SUB ÎNDRUMAREA LUI LIVIU DRAGNEA Tel Drum a vânat baronii roşii

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 21 noiembrie 2018

Tel Drum a vânat baronii roşii

O fotografie şi câteva imagini au fost aduse în atenţia publicului în urmă cu câteva zile de către jurnaliştii de la Rise Project. Ele provin din valiza cu informaţii "scăpată" în curtea lor, referitoare la afacerile şi sindrofiile Tel Drum. Într-unele dintre ele, apar, alături de Liviu Dragnea şi de directorul Tel Drum, Petre Pitiş, câţiva baroni PSD - Marian Oprişan, Paul Stănescu, Adrian Ţuţuianu şi Nicuşor Constantinescu. Imaginile constituie practic încă o dovadă a legăturilor dintre Tel Drum şi conducerea unor judeţe în care firma teleormăneană, protejată de Liviu Dragnea, a efectuat diferite lucrări de infrastructură, pe bani foarte mulţi.

Pornind de la aceste imagini, am refăcut legătura între ele şi contractele încheiate de unii dintre baronii PSD cu firma Tel Drum.

Astfel, conform datelor contractuale, în perioada 2007-2014, în afara sumei de 1.300.805.204 lei primită pentru cele 134 de contracte încheiate în judeţul Teleorman, firma Tel Drum a mai primit din judeţul Olt - fieful lui Paul Stănescu - 169.365.550 lei pentru 10 contracte, din judeţul Constanţa - unde şeful social-democraţilor a fost, practic, Nicuşor Constantinescu şi, mai nou, Felix Stroe, fost ministru al Transporturilor - 62.553.053 lei pentru 4 contracte, din judeţul Dolj, pentru 5 contracte, 61.059.260 lei, şi din judeţul Dâmboviţa - unde preşedinţia Consiliului Judeţean a fost deţinută de Adrian Ţuţuianu - 29.948.025 lei pentru 2 contracte.

La acestea, se adaugă şi contractul de peste 16 milioane de euro încheiat în 2011 cu Consiliul Judeţean Vrancea, condus de Marian Oprişan, unde Tel Drum, în asociere cu mai multe firme, a câştigat lucrările pentru construirea staţiilor de epurare din oraşele Odobeşti, Mărăşeşti, Panciu şi Adjud, precum şi comuna Homocea, proiect în cadrul căruia ar mai fi trebuit să reabiliteze 70 km de reţea apa şi 22 km de reţea canalizare, precum şi extinderea a 43 km de reţea de apă şi 85 km de reţea de canalizare.

Din toate aceste date de mai sus, reiese că participanţii la vânătorile organizate de Petre Pitiş, prin asociaţia Turris, pe fondurile de vânătoare din judeţul Teleorman, au contribuit din plin la bunăstarea societăţii Tel Drum şi a acţionarilor "necunoscuţi" ai aces-tei firme.

Situaţia a fost foarte bună pentru Tel Drum în momentul în care conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale a fost preluată, în decembrie 2012, chiar de Liviu Dragnea.

Astfel, în anul 2013 şi în anul 2014, în judeţul Olt, unde şeful social-democraţilor era şi este Paul Stănescu, proas-pătul remaniat din cabinetul Dăncilă, firma Tel Drum a obţinut şapte contracte. Consiliul Judeţean Olt a plătit către Tel Drum 7.222.985 lei, fără TVA, pentru realizarea unui sistem de canalizare menajeră în comuna Giuvarăşti.

Tot în judeţul Olt, cu contribuţia financiară şi a Consiliului Judeţean, Tel Drum a mai câştigat în 2013 următoarele contracte: în comuna Movileni, sat Movileni, proiectarea şi execuţia, pentru 6.940.603 lei, fără TVA, a sistemului de canalizare şi tratare a apelor uzate; în comuna Brastavăţu, asfaltarea drumului comunal DC 131 şi vicinal cu DC 131, pentru care a primit, fără TVA, 1.169.269 lei; două contracte în comuna Urzica, unul în valoare de 2.438.749 lei fără TVA pentru modernizare drumuri comunale, iar altul în valoare de 1.435.965 lei fără TVA pentru extindere alimentare cu apă; cu primăria comunei Giuvarăşti, în valoare de 4.560.415 lei fără TVA, o completare a contractului încheiat cu Consiliul Judeţean Olt pentru sistemul de canalizare menajeră.

Olguţa Vasilescu şi legătura cu Tel Drum

În afara acestora, în anul 2013, firma Tel Drum, în colaborare cu Delta Antrepriza de Construcţii şi Montaj 93 SRL, primeşte de la Primăria Slatina, prin intermediul Direcţiei Administrarea Străzilor şi Iluminatului Public, un contract în valoare de 104.839.000 lei fără TVA, pentru efectuarea de lucrări de reabilitare stradală.

Printre primarii care au încheiat contracte cu Tel Drum, se numără şi Lia Olguţa Vasilescu, care, în urma recentei decizii a CEx al PSD, a trecut din fruntea Ministerului Muncii şi Jus-tiţiei Sociale în fruntea Ministerului Transporturilor. În 2013, când Olguţa Vasilescu era primar al municipiului Craiova, a încheiat un contract cu firma Tel Drum pentru reabilitarea infrastructurii rutiere pe relaţia Nord-Sud-Est a Polului de Creştere Craiova, în vederea fluidizării traficului în Zona Metropolitană Craiova. Valoarea finală a contractului, fără TVA, este de 39.890.200 lei, sumă achitată din fondurile UE, cu contribuţia aferentă a comunităţii locale. În acel an, ministrul al Fondurilor Europene era colegul de guvern de astăzi al Olguţei Vasilescu, Eugen Teodorovici, actualul ministru al Finanţelor Publice. Iar ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice era actualul şef al PSD, Liviu Dragnea.

În baza acestui contract s-a realizat centura ocolitoare a oraşului Craiova, dar la finalul contractului, în anul 2016, a fost aplicată o corecţie financiară de 5%, care a fost suportată de la bugetul de stat în conformitate cu prevederile OG nr. 14/2013. La acest contract, reprezentanţii Uniunii Europene au semnalat autorităţilor române că Tel Drum ar fi beneficiat incorect de plăţi în cuantum de 5% din valoarea înţelegerii, adică de o sumă de 450.000 de euro.

Tot în perioada în care Dragnea era ministru al Dezvoltării, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin preşedintele Adrian Ţuţuianu (actualul deputat, fost ministru al Apărării Naţionale, fost partener de vânătoare al lui Liviu Dragnea pe fondurile din Teleorman şi exclus recent din PSD de către CEx), încheia în anul 2014 cu Tel Drum un contract în valoare de 8.695.920 lei fără TVA, pentru modernizarea DJ 714 Glod Sanatoriul Moroeni - Peştera, sector Dichiu - Bolboci- Peştera.

Constanţa, unul dintre partenerii Tel Drum şi ai lui Liviu Dragnea

Singurul dintre baronii locali care apare în imaginile prezentate de Rise Project de la o vânătoare organizată de directorul Tel Drum şi la care a participat şi Liviu Dragnea, şi care a fost condamnat definitiv la închisoare, fără sus-pendarea executării pedepsei, este fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

În anul 2010, acesta a încheiat cu Tel Drum un contract pentru reabilitarea şi modernizarea drumului judeţean DJ 228, situat între DN 22C Nazarcea şi DN 2A Ovidiu, pentru 30.751.686 lei, la care a fost aplicată, în anul 2012, o corecţie financiară de 5%, debitul aferent fiind recuperat ulterior în totalitate de Autoritatea de Management.

Înaintea atribuirii acestui contract, conform informaţiilor primite de cotidianul Ziua de Constanţa, utilajele societăţii Tel Drum au fost zărite de localnici în timp ce ele efectuau lucrări de reabilitare a drumului DJ 381 Medgidia - Valea-Dacilor, deşi pe SEAP nu fusese publicată nicio achiziţie de lucrări. La acea vreme, chestionat de jurnaliştii constănţeni, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Darie, fost social-democrat, a menţionat că s-ar putea ca firma teleormăneană să fi executat lucrările care au scos din bugetul autorităţii judeţene câteva milioa-ne de lei.

În afara acestui contract, în judeţul Constanţa, Tel Drum a mai primit şi realizarea lucrărilor privind îmbunătăţirea accesului între Municipiul Constanţa şi platforma industrială Năvodari prin lărgirea şi modernizarea bulevardului Mamaia-Năvodari. Contractul, în valoare de 29.375.450 lei fără TVA, a fost semnat cu Primăria Năvodari, în anul 2013 şi a fost finanţat din fonduri UE. Ministrul al Fondurilor Europene era Eugen Teodorovici, iar ministru al Dezvoltării Regionale şi Asnea. Contractul a fost realizat de Tel Drum în asociere cu firmele Imob Lux Construct SRL (firmă din Bragadiru) şi Specialist Consulting SRL (Bucureşti). Subcontractant a fost SC Teleelectron SRL.

Legăturile social-democraţilor constănţeni cu Liviu Dragnea şi cu judeţul Teleorman nu se opresc însă aici. În anul 2013, Polaris M Holding SRL obţine un contract pentru prestări de servicii de colectare şi transport deşeuri municipale, salubrizare stradală, deszăpezire şi combatere a poleiului în Alexandria, Roşiori de Vede, Turnu Măgurele, Videle şi Zimnicea, precum şi în cele 92 de comune ale judeţului Teleorman. Potrivit presei locale din Teleorman, odată cu încheierea acestui contract, primarii din judeţ au fost nevoiţi să crească de câteva ori taxa de salubrizare, care înaintea preluării salubrizării de către firma Polaris, era de 30 de lei pe an.

Firma Polaris M Holding era condusă la acel moment de Dumitru Martin, iar unul dintre acţionari este fostul deputat social-democrat constănţean, Eduard Martin, care în prezent răspunde de destinele societăţii, deoarece unchiul său a fost arestat şi condamnat în SUA pentru o şpagă oferită oficialilor americani de la baza militară de la Mihail Kogălniceanu pentru acordarea contractului de salubrizare. Polaris M Holding SRL este firma care deţine şi contractul de salubritate cu Primăria Constanţa, contract ce a intrat în atenţia DNA, prin prisma unor contracte de publicitate încheiat cu un grup media local ce a aparţinut grupării Mazăre-Constantinescu.

Legăturile organizaţiei social-democrate de la ţărm de mare cu gruparea Dragnea din Teleorman au continuat şi după debarcarea lui Nicuşor Constantinescu. Felix Stroe, directorul general al operatorului regional de apă SC RAJA SA, a devenit ministru al Transporturilor în guvernul Mihai Tudose, iar după căderea cabinetului a continuat să se afle de partea liderului PSD, Liviu Dragnea. Mai mult, unul dintre subalternii de la RAJA ai lui Felix Stroe, Nicolae Aurelian, a ajuns în noiembrie 2014 director tehnic al Tel Drum. Conform datelor pe care acesta le-a publicat pe o reţea de socializare, anterior lunii noiembrie 2014 el a lucrat în perioada 2008-2014 la SC RAJA SA unde a fost pe rând manager de proiect, manager contracte din fonduri europene şi fost şef al biroului de investiţii europene al societăţii, în judeţul Ialomiţa.

Poate că în baza acestor bune relaţii, în anul 2014, Eugen Teodorovici, în calitate de ministru al Fondurilor Europene, şi Liviu Dragnea, ca minis-tru al Dezvoltării, au aprobat ca, din banii Uniunii Europene, să fie realizat de către SC RAJA SA condusă de Felix Stroe proiectul privind extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru regiunea Constanţa-Ilfov, în valoare de 46.717.609 euro. Din întreaga valoare, contribuţia UE a fost de 31.981.430 de euro.

În concluzie, putem spune că vânătorile organizate de Liviu Dragnea şi Petre Pitiş pe fondurile de vânătoare din judeţul Teleorman, aparţinând asociaţiei Turris, au constituit un bun prilej pentru parafarea unor relaţii de afaceri între firma Tel Drum şi "baronetul" PSD.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Toate acestea releva coeziunea de nezdruncinat din interiorul partidului.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb