Sublinieri

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 6 octombrie 2015

Cătălin Avramescu

Recunosc, nu mi se pare chiar estetic, dar o fac. Subliniez pe cărţi. Majoritatea cărţilor din bibliotecă sunt tărcate cu diferite culori. Au semne de exclamare sau de întrebare în marginea paginilor şi diferite alte repere mnemotehnice. Uneori regret felul în care le tratez. Dar o fac...

Cum am ajuns aici? Am fost influenţat. De o rudă a mea, fost profesor de filozofie. Un intelectual de modă veche, făcuse facultatea la Iaşi, înainte de război, o minte remarcabilă. Puşti fiind, mergeam uneori în vizită pe la acest unchi al meu, pe care îl admiram în secret. Avea o bibliotecă extraordinară. Mi-a spus odată că o carte citită cu adevărat nu mai arată la fel ca o carte nouă. Pentru el, lectura trebuia să lase semne. Şi pe carte, şi pe cititor.

I-am ascultat, din păcate, prea puţin sfaturile. Însă, în privinţa cărţilor, ceva tot s-a lipit de mine. Am renunţat la fetişul cărţilor noi şi am început să le subliniez. Acum nici ediţiile electronice nu scapă nesubliniate.

Astăzi vă propun un editorial mai altfel. Am să vă prezint, fără prea multe comentarii, câteva pasaje subliniate...

Încep cu un pasaj din memoriile lui Bernard Lewis. Este vorba despre un fost profesor la Institutul de Studii Avansate de la Princeton, autor al unor studii celebre - despre istoria sectei asasinilor, despre limbajul politic al Islamului sau despre rasă şi sclavie în Orientul Mijlociu. De origine britanică şi născut în 1916, Lewis povesteşte un episod din tinereţea sa.

Trezit devreme, tânărul Bernard Lewis răsfoia ziarul când tatăl său, care coborâse şi el pentru micul-dejun, îl întreabă ce citeşte. "Un articol despre UNESCO", îi răspunde fiul. Episodul se întâmpla imediat după ce UNESCO a fost creat, astfel încât nici juniorul şi nici seniorul nu aveau idee despre ce era vorba. Tatăl se miră: "Cine-i ăsta? Presupun că un politician corupt din România".

Trecem acum în partea cealaltă a spectrului politic. Eric Hobsbawm a fost un alt istoric englez al ideilor, unul dintre luminariile Stângii. El propune (în 1959) o teorie a "banditului social". După Hobsbawm, există o dimensiune socială, de protest, în acţiunile unor personaje care sunt considerate de clasele dominante drept bandiţi la drumul mare. Ceva de genul "haiducului" văzut ca erou al claselor nevoiaşe. Teza lui Hobsbawm a fost criticată de istoriografia mai nouă, însă cartea sa despre bandiţi merită citită, nevertheless...

Iată câteva pasaje subliniate: "Regiunile sărace erau regiuni atinse de banditism... Slăbiciunea puterii [politice] duce, potenţial, la banditism".

Vorbind despre unul dintre aceşti "bandiţi sociali", din secolul al XVIII-lea, Hobsbawm observă: "De vreme ce se specializase în braconaj, o activitate pe care ţăranii o socotiseră întotdeauna drept legitimă, el era admirat şi chiar ajutat [de locuitorii satelor]".

Am o înclinaţie, se pare, pentru autorii englezi. Iată-l pe profesorul John Dickie, de la University College, Londra. A publicat în 2004 o monumentală istorie a mafiei siciliene. Redau câteva pasaje subliniate:

"Mafia nu s-a născut din sărăcie şi din izolare, ci din putere şi bogăţie". Dickie se referă la geneza mafiei în regiunea Palermo, unde primii mafioţi smulgeau taxe de protecţie de la proprietarii plantaţiilor de citrice, foarte profitabile.

Dickie prezintă şi un citat dintr-un discurs ţinut în secolul al XIX-lea în Parlamentul italian: "Mafia siciliană nu este periculoasă sau invincibilă în sine. Este periculoasă şi invincibilă pentru că este un instrument al autorităţilor locale".

Tot din Anglia vine următorul autor, Brian Moynahan, fost editor la Sunday Times. În cartea sa despre Rusia (The Russian Century, 1994) el are o descriere plastică a acestei ţări: "A fost considerată o întruchipare a viitorului, iar acum pare prăbuşită în ruinele trecutului. Poporul său a fost ucis, cu milioanele, în pivniţele închisorilor, în lagăre de muncă din Arctica, sau pe cele mai mari câmpuri de bătălie ale lumii. A produs cosmonauţi şi canibali".

Jesse Norman este membru al Parlamentului britanic şi autor al unei recente (2013) biografii a lui Edmund Burke (1729-1797), considerat părintele conservatorismului politic modern. Răsfoind volumul, am descoperit următorul pasaj subliniat:

"În ce îl priveşte, Edmund Burke [care a fost, şi acesta, membru al Parlamentului] va avea tot restul vieţii probleme cu banii. Membrii Parlamentului nu puteau fi arestaţi pentru neplata datoriilor, însă ratarea realegerii aducea cu sine posibilitatea iminentă a închisorii datornicilor".

În fine, una din presa engleză. Una dintre cele mai mari firme de recrutare a anunţat că nu va mai include în CV-urile trimise clienţilor informaţii despre universităţile absolvite de cei care caută un loc de muncă. Motivul? Să nu îi dezavantajeze pe cei care au urmat universităţi mai slabe... Sau să nu îi avantajeze pe cei care au diplome de la universităţi de elită... O prostie perfectă, sferică, nici nu ştii de unde să o apuci... Îţi cade pur şi simplu pe picior dacă nu eşti atent.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Dle Avramescu, din editorialul dvs. nu se intelege decat, de cata cultura dispuneti.

    1. "decat, de cata cultura dispuneti"

      Mey, tu de cata gramatica dispui?

      Invata sa pui virgula inainte sa comentezi. 

      Eu sunt Grapineasa, politiciana agramata, am dat interviu, acuma este clara situatia, sa clarificat, nu esye ce sa zis.

    Familia Vadim are o mandrie nejustificata. Spun ca nu cersesc dar asta fac. De cate ori li se pune microfonul in fata vorbesc de saracia in care au ramas , de datorii si fac apel la bunavointa. In schimb, au tablouri, si carti valoroase, aur si in loc sa vanda tot ce au si apoi sa vorbeasca de saracie, fac invers. Daca vor sa continue fituica aia de ziar pe care nu o citeste nimeni sa o faca pe banii lor nu sa ceara sprijin financiar de la apropiati.Fetele au o aroganta care te scarbeste.

    1. Jegosul ... S-a imbolnavit subit. Cand fura ultimul leu de la amarati, era bine mersi. Cum ii gabjesc procurorii, cum se imbolnavesc pe capete plosnitele imputite. Si mai lasati-ma cu 25 mii euro, jujucilor. Cautati dracu sutele de milioane euro, averile la vedere, a papat milioane si milioane euro pe maidanezi, pe care-i inmultea si le dadea drumul pe strazi, pt ca cu cat erau mai multi, cu atat UE ii dadea milioane mai multe pe care le 'adiministra' nepotu-sau.. Hotul asta , sub aripa lui Ilici, caruia ii era si doctor a furat 26 ani de s-a garbovit tarand sacii cu bani. Deja coloneii i s-au pus pe scris 'lucrari stiintifice', ca-i un plagiator borfas, asa poate-poate scapa si el ca jiji, Popescu si cati analfabeti 'academisti'. Escrocheria asta cu acte in regula numai in Rumania o gasesti:cercetari stiintifice in puscarie... Ca dovada ca nici nu stiu ce-i aia stiinta, jiji, finu' Borcea si-au scris autobiografia, pt care au fost scutiti cate 3 luni de zdup... Adica nici nu si-au scris-o ei, ci au platit sa le fie scrisa, ca-s analfabeti. Asta inseamna 'stiinta' in Rumania borfasilor si pungasilor.

      Mesajul 2 nu aparține cititorului Cristi C. Acesta este adevărul, deși, probabil, adevaratul Cristi C ar sustine punctul de vedere exprimat.

    Faptul ca intre Klaus Iohanis si PNL nu este aproape nici o legătura s-a văzut in campania electorală execrabila pe care partidul a desfășurat-o pentru ca nu avea o alta propunere viabila. Cine ar fi putut candida Orban, Nicolaescu, Petrache, Hasoti? Sa fim seriosi! Din păcate calitatea oamenilor pe care PNL-ul ii poate furniza este ilustrata de echipa de consilieri ajunsa in preajma lui Iohanis, care se întrec in a da sfaturi proaste, dacă nu chiar sfaturi menite sa-l discrediteze. Ce este ingrijorator este faptul ca președintele dovedește o gravă lipsa de personalitate combinata cu un discurs care adoarme in loc sa mobilizeze. In concluzie este aiuritor ca dreapta, având președintele la Cotroceni, risca sa piardă lamentabil iar afirmatia ca intre PNL si PSD este un blat sa se dovedeasca a fi o realitate cruda.

    1. Felicitări celui care a scris mesajul 3 și a semnat în fals (comentariul neaparținând cititorului Cristi C). Are de toate: diacritice (deși sunt cam rare; nu îi stă în obicei plastografului să le folosească), spirit critic, analiză fină, puține erori gramaticale (doar câteva virgule uitate, ceea ce se întâmplă și originalului)

      Foarte adevărat punct de vedere pe care îl susțin. Însă, ce treabă are cu subiectul articolului? Comentariul ar fi meritat să existe în alt context, oricât de adevărat ar fi. 

    Dle Avramescu, și mie mi se pare un obicei care maltratează cărțile.

     

    O posibilă problemă cu sublinierea cu mijloace clasice este faptul că informația rămâne acolo, în carte. Nu o puteți detașa și urmări în detaliu într-un mediu neliniar, căutabil, indexabil (precum cel electronic). Nu vă facilitează citirea neliniară. 

    Sugestie: un scanner electronic de tip creion/marker cuplat cu un software de calculator/tabletă (care să poată face și recunoaștere de caractere). 

    1. bai cristi c (in sinteza, un fel de caca fara a) esti rotund ba, ca varza ! primul rand (nu pot sa-i zic altfel!), ala in care ti se pare un obicei... te defineste : sfertodoct patent cu aere (poti sa le zici flatulente) de semidoct!

      pentru tine, pandele, analfabet și produs de proastă calitate al unui fenomen de înmulțire în masă.

       

      Poate că sunt minidoct, cum afirmi. Să spui și altor boi când am zis eu că sunt doct. 

       

      Dar, pandele, cretinule, poate ai și ceva de spus cititorilor? Sau nu ai suficient creier pentru așa ceva. S-a demonstrat experimental că rumegătoarele sunt în stare să rumege, să digere, să dea din cap, să scuipe, să exprime sentimente primare precum insulta la oameni. Dar nu pot exprima ceva coerent. 

      Hai, pandele, marș în coteț și rostogolește-te în nămolul fecaloid în care te odihnești. 

      Io nu stiu ce sa zic despre viata si natura umana, dar, mey, pandele este exemplu al ticalosiei pe care citania a doua ceasloave nu o vindeca si nici innobileaza, ci doar inflameaza trufia mediocritatii osificata din frustrarile copilariei lui:

      "Money, Bank Credit, and Economic Cycles (2006)" de Jesús Huerta de Soto 

      "The Price of Inequality (2012)" de Joseph Stiglitz

      Ai revenit iarasi, gheorghe? Nu iti este rusine sa revii din nou? Lucrurile care s-au spus s-au spus de cattre subsemnatul. Totusi tu iar ai revenit inca o data.

      si pentru ca sunt cititor platitor de abonament si am acest drept; daca pandele nu este platitor de abonament, sa dispara

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb