Şeful armatei sudaneze a cerut demiterea emisarului ONU şi l-a acuzat că este responsabil de războiul care a izbucnit în urmă cu şase săptămâni cu paramilitarii şi care s-a soldat cu peste 1.800 de morţi, relatează AFP.
Washingtonul şi Riadul au făcut apel la cele două părţi să continue discuţiile pentru a prelungi armistiţiul, care urmează să se încheie luni la ora locală 21:45 (19:45 GMT), a anunţat sâmbătă seara agenţia oficială de presă saudită SPA.
Această a zecea încetare a focului, care a intrat în vigoare luni seara pentru a permite trecerea civililor care fug şi a ajutoarelor umanitare, nu a dus la o scădere semnificativă a luptelor, aşa cum s-a întâmplat în cazul armistiţiilor precedente.
La 15 aprilie, ziua în care şeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhane, şi şeful paramilitarilor, generalul Mohamed Hamdane Daglo, au început ostilităţile, aceştia ar fi trebuit să se întâlnească pentru negocieri.
De săptămâni întregi, comunitatea internaţională, în frunte cu ONU, le cerea să ajungă la un acord privind integrarea Forţelor de Sprijin Rapid (RSF) ale generalului Daglo în armată.
În timp ce mulţi observatori au prezis că negocierile vor eşua, trimisul ONU în Sudan, Volker Perthes, şi-a proclamat "optimismul".
În ziua în care a izbucnit războiul, acesta a recunoscut că a fost "luat prin surprindere".
Într-o scrisoare adresată ONU, a cărei copie a fost consultată de AFP, generalul Burhane îl acuză pe Perthes că a "ascuns" situaţia explozivă de la Khartoum în rapoartele sale către ONU. Fără aceste "minciuni", generalul "Daglo nu şi-ar fi lansat operaţiunile militare".
Scrisoarea continuă acuzându-l pe Perthes că nu şi-a respectat datoria de "imparţialitate" sau de "suveranitate naţională", devenind "mai degrabă o parte decât un mediator".
Şeful ONU, Antonio Guterres, s-a declarat "şocat", exprimându-şi "încrederea totală" în trimisul său.
Washingtonul şi-a exprimat, de asemenea, "sprijinul ferm" şi "încrederea" în Perthes, potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, şi şi-a exprimat "îngrijorarea" în legătură cu scrisoarea trimisă Naţiunilor Unite.
Din 15 aprilie, războiul a făcut peste 1.800 de victime, potrivit ONG-ului ACLED. Şi, potrivit ONU, peste un milion de persoane strămutate şi 300.000 de refugiaţi.
"Nu putem să ne uităm în altă parte", a pledat actorul american George Clooney, în timp ce ONU aminteşte că are nevoie de 1,5 miliarde de dolari pentru a-i ajuta pe cei 25 de milioane de sudanezi care au nevoie de ajutor pentru a supravieţui.
Şeful Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, aflat în vizită în Egipt, le-a cerut celor doi generali rivali "să asculte poveştile tragice ale refugiaţilor".
"Dacă se gândesc cu adevărat la oameni, ar trebui să înceteze imediat lupta", a adăugat el.
1. ONU = instituție coruptă
(mesaj trimis de Anonima în data de 28.05.2023, 09:58)
ONU = instituție coruptă care promovează globalismul mondial impotriva statelor suveraniste
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2023, 10:47)
Cu totul de acord. Iar "socatul" de secretar ONU mai bine ar asculta ce spune lumea, majoritatea planetei, ca este o paiata a papusarilor americani.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2023, 11:01)
Care ar fi statele suveraniste? Cumva cele care fură mașini de spălat rufe cu tot cu tablete?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2023, 14:49)
Meriți sa trăiești pe veci ca sclav intr-o colonie, frate patriot roman