SUA menţin neschimbat dispozitivul militar din Afganistan

Ioana Dogaru
Internaţional / 16 martie 2016

Administraţia americană nu este pregătită să decidă eventuale modificări ale dispozitivului militar din Afganistan în faţa înaintării talibanilor, a afirmat Pentagonul, potrivit AFP.

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, vrea să îi lase timp noului comandant al forţelor americane aflate la faţa locului, generalul John Nicholson, să facă un diagnostic şi propuneri, a explicat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook.

"Să-i lăsăm generalului Nicholson şansa de merge pe teren pentru a stabili dacă este nevoie de ajustare", a explicat Peter Cook.

Generalul John "Mick" Nicholson şi-a luat angajamentul să prezinte propunerile sale în termen de 90 de zile de la preluarea funcţiei, care a avut loc pe 2 martie, precizează France Presse.

Efectivul armatei americane în Afganistan trebuie în principiu să coboare la 5.500 de militari cu începere din ianaurie 2017, faţă de 9.800 în prezent, potrivit sursei citate.

Înfrângerile suferite de forţele afgane în faţa talibanilor în 2015 îi îngrijorează însă pe responsabilii militari americani, relatează AFP.

Generalul Campbell, predecesorul generalului Nicholson, nu şi-a ascuns preocuparea cu prilejul ultimelor sale audieri în faţa Congresului în urmă cu câteva săptămâni, conform sursei citate.

Potrivit cotidianului Washington Post, el a făcut mai multe propuneri direct la Casa Albă, trecând peste aparatul Pentagonului şi secretarul american al Apărării.

Fostul comandant doreşte în special să li se permită avioanelor americane să îi vizeze direct pe liderii talibani în loviturile aeriene, scrie Washington Post.

El a propus, de asemenea, ca toţi consilierii militari americani, pentru moment cantonaţi la statele-majore ale armatei afgane, să se poată apropia de zona de luptă, însă fără să participe direct la aceasta.

Misiunea de luptă în Afganistan a forţelor americane şi NATO s-a încheiat oficial în decembrie 2014.

Forţele de securitate afgane se confruntă cu o rezistenţă puternică din partea insurgenţilor talibani, suferind pierderi importante în luptele cu aceştia - peste 7.000 de poliţişti şi militari morţi şi circa 5.000 de răniţi în 2015, aminteşte AFP.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb