Senatul american a confirmat joi numirea lui Nicholas Burns în funcţia de ambasador al Statelor Unite în China, punând capăt la peste un an de vacanţă diplomatică la Beijing, totuşi în centrul preocupărilor Washingtonului, notează AFP, citat de Agerpres.
Joe Biden îl desemnase din august, dar numai joi s-a degajat o majoritate în Camera superioară a Congresului pentru a-l confirma pe acest diplomat cu experienţă în postul său, după ce senatorul republican Marco Rubio şi-a retras opoziţia faţă de această numire-cheie.
Fost ambasador în Grecia şi la NATO, numărul trei în Departamentul de Stat sub preşedinţia lui George W. Bush, Nicholas Burns a descris China, în cursul audierii sale din octombrie în Senat, drept un "agresor" în regiune şi a promis o "confruntare aprinsă" cu Beijingul, adăugând că speră, totuşi, să poată coopera pe subiecte precum schimbările climatice.
Nominalizarea lui fusese blocată din august de Marco Rubio care l-a acuzat că nu este suficient de dur cu diplomaţia chineză.
Senatorul a lăsat în cele din urmă votul să se desfăşoare - votând, însă, împotriva confirmării - după ce Senatul a adoptat în unanimitate joi o lege care interzice importul în Statele Unite al unei game largi de produse fabricate în Xinjiang, o regiune chineză în care Washingtonul acuză încălcări ale drepturilor omului.
Democraţii, ca şi unii republicani, au susţinut că, după mai bine de un an fără ambasador, Statele Unite au nevoie de un înalt reprezentant la Beijing pentru a face să fie aplicată această nouă lege.
Diplomat de carieră, Nicholas Burns l-a consiliat şi pe secretarul de stat John Kerry între 2014 şi 2017, a predat la Harvard şi a criticat vehement public politica externă a lui Donald Trump.
Predecesorul său de la Beijing, Terry Branstad, a demisionat în septembrie 2020, în plină campanie prezidenţială în Statele Unite.