Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a declarat miercuri, la Bruxelles, că nu este 'realist' ca Ucraina să se poată întoarce la graniţele sale de dinainte de 2014, când Rusia a început să îi ocupe din teritoriu, şi nici să poată intra în NATO ca urmare a unui acord de pace, informează EFE.
'Ne dorim, la fel ca dumneavoastră, o Ucraina suverană şi prosperă, dar trebuie să începem prin a recunoaşte că întoarcerea la graniţele Ucrainei de dinainte de 2014 este un obiectiv nerealist. Urmărirea acestui obiectiv iluzoriu nu va face decât să prelungească războiul şi să provoace mai multă suferinţă', a declarat Hegseth la începutul unei întâlniri a grupului format din aproximativ 50 de ţări care susţin Kievul.
Hegseth a luat cuvântul la începutul întâlnirii, care pentru prima dată nu a fost prezidată de Statele Unite, ci de Regatul Unit.
Şeful Pentagonului a subliniat că 'o pace durabilă pentru Ucraina trebuie să includă garanţii puternice de securitate care să asigure că războiul nu va începe din nou'. 'Aceasta nu ar trebui să fie Minsk 3.0', a afirmat Hegseth, referindu-se la acordurile de la Minsk prin care s-a încercat să se pună capăt conflictului dintre Ucraina şi Rusia început în 2014.
El a subliniat că 'SUA nu cred că intrarea Ucrainei în NATO poate fi un rezultat realist al unui acord negociat', adăugând că, 'în schimb, orice garanţie de securitate trebuie să fie susţinută de trupe europene şi ne-europene', potrivit EFE.
'Dacă aceste trupe sunt dislocate ca forţe de menţinere a păcii în Ucraina la un moment dat, ele trebuie să fie dislocate ca parte a unei misiuni care să nu fie a NATO şi nu trebuie să fie acoperite de Articolul 5' din Tratatul de la Washington (care garantează apărarea colectivă a aliaţilor), a precizat secretarul american al Apărării.
În plus, şeful Pentagonului a apreciat că 'trebuie să existe o supraveghere internaţională solidă a liniei de contact'.
'Pentru a fi clari, ca parte a oricărei garanţii de securitate, nu vor fi dislocate trupe americane în Ucraina', a subliniat Hegseth.
Înaltul oficial american a remarcat, de asemenea, că 'pentru a permite în continuare o diplomaţie eficientă şi pentru a reduce preţurile energiei care finanţează maşina de război rusă', preşedintele Donald Trump 'declanşează producţia de energie americană şi încurajează alte ţări să facă acelaşi lucru'.
'Preţurile mai mici la energie împreună cu aplicarea mai eficientă a sancţiunilor energetice vor face ca Rusia să se aşeze la masă. Apărarea securităţii europene trebuie să fie un imperativ pentru membrii europeni ai NATO', a indicat Hegseth.
În acest context, el a mai declarat că Europa 'trebuie să ofere Ucrainei o parte covârşitoare din viitorul ajutor letal şi neletal', ceea ce înseamnă donarea mai multor muniţii şi echipamente, extinderea bazei sale industriale de apărare şi, de asemenea, 'să vorbească sincer cetăţenilor săi despre ameninţarea cu care se confruntă Europa' şi să investească mai mult în apărare. Ţinta actuală de 2% din PIB 'nu este suficientă, preşedintele Trump a cerut 5% şi sunt de acord', a menţionat el.
De asemenea, Pete Hegseth le-a comunicat partenerilor săi 'direct şi fără ambiguitate' că 'realităţile strategice dure împiedică SUA să se concentreze în primul rând pe securitatea Europei', conform EFE.
'SUA se confruntă cu ameninţări serioase la adresa propriului teritoriu. Trebuie să ne concentrăm şi ne concentrăm asupra securităţii propriilor noastre graniţe', a spus el, adăugând că se 'acordă prioritate descurajării războiului cu China în Pacific, recunoscând realitatea deficitului şi făcând concesii în materie de resurse pentru a garanta că descurajarea nu eşuează'.
'Descurajarea nu poate eşua, pentru binele tuturor. Împreună putem stabili o diviziune a muncii care să ne maximizeze avantajele comparative în Europa şi, respectiv, în Pacific', a mai afirmat şeful Pentagonului, precizând totodată că întrevede 'semne promiţătoare că Europa vede această ameninţare, înţelege ce trebuie făcut şi se pune pe treabă'.
Potrivit lui Hegseth, continuitatea NATO 'va cere ca aliaţii noştri europeni să vină în prim-plan şi să îşi asume responsabilitatea pentru securitatea convenţională pe continent'.
'SUA rămân angajate faţă de NATO şi parteneriatul de apărare cu Europa şi punct, dar SUA nu vor mai tolera o relaţie dezechilibrată, ce favorizează dependenţa', a conchis secretarul american al Apărării.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2025, 19:07)
Ursula Pfitzer,
ai inteles ce a zis ministrul apararii USA ??
sau si el este agent platit de Putin
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2025, 19:09)
Ideea degajata din declaratiile sale integrale, parcurse de mine pe internet:
" securitatea europeană și a Ucrainei nu vor mai fi priorități ale Statelor Unite, care își vor concentra atenția pe protejarea propriilor frontiere și pe descurajarea unui conflict cu China." - din declaratiile lui Pete Hegseth, secretar al apararii al SUA.
Prin aceasta pozitionare SUA (pentru mine) tocmai s-a asezat la zidul Istoriei si si-a tras un glont in picior. Urmeaza sa duca arma la tampla (pe parcursul 2025-2032) si apoi sa isi zboare creierii pentru ca a abandonat Europa.
Declar antefactum SUA deja moarta. Au luat calea gresita - aceste declaratii nu trebuiau sa aiba loc. Stiu perfect unde duc.
Europa va continua (cu alti parteneri globali), Romania va continua, dar SUA chiar dispare.
La nivelul Istoriei aceasta pozitionare si aceste declaratii sunt (la nivelul lantului cauzal istoric) declansatoare de distrugere interna pentru SUA, care an dupa an (in perioada 2025-2032) vor conduce la extrem de puternice miscari secesioniste in SUA.
SUA dispare pentru ca a luat o pozitie complet detasata de Europa si a abandonat tarile europene in fata Rusiei. Exact ce a zis acum ca va face nu trebuiau sa asume ca si cale.
Am complet proprietatea cuvintelor.
Stiu ce zic.
SUA a luat o pozitie suicidala abandonand Europa Rusiei.
Ban.Cher.Vali
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2025, 19:12)
acum imi si inteleg propria previziune ca Trump e ultimul presedinte al SUA.
chiar e ultimul.
SUA asa cum o cunoaste acum toata lumea NU va mai exista.
Pozitia lui Trump -> conduce la detasarea aliatilor noi si vechi de SUA -> apar pe canal economic extern tensiuni absorbite si in economia interna SUA si apoi si in societatea SUA-> se declanseaza micro-nuclee secesioniste in SUA care evolueaza cumplit de rapid (12-24 luni) in macro-nuclee si miscari secesioniste ale SUA.
Trump si toate animalele din jurul sau nu trebuiau sa ia aceasta cale.
S-a pus cruce la capul SUA prin aceasta pozitionare.
Si nu, nu sunt vreun influencer pro-rus si anti-SUA cum numai un tembel ar putea considera. Sunt un analist extrem de clar la minte si rational care vede ce se intampla si unde duce ce se intampla.
Ban.Cher.Vali
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de esop în data de 12.02.2025, 19:33)
Cumva sunt de acord cu tine in cele spuse totul fiind insa pe muchie de cutit .Acum Europa pare , contrar spuselor multor intelepti , ca nu mai are nevoie de America .Razboiul din Ucraina si deciziile lui Trump ofera UE motivul de a se inarma si cel de a deveni o federatie fara ca statele membre sa mai poata contesta .Probabil ca nici militarii americani aflati in bazele din Europa nu vor dori sa plece .Trump se va confrunta cu tot mai multe provocari dar daca reuseste sa faca pace in Ucraina , asa cum se lauda chiar azi ,atunci lucrurile se pot schimba .
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2025, 20:04)
Europa si-a atins apogeul in colaborarea cu Rusia. Acum 4-5 ani, PIB-ul UE il depasea pe cel al SUA si UE era de temut. Acum nu. Europa si-ar putea recapata stralucirea daca ar colabora cu Rusia si China.
3. Razboiul fraudat
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2025, 20:09)
DOGE lui Musk tocmai va investiga fraude monumentale (estimate $300 mld) la Pentagon, Servicii, USAID, FEMA, etc. Trump va cere toți banii înapoi de la funcționari corupți, la beneficiarii reali. Atunci vom sti cu ce s-a ocupat Nudelman, Biden, Soros, Blinken, Zelensky, etc etc - mă refer la comisioane...