SUA îndeamnă la calm după ce William Lai afirmă că se opune anexării Taiwanului de către China

S.B.
Internaţional / 15 august 2023

SUA îndeamnă la calm după ce William Lai afirmă că se opune anexării Taiwanului de către China

Statele Unite îndeamnă la calm în urma vizite a vicepreşedintelui taiwanez William Lai la New York, care s-a angajat în weekend "să se opună anexării" Taiwanului de către China, informează news.ro.

Potrivit taipeiului, William Lai, candidat la preşedinţie în alegerile din 2024, a "tranzitat" teritoriul american către Paraguay, pentru a asista la învestrea preşedintelui ales Santiago Peña.

Însă această vizită a înfuriat China, care consideră Taiwanul una dintre provinciile sale şi se opune oricărui contact oficial al Taiwanului cu ţări din Occident.

Aceste contacte legitimează autorităţile Taiwanului şi aduc atingere revendicărilor Chinei asupra suveranităţii insulei.

"Nu există niciun motiv ca această escală să se transforme în ceva care să conducă la o escaladare", a declarat luni presei un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Vedant Patel.

William Lai, un separatist, a reafirmat, la un dejun, duminică, la New York, că Taiwanul "trebuie să apere valorile democraţiei şi libertăţii", într-un discurs transmis în direct de postul taiwanez TTV News.

"Voi respecta (...) angajamentul nostru de a ne opune anexării sau încălcării suveranităţii noastre", a subliniat el.

"În acest moment critic, promitem din nou, aici şi acum, că, indiferent de amploarea ameninţării autoritariste la adresa Taiwanului, nu ne va fi niciodată frică şi nu vom da niciodată înapoi", a dat asigurări William Lai, în faţa unui public în care se aflau reprezentanţi ai Institutului American al Taiwanului care face de facto oficiu de Ambasada Statelor Unite în Taiwan.

China a anunţat că va urmări vizita celui care "provoacă probleme" şi a dat asigurări că va lua "măsuri ferme şi energice în vederea salvării suveranităţii şi integrităţii teritoriale" chineze.

Birul însărcinat cu Afaceri Taiwaneze la Beijing l-a acuzat duminică pe William lai de faptul că "continuă să apere cu înăpăţânare ideea de independenţă a Taiwanului cu scopul de a obţine voturi" şi că "se duce în Statele Unite pentru a trăda Taiwanul în favoarea propriului său interes personal egoist".

William Lai, un medic absolvent al harvardului, care a devenit politician şi se prezintă drept un "separatist pragmatic", este oaia neagră a Beijingului.

El a fost învestiti de către Partidul Democratic Progresist să candideze la alegerile prezidenţiale din 2024 şi să-i succeadă preşedintei Tsai Ing-wen, care se află la sfârşitul celui de-al doilea mandat.

Relaţiile beijingului cu Taipeiul s-au deteriorat după instalarea la putere a lui Tsai Ing-wen, iar beijingul şi-a intensificat în ultimii ani presiunile politice şi militare.

În aprilie, când Tsai Ing-wen s-a întâlnit cu preşedintele republican al camerei Reprezentanţilor Kevin McCarthy, China a organizat trei zile de exerciţii militare prin care a simulat o blocadă a Taiwanului.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ptr. Europa, mai ales economic,

    numai un conflict Chiana - USA,mai lipseste 

    O sa susținem necondiționat siTaiwanul

    1. UE nu susține nimic,

      e un simplu executant de ordine 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb