Statele Unite au anunţat ieri măsuri de securitate mai stricte pentru vizitatori din 38 de ţări în programul Visa Waiver, ce include ţări europene de unde sute de locuitori au plecat să lupte cu grupuri militante în Siria şi Irak, potrivit Reuters.
Modificările includ utilizarea de e-paşapoarte - paşapoarte de hârtie cu cipuri conţinând informaţii biometrice - şi extinderea folosirii poliţiei aeriene (Federal Air Marshals, n.r.) la bordul zborurilor internaţionale, a declarat Departamentul de Securitate Internă.
Unii parlamentari americani au cerut restricţii mai severe în programul Waiver, ce permite cetăţenilor ţărilor participante să intre în Statele Unite fără viză pentru 90 de zile sau mai puţin, aminteşte Reuters.
Senatoarea democrată Dianne Feinstein din Comisia de Informaţii a Senatului a criticat programul ca vulnerabil la abuzuri, numindu-l "călcâiul lui Ahile" în eforturile Statelor Unite de a opri atacuri pe teritoriul lor.
Comunitatea de informaţii americană a estimat în februarie că peste 20.000 de combatanţi străini, inclusiv cel puţin 3.400 de occidentali, au călătorit în regiunea Siria-Irak din 2011.
Cei mai mulţi recruţi occidentali dorind să devină combatanţi în Siria şi Irak au provenit din Belgia, Franţa şi Marea Britanie, potrivit Centrului Internaţional pentru Studiul Radicalizării. Aceste trei ţări participă la programul de eliminare a vizelor, la fel ca multe alte state europene.
"Ameninţările actuale globale impun să ştim mai multe despre cei ce călătoresc în Statele Unite. Aceasta îi include pe cei din ţările pentru care noi nu cerem viză", a declarat secretarul pentru securitate internă Jeh Johnson într-un comunicat, anunţând modificările.
Noile restricţii cer de asemenea ca ţările participante să folosească o bază de date internaţională pentru paşapoartele pierdute şi furate, a declarat departamentul.
Asociaţia de turism din SUA, un grup industrial, a salutat modificările privind securitatea paşapoartelor şi suplimentarea cu Air Marshals, dar a declarat că va evalua alte aspecte, inclusiv dezvoltarea bazelor de date ale pasagerilor şi screeningul solicitanţilor de azil.
"Chiar dacă securitatea ar trebui să fie întotdeauna primul principiu, este bine de amintit beneficiul pentru economia americană şi locurile de muncă atunci când (programul Visa Waiver) funcţionează bine", a declarat preşedintele grupului, Roger Dow, într-un comunicat, citat de Reuters.