Justiţia americană a ridicat tonul astăzi anunţând două arestări la New York şi zeci de inculpări împotriva unor oficiali ai securităţii chineze, transmite AFP, conform Agerpres.
Aceste cazuri "ilustrează şi mai mult amploarea eforturilor depuse de statul chinez pentru a extinde viziunea sa autoritară asupra lumii la locuitorii acestui oraş", New York, şi "ai acestei ţări", Statele Unite, a subliniat procurorul federal din Brooklyn, Breon Peace, într-o o conferinţă de presă cu reprezentanţi ai Poliţiei Federale (FBI) şi ai Departamentului de Justiţie.
Autorităţile au detaliat evoluţia a trei anchete separate.
Într-un prim caz, doi suspecţi, cetăţeni americani identificaţi ca Lu Jianwang, 61 de ani, şi Chen Jinping, 59 de ani, au fost arestaţi luni la domiciliul lor din New York, sub suspiciunea de a fi participat la operaţiunile unei "secţii de poliţie" clandestine în centrul Chinatown, pe Insula Manhattan. Ei au fost, de asemenea, inculpaţi pentru distrugere de probe.
Potrivit procurorului din Brooklyn, sediul, închis de FBI în toamna lui 2022, ocupa "un etaj întreg" al unei "clădiri de birouri anodine". Ei ofereau comunităţii chineze servicii administrative, precum reînnoirea permisului de conducere, dar cei doi suspecţi ar fi acţionat la ordinele Beijingului şi într-un mod mai secret pentru a supraveghea şi a face presiuni asupra unor opozanţi, potrivit justiţiei americane.
"În cel puţin o ocazie, un funcţionar al poliţiei naţionale chineze i-a cerut unuia dintre inculpaţi, cetăţean american, să ajute la localizarea unui activist pro-democraţie de origine chineză locuind în California", a descris Breon Peace.
Prezenţa acestui tip de birou clandestin a fost denunţată şi în alte ţări occidentale, precum Canada, Ţările de Jos şi Cehia, şi alimentează acuzaţiile de spionaj la adresa Beijingului, care le neagă.
În ultimele luni, relaţiile pe acest subiect dintre Statele Unite şi marele său rival s-au tensionat şi mai mult odată cu distrugerea, în februarie, a unui balon chinez în spaţiul aerian american şi considerat spion de către Washington.
Statele Unite ameninţă, de asemenea, că vor închide aplicaţia Tiktok, deţinută de grupul chinez ByteDance şi foarte populară în rândul tinerilor americani, dar acuzată că permite Beijingului să spioneze şi să manipuleze utilizatorii săi.
Într-o anchetă separată, 34 de "oficiali ai Ministerului Securităţii Publice" chinez, cu vârste cuprinse între 26 şi 52 de ani, despre care se crede că locuiesc în ţara lor, se confruntă acum cu acuzaţii de hărţuire cibernetică a pro-activiştilor democraţie şi "disidenţilor" din afara graniţelor Chinei, "în special chiar aici, la New York", a anunţat procurorul districtului Brooklyn.
Desemnat de autorităţile americane drept grupul "912", această "echipă de elită a poliţiei" chineze dispune de "o fermă de troli pe internet, care creează mii de conturi online false pe care le folosesc pentru a hărţui, denigra şi ameninţa disidenţii şi activiştii din întreaga lume", a adăugat Breon Peace.
În cele din urmă, alţi şase agenţi ai Ministerului Securităţii Publice şi "doi membri ai administraţiei chineze a spaţiului cibernetic" au fost inculpaţi într-un caz descoperit în 2020, în care un angajat chinez al companiei Zoom a acţionat pentru a perturba reuniuni online ale militanţilor, în special pentru a comemora reprimarea manifestaţiei din Piaţa Tiananmen în 1989.
În acest dosar, justiţia americană a emis un nou act de inculpare indicând faptul că angajatul, Julien Jin, "lucra direct sub ordinele" autorităţilor chineze pentru a identifica activiştii care participau la aceste reuniuni.