SUA confirmă că o dronă americană a fost doborâtă lângă Iran

A.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 decembrie 2011

SUA confirmă că o dronă americană a fost doborâtă lângă Iran

China se pregăteşte de război

Americanii au confirmat ieri că drona (n.r. avion militar fără pilot) pe care Iranul spune că a doborât-o, săptămâna trecută, la graniţa cu Afganistanul a fost implicată într-o misiune de recunoaştere a CIA, potrivit CNN. Este prima dată când oficiali americani au agreat că drona pierdută a fost într-adevăr RQ-170 Sentinel.

Duminică, presa islamică a anunţat că armata iraniană a doborât un avion american fără pilot RQ-170 "în estul ţării", la graniţa cu Afganistan şi Pakis-tan. Potrivit Reuters, Iranul a ameninţat că va riposta la această încălcare a spaţiului aerian al ţării.

CNN a vorbit ieri cu doi oficiali americani care au spus că nu cred că drona zbura în spaţiul aerian iranian deoarece RQ-170 (n.r. avion american fără pilot) este destinat strângerii de informaţii în afara graniţelor ţării.

După nimicirea dronei de către iranieni, oficialii au cercetat posibilităţile să recupereze sau să distrugă epava, însă toate eforturile au fost în zadar.

Deşi oficialii americani au respins ideea că drona ar fi fost doborâtă electronic, există informaţii potrivit cărora Teheranul ar fi primit în urmă cu şase săptămâni un dispozitiv mobil de bruiaj rusesc.

Într-un comunicat transmis duminică seara, Forţele de securitate NATO din Afganistan (ISAF) au explicat: "Drona la care fac aluzie iranienii ar putea fi un avion american de recunoaştere care efectua o misiune deasupra vestului Afganistanului la sfârşitul acestei săptămâni (n.r. săptămâna trecută)". ISAF nu a făcut precizări cu privire la tipul aparatului.

RQ-170 Sentinel este un avion fără pilot de recunoaştere de înaltă altitudine, a cărui existenţă, dezvăluită în 2009 de presa de specialitate, nu a fost recunoscută decât în 2010 de forţele aeriene americane. Potrivit unor site-uri specializate, avioanele de acest tip sunt mobilizate în Afganistan, în special pentru a obţine informaţii despre Iran şi Pakistan.

La finalul lunii noiembrie, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi Canada au anunţat noi sancţiuni împotriva Iranului, în domeniile energiei şi finanţelor, generate de programul nuclear al ţării (n.r. "Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică" (AIEA) a emis un raport potrivit căruia Iranul ar putea dezvolta în secret arme nucleare). Ulterior, Generalul chinez Zhang Zhaozhong, profesor la Universitate Naţională de Apărare, citat de postul de televiziune NTDTV, a afirmat că China nu va ezita să apere Iranul chiar cu riscul declanşării celui de-al treilea război mondial.

Ieri, preşedintele chinez, Hu Jintao, a îndemnat Forţele Navale chineze să fie pregătite de confruntări armate şi să continue modernizarea pentru a garanta securitatea naţională a Chinei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb