Aviaţia militară a SUA a început testarea unei viitoare arme laser care urmează a fi instalată la bordul viitoarelor avioane de luptă. În prezent, testele au loc la sol, în tuneluri aerodinamice, pentru a verifica modul în care acest nou sistem de armament se comportă la viteze şi altitudini mari, conform Digi24.
Mai exact, este vorba despre o aşa-numită armă cu "energie direcţionată" ("directed energy", în limba engleză), care generează un fascicul laser sau un puls de microunde de mare putere pentru a avaria sau distruge o anumită ţintă.
"Departamentul Apărării (Pentagonul) este tot mai interesat de aceste arme cu energie direcţionată, care pot fi folosite în mai multe scopuri, în special în apărarea bazelor şi instalaţiilor militare şi a persoanelor care le deservesc", a declarat dr. Rich Roberts, şeful Departamentului de Aerodinamică din cadrul laboratorului de cercetări în domeniul ingineriei al bazei aeriene Arnold a aviaţiei militare a SUA.
"În prezent, în cadrul Departamentului Apărării SUA, avem mai multe astfel de sisteme în uz ori aflate în faza de dezvoltare. Integrarea acestor arme la bordul avioanelor prezintă o serie de avantaje evidente dar presupune şi provocări pe măsură, mai ales când vorbim de funcţionarea lor la viteze mari", a adăugat Rich Roberts.
Inginerii au testat deja în tunelul aerodinamic "turela" sau "containerul" în care urmează a fi instalată arma laser propriu-zisă. Respectivul container are un profil aerodinamic conceput a avea o rezistenţă cât mai mică la înaintare deoarece, în timpul zborului, undele de şoc produse de vitezele foarte mari pot afecta funcţionarea eficientă a unei arme laser sau cu "energie direcţionată".
Testele din tunelul aerodinamic îi ajută astfel pe ingineri să observe şi să măsoare modul în care variaţiile de viteză şi presiune afectează respectivele sisteme de armament.
Americanii speră ca la finalul acestui an să poateă începe şi testarea unui prototip de armă laser pentru aviaţia SUA.
În urmă cu patru ani, armata SUA a dezvăluit în premieră imagini cu o nouă armă laser amplasată pe o navă americană din Golful Persic.
Sistemul, în valoare de 40 de milioane de dolari, are propriul generator pentru a se alimenta, iar tragerea unui foc costă doar un dolar.
Despre această armă laser instalată la bordul navelor, americanii spun că poate doborî vase sau aeronave de dimensiuni mici.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.08.2021, 22:37)
stire intarziata; au avut teste si in aer ( vezi ca e documentar)
semnat comenturi “cretine”
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2021, 15:27)
Problema cu armele laser s-a mai fasait odata prin anii 80, atunci cand au fost investite multe miliarde in programul "Razboiul Stelelor", program care a fost abandonat.
Problema este ca daca obiectivele de distrus sunt "argintate", respectiv daca acestea sunt oglinda si reflecta lumina, o raza laser oricata energie ar avea, nu produe nici un efect. Se reflecta si gata.