Pentagonul a autorizat transferul sumei de un miliard de dolari către inginerii militari pentru construirea unui zid la graniţa dintre SUA şi Mexic, scrie BBC.
Acestea sunt primele fonduri alocate ca urmare a stării de urgenţă declarate de preşedintele american Donald Trump pentru a evita Congresul şi a construi zidul pe care l-a promis în timpul campaniei.
Democraţii au protestat faţă de această decizie, scrie News.ro.
Fondurile vor fi folosite pentru a construi un zid cu o lungime de aproximativ 91 de kilometri.
Trump a numit situaţia de la graniţa de sud ca fiind "o criză" şi insistă că o barieră fizică este necesară pentru ca infractorii să nu mai intre în SUA.
În comunicatul Pentagonului se arată că Secretarul Apărării Patrick Shanahan "i-a acordat autorizaţia comandatului Inginerilor Militari ai SUA să înceapă alocarea a un miliard de dolari ca susţinere pentru Departamentul de Securitate Naţională şi Departamentul Vămilor şi Controlului Graniţelor".
Comunicatul face referire la o lege federală care "acordă Departamentului Apărării autoritatea de a construi drumuri şi garduri şi să instaleze iluminat pentru a bloca coridoarele de trafic de droguri din apropierea graniţelor internaţionale ale Statelor Unite ca susţinere a activităţilor anti-narcotice a agenţiilor federale".
De asemenea, fondurile acoperă şi îmbunătăţirea drumurilor şi a iluminatului.
Senatorii democraţi sunt nemulţumiţi că Pentagonul nu a cerut permisiunea comitetelor relevante înainte să informeze Congresul în legătură cu transferul de fonduri.
"Obiectăm puternic atât faţă de substanţa transferului de fonduri cât şi faţă de faptul că departamentul a implementat transferul fără a cere aprobarea comitetelor de apărare ale Congresului", au afirmat senatorii într-o scrisoare către Shanahan, conform CNN.
Trump a declarat stare de urgenţă pe 15 februarie după ce Congresul i-a refuzat cererea de a aloca 5,7 miliarde de dolari pentru construirea zidului. Prin declararea stării de urgenţă el a încercat să evite Congresul şi să construiască zidul prin fonduri militare. Democraţii au numit starea de urgenţă ca fiind neconstituţională, conform News.ro.
Camera Reprezentanţilor a aprobat o rezoluţie pentru a anula starea de urgenţă luna trecută iar 12 republicani s-au alăturat democraţilor ulterior pentru ca şi Senatul să aprobe rezoluţia.
Trump şi-a folosit însă dreptul de veto pentru a anula rezoluţia.