SUA şi-ar putea vinde participaţia la "Citigroup"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 septembrie 2009

"Citigroup", a treia bancă din SUA, a primit ajutoare de 52 miliarde dolari de la stat, iar o vânzare a acţiunilor ordinare ar lăsa Trezoreria cu o investiţie de 27 miliarde dolari în cadrul băncii.

"Citigroup", a treia bancă din SUA, a primit ajutoare de 52 miliarde dolari de la stat, iar o vânzare a acţiunilor ordinare ar lăsa Trezoreria cu o investiţie de 27 miliarde dolari în cadrul băncii.

Trezoreria Statelor Unite a lansat discuţii cu "Citigroup" Inc. pe marginea modalităţii prin care ar putea să vândă participaţia de 34% preluată în cadrul programului guvernamental de salvare a sistemului financiar, declară surse apropiate situaţiei, citate de presa străină. Potrivit acestora, Trezoreria, care deţine 7,69 miliarde acţiuni ordinare "Citigroup", după o conversie de titluri preferenţiale menită să susţină capitalul băncii, ar putea să-şi vândă participaţia începând cu luna octombrie. Trezoreria urmăreşte să vândă întregul pachet în următoarele şase-opt luni, au mai declarat sursele.

O eventuală vânzare l-ar putea aduce pe directorul executiv al "Citigroup", Vikram Pandit, mai aproape de ieşirea din programul de salvare, permiţând totodată guvernului să obţină profit. Întrucât acţiunile băncii s-au apreciat de când sprijinul de 25 miliarde dolari a fost convertit în acţiuni ordinare, Trezoreria ar înregistra un câştig de 9,77 miliarde dolari din vânzare, conform preţului actual.

Potrivit unui prim scenariu, acţiunile ar urma să fie vândute investitorilor publici în tranşe, în următoarele 6-8 luni. O altă ipoteză presupune că guvernul ar putea vinde cantităţi mici de acţiuni în fiecare zi sau săptămânal, în timp ce un alt scenariu arată că vor fi vândute deodată, printr-o ofertă intermediată.

Conducerea Trezoreriei şi cea a "Citigroup" refuză să comenteze pe marginea eventualei tranzacţii.

Unele bănci mari au ieşit din programul de salvare

"JPMorgan Chase & Co.", "Goldman Sachs Group" Inc. şi "Morgan Stanley", bănci americane cu sediul în New York, au rambursat în luna iunie fondurile primite de la stat prin programul de salvare TARP. Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat, săptămâna aceas-ta, că, în urma rambursărilor, contribuabilii au înregistrat un câştig de 17%.

Richard Parsons, preşedintele consiliului de conducere al "Citigroup", a afirmat că este încrezător că banca pe care o reprezintă va putea să iasă din programul TARP, şi va asigura astfel contribuabilului american un câştig decent. Richard Parsons nu a oferit un termen pentru rambursarea sumelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb