Autorităţile americane au anunţat luni că au recuperat 2,3 milioane de dolari din răscumpărarea plătită unor hackeri de către grupul Colonial Pipeline după un atac cibernetic care i-a paralizat imensa reţea de oleoducte, notează AFP, citat de Agerpres.
"Departamentul Justiţiei a localizat şi a recuperat majoritatea răscumpărării pe care Colonial a plătit-o DarkSide luna trecută", a declarat procurorul general adjunct al SUA, Lisa Monaco, într-o conferinţă de presă, referindu-se la reţeaua criminală acuzată că se află la originea acestei operaţiuni de extorcare.
La 7 mai, aceşti hackeri care, potrivit autorităţilor americane, au sediul în Rusia, au exploatat o breşă în securitatea reţelelor grupului Colonial, care transportă 45% din carburanţii consumaţi pe coasta de est a Statelor Unite.
Ei au folosit un "ransomware", un program care criptează sistemele informatice şi solicită răscumpărare pentru a le debloca. Colonial a fost forţat să-şi suspende operaţiunile de-a lungul celor aproximativ 8.800 de kilometri de oleoducte care merg din Texas până în apropiere de New York.
Atacul a antrenat o mişcare de panică şi un asalt asupra pompelor, însoţită de penurii de benzină localizate şi a subliniat vulnerabilitatea infrastructurii americane la astfel de atacuri.
Pentru a relua distribuirea benzinei cât mai repede posibil, directorul general al Colonial Pipeline, Joseph Blount, a autorizat plata unei răscumpărări în criptomonede, 75 de bitcoin, pentru o sumă estimată la 4,4 milioane de dolari.
El a explicat într-un comunicat că "rapid şi discret" a prevenit poliţia federală care a putut lua urma transferurilor financiare consecutive.
Înarmaţi cu un mandat semnat de un judecător din California, anchetatorii au reuşit să confişte luni 63,7 bitcoin. Aceştia fuseseră transferaţi la o adresă specifică pentru care FBI avea "cheia privată", echivalentul unei parole, a declarat Departamentul Justiţiei într-un comunicat.
Cursul criptomonedei s-a prăbuşit recent, astfel încât suma recuperată este de doar 2,3 milioane de dolari.
Această operaţiune reprezintă, totuşi, un succes pentru autorităţile americane, deoarece este foarte rar ca răscumpărările plătite de companii să fie recuperate, mai scrie AFP.