveşte Iranul, dacă nu mă înşel, nici măcar nu a fost tratat între paranteze. Mă bucur că am intuit corect substanţa şi semnificaţia noului parteneriat istoric dintre Statele Unite şi China.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Desigur ceea ce ne este este prezentat pare a fi doar o picatura dintr-un pahar cu apa .Asa cum ne asteptam de multa vreme oferta facuta Chinei este de nerefuzat .O China pacifista inlocuieste Rusia revansarda ce este inlaturata de peste tot in lume .Rusia ,Iranul ,Coreea de nord si cine inca mai crede ca se poate alatura Rusiei se inseala amarnic .Vom fi martorii unor noi regrupari aparitiei unor noi aliante ce vor exclude pe toti razboinicii planetei ce inca viseaza la a face noi cuceri militare .Toate Enclavele purtatoare de conflict vor fi eliminate .Uniunea Europeana are drumul deschis spre a-si aduce aproape toate natiunile aflate in Europa care inca mai sunt in afara UE .Ucraina si Rep .Moldova vor adera acum rapid .Taiwanul va deveni parte a Chinei curind . Israel va distruge nu numai Hamas dar si Hezbollah ca si toate tintele Iranului aflate in Siria sau oriunde in lume .Erdogan isi va modifica discursul .

    Rusia se va retrage nu numai din Ucraina .Ceea ce fasce J.R.Biden este cu mult peste puterea de intelegere a omului obisnuit .Sa ne amintim cuvintele de inceput ale lui J.R.Biden si pe cele ale doamnei Ursula von der Leyen . Citez din memorie :„nici nu stie ce il asteapta” si Federatia Rus nu moi poate ramine in acest format actual .China isi ocupa locul binemeritat in lume .Totul intra intr-un proces de schimbare nicicind imaginat .Totul a fost inceput cu multa vreme in urma o data cu oferirea Pen .Crimeea fara lupta Rusiei atunci cind uniformele de parada au fost folosite .Apoi planul intregului Occident ne-a adus alaturi si China si nu doar China ci si pe toate celalalte natiuni ce i s-au alaturat cu exceptia Iranului si Rusiei .Formidabil .Sa vedem , in curind , o Europa a „Batrinului Continent ”unit este un vis ce devine realitate .Am fost martorii a unui an 1989 plin de surprize ce isi continua parcursul chiar acum . 

    Afara-i vopsit gardul , inauntru-i leopardul . Biden va continua sa impinga SUA in prapastie , iar China si Rusia vor privi ranjind dezastrul .

    1. China si Rusia chiar isi vor privi dezastrul.

    ... curiozitatea mea cea mai mare este: cum a reusit us sa ajunga in pozitia asta?!? ... oricum ai cantari-o da cu virgula ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb