SUB OCHII SEMIDESCHIŞI AI GUVERNULUI DE LA BUCUREŞTI Cabinetul Viktor Orban investeşte masiv în Transilvania

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Companii / 16 octombrie 2019

 Oficialii MAE au atras atenţia că nu există nici un acord bilateral între România şi Ungaria şi că astfel de măsuri pot fi promovate doar cu consimţământul părţii române, care nu există cu privire la acest program derulat de guvernul Viktor Orban.

Oficialii MAE au atras atenţia că nu există nici un acord bilateral între România şi Ungaria şi că astfel de măsuri pot fi promovate doar cu consimţământul părţii române, care nu există cu privire la acest program derulat de guvernul Viktor Orban.

20 de miliarde de forinţi (60,3 milioane de euro) va investi guvernul de la Budapesta în aşa numitul Ţinut Secuiesc. De sprijinul financiar vor beneficia 4929 de fermieri din Mureş, Harghita şi Covasna, pe baza apelului de proiecte lansat în cadrul Programului de dezvoltare economică al guvernului condus de Viktor Orban şi în baza evaluărilor făcute de Fundaţia Pro Economica din Târgu Mureş.

Ministerul Afacerilor Externe din România (MAE) nu este de acord cu acest sprijin financiar acordat zonal de guvernul de la Budapesta. Oficialii MAE au atras atenţia că nu există nici un acord bilateral între România şi Ungaria şi că astfel de măsuri pot fi promovate doar cu consimţământul părţii române, care nu există cu privire la acest program derulat de guvernul Viktor Orban.

MAE susţine că "a atras atenţia" Ungariei, arătând că "acordarea de asistenţă economică depăşeşte sfera tratamentului preferenţial care poate fi oferit de către un stat pentru minoritatea sa înrudită de pe teritoriul altui stat, conform standardelor acceptate la nivel internaţional, şi că în consecinţă astfel de măsuri pot fi promovate doar cu consimţământul părţii române, şi fără vreo discriminare în funcţie de criteriul etnic".

Mai mult, Ministerul de Externe susţine că a făcut demersuri repetate în care a cerut ca proiectul să fie derulat "doar cu implicarea autorităţilor române, în mod transparent şi nediscriminatoriu, şi cu respectarea legislaţiei române şi a regulilor aplicabile pieţei interne UE, precum şi a strategiilor şi programelor naţionale care vizează dezvoltarea regională".

În cadrul apelului de proiecte, fermierii au putut solicita subvenţii în valoare maximă de câte 15 000 de euro, cu o contribuţie proprie de 25%. Au fost depuse în total 5 293 de proiecte, în valoare totală de 21,5 miliarde de forinţi (64,8 milioane de euro).

Contractele cu beneficiarii vor fi semnate în acest an, iar Ministerul Ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior va plăti imediat subvenţiile solicitate.

Din totalul proiectelor, în jur de 3900 au fost depuse de persoane fizice. Cei mai mulţi beneficiari au solicitat subvenţii pentru achiziţionarea de utilaje şi echipamente agricole, precum şi pentru achiziţionarea de animale de reproducţie.

La acest apel de proiecte, după anunţul câştigătorilor, aplicanţii au trebuit să prezinte existenţa contribuţiei proprii de 50% şi a autorizaţiei de construcţie. În multe cazuri, emiterea cu întârziere a autorizaţiei de construcţie întârzie semnarea contractului. În cadrul programului au fost depuse 72 de cereri pentru mari investiţii, dintre care 66 au primit subvenţii în valoare totală de aproximativ 20 de miliarde de forinţi (60,3 milioane de euro).

Recent, Peter Szijjarto, ministrul maghiar de Externe, a anunţat că guvernul Ungariei va extinde în aproape tot vestul României aşa-numitul program de dezvoltare economică transilvăneană, care până acum se derulase doar în Mureş, Harghita şi Covasna.

Proiectul, derulat cu banii statului maghiar, e gestionat de o fundaţie din Ungaria, care canalizează milioane de euro către fermierii din Transilvania printr-un program practic inaccesibil potenţialilor beneficiari care nu cunosc limba maghiară. Doar circa 8-10% dintre beneficiari sunt români, restul maghiari, dar printre românii finanţaţi de Budapesta se numără şi şeful PSD Mureş, Vasile Gliga, conform informaţiilor publicate pe site-ul g4media.ro. Programul de dezvoltare economică derulat de autorităţile de la Budapesta nu este singura finanţare acordată comunităţii maghiare de pe teritoriul României. Amintim că guvernul Viktor Orban susţine cu fonduri importante - peste 6 milioane de euro - echipele de fotbal Csikzereda - din Liga a II-a şi Sepsi Sfântu Gheorghe - din liga I, precum şi mai multe echipe de hochei din judeţele Harghita şi Covasna.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pai da, Bucurestiul de ce nu investeste in romanii din Ungaria? Pt ca e ocupat sa fure cat poate sa-si ia urmatoarea masina de fite. In loc sa faceti ce trebuie, voi faceti ce vreti si va si ofticati daca ungurii fac ce trebuie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb