Actualizare 9:43 Pentagon: 283 de camioane-cisternă utlizate de ISIS au fost bombardate în Siria
Avioane de luptă americane au bombardat şi distrus în estul Siriei 283 de camioane-cisternă utilizate de gruparea Statul Islamic pentru a se finanţa, a anunţat luni Pentagonul, informează AFP.
Aceste lovituri efectuate sâmbătă au fost precedate de lansarea unor manifeste destinate să-i avertizeze pe şoferii vehiculelor să se pună la adăpost, aceşti oameni nefiind consideraţi jihadişti, a explicat Jeff Davis, un purtător de cuvânt al Pentagonului.
Acesta a asigurat: "Am avut mare grijă să acţionăm uman, fără a provoca victime în rândul civililor".
Statele Unite îşi intensifică bombardamentele contra activităţii petroliere a grupării Statul Islamic, estimând că aceasta generează aproximativ un milion de dolari pe zi, aminteşte France Presse.
Lunea trecuta, Pentagonul a anunţat că coaliţia antijihadistă condusă de Statele Unite a distrus 116 camioane-cisternă folosite de ISIS din estul Siriei.
Intensificarea loviturilor a fost decisă după ce s-a constatat eficienţa lor scăzută până acum, a explicat colonelul Steve Warren, un purtător de cuvânt militar american.
(I.D.)
--------
Actualizare 09:08 Putin şi ayatollahul iranian Ali Khamenei s-au înţeles în privinţa Siriei
Preşedintele rus Vladimir Putin şi ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, cei doi aliaţi principali ai regimului sirian, şi-au afişat luni, la Teheran, înţelegerea de a respinge toate "tentativele externe de a dicta" viitorul Siriei, informează AFP.
La finalul unei întâlniri de peste o oră şi jumătate, "cele două părţi au subliniat unitatea punctelor de vedere între Moscova şi Teheran privind caracterul inadmisibil al tentativelor externe de a dicta scenariile reglementării politice" a conflictului în Siria, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Potrivit imaginilor difuzate de postul de televiziune Rossia-24, preşedintele Putin a declarat în cursul întâlnirii că 'nimeni nu poate şi nu trebuie să impună din exterior poporului sirian nicio formă de guvernare statului lor sau să spună cine trebuie să-l conducă". "Doar poporul sirian este în măsură să decidă aceasta", a afirmat el.
Mesajul exprimă clar o neacceptare a demersului SUA, Franţei, Arabiei Saudite şi Turciei, care cer un termen pentru plecarea preşedintelui Bashar al-Assad, comentează AFP.
Aflat la prima sa vizită în Iran în ultimii opt ani, Vladimir Putin s-a dus încă de la sosire la reşedinţa ayatollahului Ali Khamenei, căruia i-a oferit în dar unul dintre cele mai vechi manuscrise ale Coranului.
Khamenei este cea mai înaltă autoritate politică şi religioasă a Iranului, dar şi comandantul suprem al armatelor. Cei doi conducători nu s-au mai întâlnit din 2007.
Potrivit AFP, Rusia şi Iranul au permis armatei siriene să recâştige teren în faţa rebelilor.
Rusia efectuează din 30 septembrie o campanie aeriană împotriva grupurilor rebele în Siria şi şi-a intensificat recent bombardamentele împotriva poziţiilor grupării jihadiste Statul Islamic (SI).
Iranul acordă, la rândul său, regimului Assad o asistenţă militară, în special prin trimiterea unor "consilieri" şi "voluntari" pe teren, dintre care circa 50 au murit în ultima lună.
Conflictul în Siria a făcut din 2011 şi până în prezent aproximativ 250.000 de morţi.
Potrivit lui Ali Khamenei, "planul pe termen lung al americanilor este de a domina Siria şi apoi de a prelua controlul asupra regiunii". Aceasta ar fi, susţine el, "o ameninţare în special pentru Rusia şi Iran".
El a declarat că Bashar al-Assad "este preşedintele legal şi ales de poporul sirian" şi "SUA nu au dreptul să ignore acest vot şi această alegere".
Dacă "teroriştii nu sunt anihilaţi, ei îşi vor extinde activităţile distructive în Asia Centrală şi în alte regiuni", a conchis el, într-o declaraţie postată pe site-ul său oficial.
După întrevederea sa cu ghidul suprem, Putin a participat la Teheran la un summit al ţărilor exportatoare de gaze naturale, la care au mai asistat alţi opt preşedinţi şi şefi de guvern.
Iranul şi Rusia sunt printre principalii producători de gaze naturale din lume.
"Gazele sunt carburantul cel mai accesibil, cel mai avantajos din punct de vedere economic şi cel mai curat din punct de vedere ecologic", a declarat preşedintele rus în intervenţia sa la summit-ul Forumului Ţărilor Exportatoare de Gaze (FPEG, 12 state membre).
În finalul unei întâlniri cu omologul său iranian Hassan Rohani, preşedintele Putin a confirmat că Rusia este 'pregătită să acorde un credit de cinci miliarde de dolari Iranului" pentru a dezvolta relaţiile comerciale între cele două ţări.
(A.L.)
--------------
SUA au cerut luni coaliţiei internaţionale pe care o conduc intensificarea luptei împotriva "reţelei mondiale" a grupului jihadist Statul Islamic (ISIS) în urma atentatelor comise de acesta la Paris, Beirut şi Bagdad, informează AFP.
Vicepreşedintele american Joe Biden şi emisarul său special pentru coaliţia împotriva ISIS, Brett McGurk, au reunit luni la Departamentul de Stat într-o şedinţă cu uşile închise reprezentanţi ai celor peste 60 ţări membre ale coaliţiei militare care bombardează de peste un an gruparea sunnită radicală în Siria şi Irak.
McGurk a pledat pe lângă oaspeţii săi pentru ca "accentuând în continuare presiunea asupra centrului ISIS în Irak şi în Siria, să se facă mai mult pentru coordonarea eforturilor în cadrul coaliţiei pentru a se exercita presiuni asupra reţelei mondiale a ISIS", potrivit unui rezumat publicat de Departamentul de Stat.
Această a cincea reuniune plenară a celor 65 de ţări care formează coaliţia condusă de SUA de la sfârşitul verii anului 2014 este o consecinţă a "recentelor atacuri barbare de la Paris, Beirut, Bagdad", precum şi la Ankara şi deasupra Sinaiului, unde a explodat un avion rusesc, a subliniat diplomaţia americană.
"Coaliţia este unită în hotărârea sa de a pune capăt flagelului pe care l-a provocat SI în regiune şi în cadrul comunităţii internaţionale", a informat Ministerul american al Afacerilor Externe, în ajunul vizitei la Washington a preşedintelui francez Francois Hollande.
Pentru a convinge marile puteri să se alieze cu scopul de a 'distruge' gruparea jihadistă, printr-o coaliţie internaţională "unică" împotriva SI, Hollande urmează să aibă o întrevedere marţi, la Casa Albă, cu omologul său american Barack Obama şi joi, la Kremlin, cu preşedintele rus Vladimir Putin.
Întrebat despre o eventuală cooperare împotriva SI între coaliţia condusă de Washington şi Moscova, secretarul de stat John Kerry, aflat în vizită luni la Abu Dhabi, a răspuns: "Da, este posibilă".
La Departamentul de Stat, purtătorul său de cuvânt Mark Toner a reafirmat că "se poate imagina o colaborare sau cooperare cu Rusia dincolo de simple mecanisme de deconflictualizare" deja în vigoare (schimburi de informaţii între aviaţii pentru a se evita orice incident aerian).
"Dar trebuie mai întâi să vedem dacă Rusia acţionează împotriva ISIS pe teren", a avertizat Mark Toner.
--------
Departamentul de Stat al Statelor Unite a emis o alertă de călătorie în întreaga lume luni, avertizând cetăţenii americani asupra "creşterii ameninţărilor teroriste", informează Reuters şi AFP.
"Informaţiile actuale sugerează că SI (gruparea Statul Islamic), Al Qaida, Boko Haram şi alte grupuri teroriste continuă să planifice atacuri teroriste în mai multe regiuni", a declarat Departamentul de Stat într-o avertizare postată pe site-ul său, citând de asemenea recentele atentate comise în acest an "în Franţa, Nigeria, Danemarca, Turcia şi Mali".
Un oficial al Departamentului de Stat a notat că în trecut au fost emise alerte de călătorie în întreaga lume şi că această ultimă alertă actualizează în mod eficient avertismentele anterioare.
"Autorităţile cred că există permanent probabilitatea comiterii unor atacuri teroriste pe măsură ce membri ai SI/Daesh se întorc din Siria şi Irak", avertizează diplomaţia americană, făcând referire la combatanţii străini care s-au întors în ţările lor de origine după ce au luptat în rândurile organizaţiei jihadiste.
"Extremiştii au vizat evenimente sportive, teatre, pieţe sau servicii aeriene", adaugă Departamentul de Stat, referindu-se la ultimele atentate, în special de la Paris şi pe Stade de France la 13 noiembrie sau împotriva unui avion rusesc deasupra peninsulei egiptene Sinai la sfârşitul lunii octombrie.
Ministerul afacerilor externe al SUA emite foarte frecvent şi foarte regulat alerte, de la ţară la ţară, pentru cetăţenii americani instalaţi sau care călătoresc în străinătate, dar aceasta din urmă este mondială şi are o dimensiune particulară ţinând cont de multiplicarea atentatelor în ultimele săptămâni, notează France Presse.
Posibile noi "atacuri ar putea avea loc printr-o varietate de tactici, recurgerea la arme convenţionale sau neconvenţionale şi pot viza interese publice sau private", potrivit Departamentului de Stat.
Oficialii de la Washington nu intră în detalii, asigurând că ei"continuă să colaboreze strâns cu aliaţii" în faţa "ameninţării reprezentate de terorismul internaţional".