SUA VOR INTRODUCE TARIFE DE 25% LA IMPORTURILE DE OŢEL ŞI DE 10% LA ALUMINIUL IMPORTAT UE: "Decizia SUA reprezintă o ameninţare la adresa relaţiilor comerciale transatlantice"

A.S.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 martie 2018

UE: "Decizia SUA reprezintă o ameninţare la adresa relaţiilor comerciale transatlantice"

Juncker: "Nu vom sta fără să facem nimic, în timp ce industria noastră este lovită cu măsuri injuste"

Comisarul european pentru comerţ: "Decizia riscă să submineze Organizaţia Mondială a Comerţului"

Preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite vor introduce de săptămâna aceasta tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat, transmit Bloomberg şi Reuters. La o întâlnire organizată la Casa Albă cu oficiali din industria SUA, Trump a promis că va reconstrui industria americană a aluminiului şi a oţelului, afirmând că în ultimele decenii aceasta a fost tratată incorect de alte state.

Introducerea unor astfel de tarife, o idee lansată de preşedintele Donald Trump, este incompatibilă cu reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi nu se justifică pe motive legate de siguranţa statului, a afirmat adjunctul ministrului german al Economiei, Matthias Machnig.

Uniunea Europeană va răspunde "adecvat" impunerii de taxe pentru importurile de oţel şi aluminiu anunţate, săptămâna trecută, de preşedintele american, Donald Trump, a afirmat, la finalul săptămânii trecute, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, potrivit agenţiei EFE.

"Nu vom sta fără să facem nimic, în timp ce industria noastră este lovită cu măsuri injuste, care pun în pericol mii de locuri de muncă europene", a declarat Juncker într-un comunicat, adăugând că el consideră decizia o măsură nejustificată de protecţionism.

Preşedintele Comisiei Europene a spus că regretă "profund" decizia Washingtonului, care pare să reprezinte o intervenţie flagrantă pentru a proteja industria internă a SUA.

Şeful Executivului comunitar a subliniat că decizia lui Trump "poate doar să agraveze lucrurile", într-un context caracterizat de o deteriorare a relaţiilor comerciale dintre UE şi SUA, care, înainte de venirea lui Trump la Casa Albă, negociau un acord de liber schimb, discuţiile fiind acum suspendate. Comisia Europenă a dat asigurări că UE va reacţiona "ferm şi adecvat" pentru a-şi apăra interesele. "Comisia va prezenta zilele următoare o propunere de contramăsuri compatibile cu OMC împotriva măsurilor SUA, pentru a reechilibra situaţia", a adăugat Juncker.

Într-un interviu acordat publicaţiei britanice Financial Times (FT), comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, a precizat că Uniunea Europeană (UE) va lua în considerare propriile sale tarife "de protecţie" la importurile de oţel şi aluminiu, ca răspuns la decizia preşedintelui Donald Trump de a impune în această săptămână tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat din întreaga lume.

Cecilia Malmstrom a susţinut că decizia administraţiei Trump de a folosi reglementările legate de securitatea naţională pentru a impune tarife reprezintă un motiv serios de îngrijorare.

Comisarul european pentru comerţ a avertizat că decizia riscă să submineze Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi va provoca alte state să răspundă cu măsuri similare.

Aceasta a adăugat că UE discută deja cu alte ţări pentru a reclama la OMC impunerea tarifelor de import de către SUA, iar forul comunitar este pregătit să adopte imediat măsuri, ţinând cont că un proces la OMC poate dura ani de zile.

Oficialii europeni sunt îngrijoraţi că tarifele impuse de SUA ar putea devia spre UE oţelul care urma să fie exportat în State, ceea ce ar afecta industria europeană a oţelului. De aceea, UE va lansa probabil o investigaţie "de protecţie" privind importurile, ceea ce ar putea determina forul comunitar să impună propriile sale tarife la importurile de oţel şi aluminiu, a declarat Cecilia Malmstrom, potrivit Agerpres.

Comisarul european pentru comerţ a apreciat că decizia SUA reprezintă o ameninţare la adresa relaţiilor comerciale transatlantice şi va submina eforturile globale de a rezolva problema supraproducţiei din China de oţel şi alte metale, care a dus în ultimii ani la scăderea preţurilor.

În decembrie, UE, Japonia şi SUA au anunţat că vor lucra împreună pentru a combate problema supracapacităţii şi încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală. Acum, există dubii privind funcţionarea alianţei, a declarat comisarul european pentru comerţ.

Wilbur Ross: "Tarifele la importurile de oţel şi aluminiu se vor aplica tuturor ţărilor"

Anunţul preşedintelui Donald Trump privind planificatele tarife la importurile de oţel şi aluminiu se pare că se va aplica tuturor ţărilor, a afirmat, vineri, secretarul american pentru Comerţ, Wilbur Ross, pentru CNBC, transmite Reuters. "Ceea ce a fost anunţat de preşedinte este un concept cuprinzător, privind impunerea unor tarife de 25% la toate importurile de oţel şi de 10% la tot aluminiul importat. Deci, va trebui să vedem detaliile complexe, dar cu certitudine este o abordare cuprinzătoare şi, prin urmare, va avea un efect extins", a declarat oficialul american.

Donald Trump a avut, la finalul săptămânii, un ton provocator, declarând că războaiele comerciale sunt bune şi sunt uşor de câştigat, după ce planul său de a impune tarife la importurile de oţel şi aluminiu a provocat critici în întreaga lume şi a dus la scăderea pieţelor bursiere globale.

"Când o ţară (SUA) pierde miliarde de dolari în schimburile comerciale pe care le face cu fiecare ţară, războaiele comerciale sunt bune şi sunt uşor de câştigat", a scris Trump, pe Twitter.

Acţiunile ArcelorMittal SA, cel mai mare producător global de oţel, au scăzut vineri cu aproape 5%, în timp ce titlurile producătorilor auto au înregistrat declinuri semnificative, pe fondul temerilor că tarifele SUA vor creşte costurile cu materiile prime folosite la fabricarea maşinilor. "Sunt motive reale de îngrijorare, deoarece Europa este o economie globală deschisă, deci nu este doar despre SUA contra Chinei. Şi vom vedea represalii, nu am nici o îndoială", a explicat Ian Ormiston, manager de fond la Old Mutual Global Investors.

China ar putea răspunde măsurilor SUA, introducând tarife la importurile de produse agricole din SUA

Chad Bown, fost consilier comercial al preşedintelui Barack Obama, a declarat că tarifele anunţate de Donald Trump se vor aplica la importurile de anul trecut ale unor produse de oţel şi aluminiu în valoare de peste 50 de miliarde de dolari, sau aproximativ 2% din importurile SUA. Decizia va spori probabil tensiunile cu China, într-un moment în care un important consilier economic chinez, Lui He, a fost la Washington pentru discuţii pe teme legate de comerţ.

Deşi SUA importă din China doar 2% din oţel, producţia masivă de oţel din statul asiatic a dus la scăderea preţurilor.

La rândul său, China a indicat că ar putea răspunde măsurilor SUA privind oţelul introducând tarife la importurile de produse agricole din State. De exemplu, Statele Unite sunt cel mai mare furnizor de boabe de soia. În prezent, China este cel mai mare producător de aluminiu şi oţel din lume.

Şeful Organizaţiei Mondiale a Comerţului avertizează asupra războiului comercial provocat de tarifele SUA la oţel şi aluminiu

Roberto Azevedo, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), şi-a exprimat îngrijorarea faţă de planul preşedintelui SUA, Donald Trump, de a impune tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat, transmite Reuters.

"Organizaţia Mondială a Comerţului este cu siguranţă îngrijorată de anunţul autorităţilor SUA privind tarifele la oţel şi aluminiu. Potenţialul de escaladare este real, aşa cum am observat din reacţiile iniţiale ale altora. Un război comercial nu este în interesul nimănui. OMC va urmări cu foarte multă atenţie situaţia", a afirmat Roberto Azevedo.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb