SUBIECT PENTRU UN FILM DE OSCAR Iranul intră în "război" cu cinematografia americană

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii #Media-Advertising / 14 martie 2013

Iranul intră în "război" cu cinematografia americană

Succesul se plăteşte chiar şi în cinematografie. Triumful de la premiile Oscar aduce şi unele probleme pentru realizatorii filmului Argo. Autorităţile de la Teheran intenţionează să îi dea în judecată pe producătorii filmului "Argo", pe care îi acuză că au vehiculat în această peliculă o "imagine falsă" a ţării lor. Ştirea poate reprezenta miezul unui viitor film produs în SUA, care să se bată cu succes pentru un premiu Oscar.

Conform presei iraniene, avocata franceză Isabelle Coutant-Peyre se află în Iran pentru a discuta cu autorităţile detaliile viitorului proces. Valul de critici lansat de media iraniană dar şi de personalităţi culturale ale acestei ţări , după ce "Argo" a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film, a determinat autorităţile iraniene să depună plângere în justiţie. "Acestui film anti-Iran îi lipseşte valoarea artistică. A primit principalul trofeu graţie unei campanii masive de finanţare şi publicitate, creată cu scopul de a atrage atenţia lumii întregi asupra acestui film", a declarat ministrul Culturii şi al Orientării islamice, Mohammad Hosseini, citat de agenţia oficială Irna. Ben Affleck este acuzat că a făcut propagandă împotriva Iranului realizând nu un film, ci "o reclamă pentru CIA". "Să produci filme politice anti-iraniene şi să premiezi aces-te filme anti-iraniene reprezintă un semnal clar al faptului că politica şi arta s-au amestecat în Statele Unite", a precizat ayatolahul Ali Khamenei. De asemenea, televiziunea publică iraniană consideră că regizorul filmului "a deformat realitatea dincolo de orice proporţii şi a creat scene false".

Lungmetrajul "Argo", regizat de Ben Affleck, a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film, la cea de-a 85-a gală de decernare a acestor dis-tincţii, care a avut loc la Los Angeles. Prima doamnă a SUA, Michelle Obama, a anunţat premiul pentru cel mai bun film. Pentru că ţinuta, rochie cu bretele, s-a dovedit a fi prea îndrăzneaţă, agenţia iraniană de presă Fars, controlată de stat, i-a acoperit decolteul şi i-a pus mâneci la rochie cu ajutorul programului photoshop, a informat Daily Mail. Filmul prezintă misiunea de salvare a unor diplomaţi americani în timpul Revoluţiei iraniene din 1979. Criza ostaticilor din 1979 a durat 444 de zile, când militanţi islamici iranieni au năvălit asupra ambasadei americane din Teheran şi au luat 66 de ostatici. Şase dintre aceştia au reuşit să fugă la ambasada Canadei, episodul este redat în film, părăsind Iranul cu paşapoarte false. Operaţiunea "Ghea-ra Vulturului", menită să-i salveze pe ceilalţi ostatici, aprobată direct de preşedintele Jimmy Carter, a fost un dezas-tru total. Două elicoptere de asalt s-au ciocnit în zbor, din cauza unei furtuni de nisip, iar un altul a lovit un avion de trans-port Hercules C-130. În operaţiune au murit opt soldaţi, trupurile lor fiind purtate pe străzile Teheranului. Ultimii 52 de ostatici au fost eliberaţi abia pe 20 ianuarie 1981, la scurt timp după instalarea noului preşedinte Ronald Reagan. Conform unor informaţii publicate de Washington Times în urmă cu 7 ani, actualul preşedinte iranian, Mahmud Ahmadinejad, cunoscut pentru poziţia lui anti-americană, ar fi jucat un rol important în luarea de ostatici din 1979. În total, "Argo" a cucerit 50 de premii din cele 65 pentru care a fost nominalizat.

Intransigenţa se manifestă chiar şi în ceea ce îl priveşte pe preşedintele statului. Agenţiile internaţionale au transmis o ştire foarte interesantă pe acest subiect. Principalii lideri musulmani iranieni l-au criticat aspru pe preşedintele Mahmoud Ahmadinejad pentru că a îmbrăţişat-o pe mama lui Hugo Chavez la funeraliile şefului statului venezuelan, încălcând astfel tradiţia conservatoare islamică. Contactul fizic de orice fel între un bărbat şi o femeie, alta decât soţia sa, este interzis în tradiţia islamică. Numeroşi clerici musulmani din oraşul iranian Qom l-au criticat aspru pe Ahmadinejad pentru acest gest, considerat drept comportament "interzis, inadecvat şi distractiv". "Atingerea unei femei non-mahram (care nu este rudă apropiată - soţie, soră sau fiică) este interzisă în orice circumstanţe. Un astfel de contact, chiar şi cu o femeie în vârstă, nu este permis şi este contrar demnităţii unui preşedinte al Republicii Islamice Iran ", a reacţionat clericul Mohammad Taqi Rahbar. Ayatollahul Mohammad Yazdi l-a acuzat pe Ahmadinejad că s-a purtat precum un "clovn", îmbrăţişarea indicând că "nu este în stare să protejeze demnitatea sa şi a naţiunii".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ... alea filmate cu telefonul mobil cand bashbujucii regimului ii casapeau pe protestatari, si alea sunt lipsite de calitatea artistica? Doar din vina celor batuti in numele democraturii islamice, ca batausii shi-au dat toata silinta sa le sparga capetele!!! Mai bine ati lasa-o mai moale cu bombitza nukleara!!!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb