SUA sancţionează 11 companii chineze pentru încălcarea drepturilor umane ale uigurilor

G.U.
Internaţional / 22 iulie 2020

SUA sancţionează 11 companii chineze pentru încălcarea drepturilor umane ale uigurilor

Casa Albă a sancţionat 11 companii chineze, inclusiv furnizori ai Apple, Google, HP şi Microsoft, pentru presupuse abuzuri ale drepturilor omului asupra unor etnici musulmani uiguri din China, conform Digi24. Lista menţionează companii care lucrează cu branduri importante de modă şi giganţi ai tehnologiei precum Amazon, potrivit unui raport al Institutului Australian de Politici Strategice (ASPI), citat de The Telegraph.

Companiile au interdicţie de la a cumpăra tehnologie sau produse americane. Huawei, care a fost plasat pe listă anul trecut, pentru "activităţi considerate contrare intereselor de securitate naţională sau de politică externă ale Statelor Unite" nu mai poate folosi licenţa sistemului de operare Android, dezvoltat de Google, pentru dispozitivele sale, ca urmare a sancţiunilor.

Departamentul de Comerţ al Statelor Unite a declarat că noile companii adăugate pe listă au fost complice cu "represiunea, detenţia arbitrară în masă, munca forţată, colectarea involuntară de date biometrice şi analize genetice care vizau grupuri minoritare musulmane".

Una dintre companii, O-Film, a furnizat piese pentru iPhone 8 şi iPhone X, iar Tim Cook a vizitat fabrica în 2017, potrivit raportului ASPI. O altă companie, numită Heifei Bitland Information Technologies, produce computere şi telefoane şi se descrie drept un partener al Google.

Producătorul chinez, care fabrică tehnologie de recunoaştere facială şi a amprementelor, a fost susţinut de Fundaţia Bill şi Melinda Gates în 2013, potrivit Pitchbook.

Reprezentanţii organizaţiei de caritate nu au răspuns la solicitarea The Telegraph pentru un punct de vedere. Nici Apple, Amazon, Google, Microsoft sau HP nu au răspuns.

Două dintre cele 11 companii au fost acuzate că forţează uigurii să-şi împartă ADN-ul.

"Beijingul promovează în mod activ practica reprobabilă a muncii forţate şi a schemelor abuzive de colectare şi analiză a ADN-ului, pentru a-şi reprima cetăţenii. Această acţiune va asigura că bunurile şi tehnologiile noastre nu sunt utilizate în ofensiva josnică a Partidului Comunist Chinez împotriva populaţiilor minoritare musulmane vulnerabile", a declarat secretarul pentru Comerţ, Wilbur Ross.

Activişti pentru drepturile civile spun că grupul etnic a fost mult timp supus unui tratament inuman în lagăre de supraveghere şi reeducare, şi avertizează că oamenii din Occident ar putea beneficia de pe urma exploatării lor. Este posibil ca oamenii să poarte, fără să ştie, măşti fabricate folosind munca lor forţată, arată un raport emis în această săptămână.

Compania producătoare de camere de supraveghere Sheffield Pyronix a fost implicată într-un scandal al drepturilor omului, când a apărut informaţia că este deţinută de Hikvision, companie acuzată de construirea sistemelor de supraveghere, folosite în cazul uigurilor care se roagă. Hikvision a declarat că investighează acuzaţiile.

Adăugarea câtorva companii chineze pe lista de entităţi interzise sunt cele mai recente probleme care afectează relaţiile diplomatice deja nesigure între SUA şi China.

China a avertizat că va lua măsuri de retorsiune împotriva senatorilor republicani Marco Rubio şi Ted Cruz şi a congresmanului Chris Smith, din cauza interdicţiilor de obţinere a vizei americane şi îngheţarea activelor a mai multor oficiali chinezi, inclusiv şeful Partidului Comunist din regiunea Xinjiang, Chen Quanguo.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. SUA s-ar uita mai bine in ograda sa.Sa-si rezolve problemele rasiale.E greu,nu,cand unii oameni nu vor sa munceasca pe motiv ca sunt discriminati?Daca China are o problema cu uigurii inseamna ca acestia nu vor sa munceasca si vor sa se radicalizeze,ca doar e la moda.

    1. De unde stii tu astea ?

      Ai fost pe acolo (salut mai Cristian , lasa dracului marxismul si da o fuga in Coreea -de Nord evident_ dupa aceea scrie de acolo despre SUA cea "rea" si China cea "buna"

      Succese! 

      Postac prost ce ești...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb