Departamentul de Stat al SUA, condus de Antony Blinken, critică într-un comunicat oficial "declinul pluralismului media" în Ungaria şi se arată "profund îngrijorat" după ce un mare post de radio independent a fost lăsat lăsat de autorităţi fără posibilitatea de a emite, potrivit g4media.
Primul post independent de radio din Ungaria, Klubradio, va înceta să mai emită de duminică seara după ce a pierdut în apel marţi, rămânând fără licenţă pentru că autorităţile susţine că "a încălcat regulile", a anunţat marţi managerul său, Andras Arato.
"Suntem profund îngrijoraţi de declinul pluralismului media. Pierderea iminentă a licenţei a unuia dintre cele mai populare posturi de radio, Klubradio, ameninţă încă o voce independentă din Ungaria. SUA împărtăşeşte îngrijorările susţinătorilor internaţionali ai libertăţii presei şi ale multor maghiari faţă de declinul pluralismului media", se arată într-un comunicat semnat de Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.
"SUA cred că diversitatea de voci şi opinii independente este esenţială pentru democraţie, şi cerem Guvernului Ungariei să promoveze un mediu jurnalistic deschis. SUA sunt dedicate strângerii parteneriatului cu Ungaria, un aliat NATO, şi promovării agendei administraţiei Biden de susţinere a instituţiilor democratice, drepturilor omului şi statului de drept", se mai arată în comunicatul oficial al Departamentului de Stat.
Aceasta este prima critică a Administraţiei Biden la adresa lui Viktor Orban, un admirator al ex-preşedintelui Trump, extrem de criticat în UE pentru atacurile la statul de drept, justiţie şi la libertatea presei. Criticile Departamentului de Stat faţă de închiderea iminentă a Klubradio reprezintă şi o schimbare majoră de direcţie, după ce timp de 4 ani administraţia Trump a trecut cu vederea toate atacurile guvernului Viktor Orban la adresa presei libere.
Context:
"Într-o dictatură nu e loc pentru voci libere", a reacţionat Janos Desi, unul din prezentatorii acestui post de radio cu un conţinut adesea critic faţă de guvernul suveranist al lui Viktor Orban. În septembrie anul trecut, Consiliul pentru media (NMHH), sub tutela căruia se află toate companiile de informaţii din Ungaria, refuzase să prelungească licenţa de exploatare a acestuia, care expiră pe 14 februarie. Organismul, creat în 2011 sub egida lui Orban, a afirmat că postul a prezentat, de două ori într-un an, documente administrative cu întârziere. I-a permis totuşi să candideze pentru aceeaşi frecvenţă care deserveşte în principal capitala, Budapesta. Ca reacţie la această acţiune "ilegală", Klubradio a sesizat tribunalul municipal din Budapesta pentru a-i cere un permis temporar până la comunicarea rezultatului licitaţiei, care nu este aşteptat decât peste câteva luni. Şi-au depus candidatura şi alte două posturi de radio.
Este o nouă înfrângere pentru presa independentă din Ungaria, aflată sub presiune de la revenirea la putere a lui Viktor Orban în 2010.
Ungaria ocupă în prezent locul 89 din 180 în clasamentul mondial al libertăţii presei, publicat de ONG-ul Reporters sans frontières (RSF). Era pe locul 23 când a revenit la putere Viktor Orban, în 2010.
La sfârşitul anului 2018, Bruxelles-ul a declanşat o procedură excepţională pentru risc de "încălcare gravă" a valorilor UE, indicând în special diminuarea pluralismului media în Ungaria.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2021, 09:09)
Parler. Smecherii astia din marea democratie nu au auzit de Parler.