SUB 70 DE DOLARI TONA Preţul minereului de fier, la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 noiembrie 2014

Anul acesta, preţul materiei prime a pierdut 49%

Preţul minereului de fier şi-a extins ieri declinul pe pieţele internaţionale, coborând la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, în condiţiile în care livrările globale de profil cresc, într-un moment în care încetineşte expansiunea economică a Chinei - consumator important de materii prime.

Preţul minereului cu un conţinut de fier de 62%, livrat în portul Qingdao din China, a scăzut cu 1,6% ieri, la 68,49 dolari tona, acesta fiind cel mai redus nivel din iunie 2009 până în prezent, anunţă Metal Bulletin Ltd. De la începutul anului curent, preţul minereului de fier, materie primă utilizată în industria siderurgică, a pierdut 49%. Trendul negativ a apărut în luna martie, ca urmare a creşterii producţiei de profil.

Producţiile semnificative ale companiilor majore australiene "BHP Billiton" Ltd. şi "Rio Tinto Group", respectiv cea a "Vale" SA din Brazilia, au creat un excedent pe piaţa minereului de fier. Odată cu majorarea producţiei s-au produs, însă, declinul pieţei imobiliare şi încetinirea investiţiilor în China, cel mai mare cumpărător mondial de profil, generând scăderea preţului minereului de fier.

În opinia analiştilor, pe piaţă continuă să existe temeri legate de expansiunea capacităţii de producţie din domeniu. Specialiştii menţionează că redresarea preţurilor se va face doar dacă cererea din China îşi va reveni sau dacă se va accelera ritmul de închidere a unor producători, care au costuri ridicate.

Într-o analiză lansată luna aceasta, banca americană "Citigroup" Inc. anticipa că preţul mediu al minereului de fier va coborî sub 60 de dolari tona în 2015, pe fondul creşterii producţiei globale, respectiv al menţinerii cererii la un nivel slab.

Banca britanică "HSBC Holdings" Plc estimează că preţul minereului de fier va fi, în medie, de 99 de dolari tona anul acesta, respectiv de 85 de dolari tona în 2015. În 2014, media a fost de 100 de dolari tona. HSBC mai preconizează că, la finele lui 2014, producţia de minereu de fier va depăşi oferta cu 100 de milioane de tone, faţă de un surplus de 16 milioane de tone în 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb