SUA şi Iranul se ameninţă reciproc

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 august 2010

Statele Unite ale Americii au pregătit un plan de atac militar împotriva Iranului, urmărind să împiedice dezvoltarea armelor nucleare de către Teheran, potrivit afirmaţiilor şefului Statului Major al armatei SUA, amiralul Mike Mullen.

Mullen a confirmat că opţiunea de a ataca Iranul ar avea consecinţe îngrijorătoare, însă la fel este şi varianta în care Iranul ajunge o putere nucleară. Mike Mullen a subliniat: "Sunt extrem de preocupat de finalul ambelor opţiuni, întrucât spaţiul de acţiune este foarte limitat, între sanc­ţiuni, diplomaţie şi presiune internaţională. Este vorba despre acele consecinţe neintenţionate, dificil de prezis".

Referitor la un eventual atac armat, Mullen a afirmat că "opţiunile militare au fost pe masă şi rămân pe masă. Este una dintre acele decizii care aparţin preşedintelui. Sper să nu se ajungă la asta, dar este o opţiune importantă şi una înţeleasă foarte bine".

De cealaltă parte, Armata iraniană a avertizat ieri, Statele Unite, că ar putea răspunde oricărui atac militar.

Potrivit agenţiei IRNA, şeful adjunct al Gărzilor Revoluţionare Iraniene, generalul Yadollah Javani, a precizat că Teheranul va răspunde, în mod decisiv, oricărui atac provenind de la americani şi îşi va apăra cu fermitate integritatea teritorială şi interesele.

"Remarcile lui Mullen reprezintă o parte a războiului psihologic dus de SUA împotriva Iranului, cu scopul intimidării ţării noastre în negocierile privind disputa nucleară", a spus Javani, subliniind: "Oricum, răspunsul nostru la orice atac va fi ferm. Statele Unite sunt conştiente că Golful Persic este o zonă strategică, iar punerea în pericol a securităţii acestei regiuni va periclita, de asemenea, interesele americanilor".

În opinia lui Javani, nici SUA, nici Israelul nu vor îndrăzni să atace Iranul.

La finele săptămânii trecute, preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a declarat că "Statele Unite au decis să atace cel puţin două ţări din regiune, în următoarele trei luni". Potrivit spuselor sale, SUA şi Israelul vor ataca Iranul, iar ceea se întâmplă acum este "parte a unui război psihologic".

"Dacă regimul sionist comite cea mai mică agresiune împotriva teritoriului iranian, atunci vom da foc oraşului Tel Aviv", atrag atenţia iranienii.

Recent, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Iranul înarmat este "apogeul" ameninţării nucleare.

Preţul ţiţeiului - peste 80 de dolari/baril

Cotaţia petrolului a urcat ieri, în SUA, până la nivelul maxim al ultimelor trei luni, depăşind pragul de 80 de dolari barilul. Creşterea nu a fost determinată, însă, de tensiunile dintre SUA şi Iran, ci de perspectivele economiei Chinei, respectiv de ascensiunea pieţelor acţiunilor. În dimineaţa zilei de ieri, preţul petrolului cu livrare în septembrie a urcat cu 1,48 dolari (1,9%), la 80,43 dolari/baril la New York Mercantile Exchange. Cotaţia este cea mai ridicată de după 5 mai.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cu tot sprijinul a tot felul de j.av.re printre care si banda comunista din rominia, SUA impreuna cu conducatorii lor, ji.d.anii o vor lua tare pe cocoasa. S-ar putea sa dispara de pe fata pamintului cu aceasta ocazie!!

    1. Irak. Iordania. Siria.

      Cu tot respectul, daca Iranul se misca spre vest, nu o sa dea piept doar cu Israelul. In Irak o sa izbucneasca un razboi civil de toata frumusetea. Nu e nimeni suficient de naiv acolo incat sa isi ignore proprille interese. Un Iran puternic nu e de dorit... nu numai de Israel si SUA.  

      hahaha ce naiv esti ! ai aruncat si tu o fraza pe net si cred ca esti tare fericit ! sigur sua o s-o ia pe coaja chiar si israelul care are arma nucleara din 80 !! trebuie sa ai o imaginatie foarte bogata !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb