SUA şi UE s-au desincronizat. Preţul păcii şi preţul războiului

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Internaţional / 4 martie

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Fotografia momentului ne arată că, în timp ce Statele Unite, care tocmai au sistat orice ajutor militar pentru Ucraina, se îndreaptă hotărât către soluţia păcii, Uniunea Europeană îmbrăţişează în continuare soluţia continuării războiului cu Federaţia Rusă, urmând să-şi asume întreaga povară. Această desincronizare ridică costurile, indiferent de soluţia finală. Cresc costurile unei eventuale păci şi cresc costurile continuării războiului.

Decuplarea celor mai multe şi mai importante state din Uniunea Europeană de politica promovată de la Washington de Donald Trump are, din toate perspectivele, efecte perverse. Washingtonul, nemaibeneficiind de solidaritatea de până acum a Uniunii Europene, va întâmpina dificultăţi mult mai mari în negocierea pe care reprezentanţii lui Donald Trump şi, în final, Donald Trump o poartă cu reprezentanţii lui Putin şi, în final, direct cu Putin. Fisura creată în raporturile SUA-UE, care a crescut exponenţial în ultimele zile până când poziţiile Washingtonului şi Bruxellesului au ajuns diametral opuse, i-a creat un mare spaţiu de manevră lui Vladimir Putin şi a diminuat în mod semnificativ spaţiul de manevră al Casei Albe. Cu alte cuvinte, pacea pe care intenţionează să o obţină Donald Trump, dacă nu cumva, în loc să se apropie, se îndepărtează ca Fata Morgana, va avea cu certitudine un preţ mult mai mare decât cel prevăzut iniţial. Iar lui Donald Trump, care este, în primul rând, un om de afaceri, precum şi echipei sale, mai degrabă de tehnocraţi decât de politicieni şi diplomaţi, nu-i va fi deloc uşor să obţină un armistiţiu şi apoi un acord de pace împotriva Ucrainei, care doreşte, în mod iresponsabil, să continue războiul, şi împotriva Uniunii Europene, care se angajează, oare pe ce temei, să susţină ea însăşi întreaga povară a conflictului, de unde până mai ieri liderii UE clamau că nu pot garanta securitatea Ucrainei după realizarea unui acord de pace.

Analiştii din lumea întreagă, mă refer la cei de bună-credinţă, au înţeles de mult şi susţin ideea că Statele Unite dispun de capacităţi financiare şi militare mult mai semnificative decât cele ale statelor UE. În plus, Washingtonul vorbeşte pe aceeaşi limbă, mai ales acum, când, printr-un decret semnat de Donald Trump, limba oficială a devenit engleza, în timp ce Bruxelles-ul se exprimă într-o păsărească deseori de neînţeles, transformată în cele mai critice momente în cacofonie. Europa nu dispune de o armată sub comandă unică, ci de mai multe armate, câte state există, reduse numeric şi inadecvat înzestrate sub aspect tehnic. Este imposibil ca, în aceste condiţii, Uniunea Europeană să-i poată ţine spatele lui Volodimir Zelenski, care, pentru a-şi salva pielea, este hotărât să continue cu orice preţ războiul cu Federaţia Rusă. Un război pe care nu îl poate câştiga şi în care a pierdut până în prezent 19,4% din teritoriu, în condiţiile în care infrastructura, în special cea energetică, dar şi cea militară, sunt distruse.

Cât priveşte România, aceasta nu se mai află de facto într-un parteneriat strategic cu Statele Unite, astfel încât oricând este posibil ca bazele americane să fie retrase şi dislocate în alte părţi ale globului. România nu are o capacitate constituţională de decizie, întrucât nu există o strategie de siguranţă naţională aprobată de Parlament şi întrucât liderii care ne conduc sunt afiliaţi progresiştilor şi neomarxiştilor, de fapt prizonieri ai acestora, Bucureştiul este, din nefericire, legat ombilical de Bruxelles. Şi va urma politica falimentară a UE, cu toate consecinţele care vor decurge de aici. Am putea, în scurt timp, să aflăm că Statele Unite se retrag din Organizaţia Naţiunilor Unite, pe care, de altfel, au finanţat-o până în prezent la greu şi, de ce nu, chiar din NATO, unde Statele Unite sunt principalul finanţator? În aceste condiţii, România, legată ombilical de Uniunea Europeană, la pachet cu Uniunea Europeană, va rămâne în aer, fiind obligată ca, în final, să accepte condiţiile inacceptabile pe care le va pune Vladimir Putin, căruia, dată fiind schisma dintre UE şi Statele Unite, îi suflă, pe neaşteptate, vântul în pânze.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Se iau decizii proaste una dupa alta in Europa, si acest lucru ne duce spre nazism si totalitarism.

    Populația UE este de aproximativ 3 ori mai mare ca populația Rusiei. PIB-ul UE este aproximativ de 10 ori mai mare decât al PIB-ul Rusiei.

    Incercarea moarte n-are dar nici nume bun nu iti ofera .Timp de trei ani stocurile de armament ale Ucrainei sunt extrem de mari dupa ce Biden le-a oferit bani cit pentru un razboi de zeci de ani si echipamente cit pentru o generatie .La fel a facut si UE .Priviti ordinul de marime declarat oficial peste care suprapuneti dublul sumei oferite .Daca ar fi sa ne luam dupa ceea ce zice Trump Ucraina ar avea la dispozitie sume cit tot PNRR oferit de UE.In acelasi Timp economia Ucrainei produce cam 60 la suta din necesarul de razboi .Pe de alta parte Germania ofera doar ea pina la 40 de miliarde de euro si aduce in prim plan inca 800 de miliarde pentru inarmare si pentru crearea unei infrastructuri de transport fara a mai pune la socoteala noile tehnologii ce ne vor surprinde pe toti .Alte 150 de miliarde vin din sumele necheltuite din PNRR si alte sute de miliarde provin din contributia cetatenilor ce la un moment dat poate deveni extrem de importanta .Alte sute de miliarde vin din imprumuturi practic neavind nici o restrictie de marime .Atragerea Turciei ,Australiei si Canadei si a Marii Brtanii implica o alta noua contributie cifrata la alte sute de miliarde ca sa nu mai vorbim de contributia aliatilor vechi si noi . Aceste sume de bani ca si marime nu sunt accesibile nimanui .Uitati de rusi si de americani .

    1. Ai scris atata ca sa spui ce? Cate Starlinkuri are Europa (sau Ucraina)? Cati sateliti militari va nai putea folosi Ucraina? Peste vreo luna se vor milogi de Trump sa accepte ce le-ar fi propus vinerea trecuta. Dar, la fel ca intelegerea de la Istanbul, "s-a dus baba cu colacii"!

      nu intelegi mare brinza

      Esop a scris marea branza? Nu-i de neinteles ca eu nu am inteles! E cam fada, nici gust, nici miros, nici consistenta, nimic! Data viitoare sa vina cu marea pastrama!

      vezi ca e padurea plina

    ... cea mai mare prostie este ... sa musti mana care te hraneste ... ma gandesc ca unii nu stiu decat sa muste ... pe banii altora ...

    1. ... razboiul este contrabanda ... a fost mereu ... este posibil cel mai vechi, cel mai usor si cel mai vicios ... este singurul cu anvergura internationala ... este singurul in care castigurile sunt calculate in dolari si pierderile in vieti ... contrabanda este descrisa ca ceva ce nu se arata tuturor oamenilor ... un singur grup mic "din interior" stie despre ce este vorba ... se poarta in beneficiul catorva putini si in detrimentul celor multi ... din razboi cativa fac averi uriase ... smedly d batler ...

    ...

    1. ...

      ...

      ...

      ...

      ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Codul Insolvenţei 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5116
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2235
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9419
Gram de aur (XAU)Gram de aur453.3570

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb