SUA: Europa trebuie să renunţe la dependenţa de gaze ruseşti

A.C.
Companii #Energie / 5 aprilie 2014

Reprezentanţii Statelor Unite ale Americii susţin reducerea importurilor de gaze ruseşti în Europa, aceasta reprezentând eliminarea a 15 miliarde de metri cubi din cererea de gaze industriale şi din cele pentru uz domestic, potrivit unei analize Financial Times.

Viziunea SUA despre această problemă este că Europa trebuiă să renunţe la dependenţă. Secretarul de Stat American John Kerry a reiterat acest mesaj miercuri. Acesta a declarat că Europa trebuie să se dezveţe de importurile energetice ruseşti şi să stopeze utilizarea acestora de către Moscova drept armă politică.

"Totul se rezumă la următoarele: nici o naţiune nu ar trebui să folosească energia pentru a încurca aspiraţiile oamenilor", a declarat Kerry în Bruxelles, în aceeaşi perioadă în care Gazprom a mărit preţul gazelor pentru Ucraina.

Anexarea Crimeii de către Moscova a creat o stare de îngrijorare în Europa în legătură cu relaţia energetică a continentului cu Rusia. La un summit de luna trecută, şefii guvernelor au solicitat Comisiei Europene să investigheze modalitatea prin care blocul de state europene ar putea reduce dependenţa de hidrocarburile Rusiei.

Însă eliminarea dependenţei va fi o provocare Herculiană. Anul trecut, Gazprom a exportat aproximativ 155 miliarde de metri cubi de gaz către Europa, sau aproximativ 31% din cererea europeană, potrivit firmei de consultanţă pe energie Wood Mackenzie.

Conform calculelor Bernstein Research, pentru a elimina dependenţa de gaze ruseşti, Europa trebuie să elimine 15 miliarde de metri cubi din cererea pentru gaz industrial şi pentru uz domestic, să investească 215 miliarde dolari şi să suporte costuri anuale de 37 miliarde dolari sub forma energiei la preţ ridicat. Conform calculelor, această sumă reprezintă 160 de dolari din partea fiecărei persoane din Europa.

"Fie că le place sau nu, Europa rămâne dependentă de gazele ruseşti", a declarat Oswald Clint din cadrul firmei Bernstein Research.

În teorie există numeroase alternative. Un nou coridor energetic a fost recent recunoscut că va aduce gaz din regiunea Caspică, extras de un consorţiu condus de British Petroleum (BP), în centrul Europei. Terminalele de imort sunt construite pentru a primi gaz natural lichefiat din locuri precum Qatar şi Nigeria. Ţările precum Marea Britanie se mişcă în direcţia dezvoltării rezervelor sale substanţiale de gaze de şist.

"Nu există dubiu că în perioada 2018-2020 vor fi mai multe opţiuni pentru cumpărătorii din Europa", a declarat Massimo di Odoardo din partea firmei Wood Mackenzie.

Unii parlamentari speră ca energiile regenrabile, care sunt într-o rapidă expansiune în unele state UE, să poată înlocui gazul la un moment dat. Criza din Ucraina a declanşat o reabilitare parţială a industriei cărbunelui, în ciuda faptului că este un combustibil fosil poluant. Dar spre deosebire de gaze, marii exportatori de cărbune se află în ţări stabile din punct de vedere politic.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Adica sa nu se mai amestece in resursele interne ale altor state. 

    1. .... si ca trebuie sa existe OBLIGATIA furnizarii lor de catre posesori (in caz contrar ajungandu-se la razboi, ceea ce ar fi in dezavantajul tuturor partilor) dar ca consumatoru` sa FIXEZE-OBLIGE si pretul furnizarii resurselor, asta mi se pare o absurditate. 

      La urma urmei: "Daca vrei sa consumi, atunci trebuie sa platesti cat ti se cere pe marfa. Nu-ti permiti ca sa platesti? Atunci te apuci ca sa consumi altceva mai ieftin ... sau renunti la consum!" 

      Fati un chibutz; poate dai lovitura! 

      ... tu nu vezi ca Kerry vrea sa dicteze el tot ? 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb