Suedia anunţă un pachet de ajutor militar de 1,16 miliarde de euro pentru Ucraina

F.D.
Internaţional / 29 mai

Suedia anunţă un pachet de ajutor militar de 1,16 miliarde de euro pentru Ucraina

Suedia a promis miercuri un nou ajutor militar pentru Ucraina, de 13,3 miliarde de coroane (1,16 miliarde de euro), "cel mai important" de până acum, relatează AFP.

"Suedia sprijină Ucraina cu al 16-lea pachet de ajutor", a declarat vicepremierul Ebba Busch într-o conferinţă de presă.

Pachetul va include în special avioane radar de recunoaştere ASC890, prin care Ucraina va dispune "de o nouă capacitate de recunoaştere radar aeropurtată şi de luptă împotriva unor ţinte în aer şi pe mare", se arată într-un comunicat al guvernului suedez.

Aceste avioane radar vor permite Kievului "să identifice rachetele de croazieră şi dronele în timp ce se apropie, precum şi ţintele la sol şi pe mare", a precizat ministrul apărării, Pal Jonson.

Suedia îşi va dona de asemenea întregul stoc de 302 vehicule transportoare blindate pentru a contribui la constituirea noilor brigăzi ale armatei ucrainene. Pachetul va include şi rachete de luptă Rb99.

Suedia avea de asemenea în plan să trimită avioane de luptă Gripen, dar marţi a anunţat suspendarea proiectului la cererea unor ţări partenere, pentru a permite introducerea mai întâi a avioanelor F-16.

Guvernul de la Stockholm a mai anunţat marţi un plan de ajutor pentru garantarea aprovizionării energetice a Ucrainei, în sumă de 650 milioane de coroane (57 milioane de euro).

Suedia prevede un plan de ajutor civil şi militar multianual în valoare de 75 miliarde de coroane (6,5 miliarde de euro) între 2024 şi 2026, pentru a susţine Kievul 'atât cât timp este necesar'.

Ucraina este cel mai mare beneficiar de ajutor suedez.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Tot ajutorul asta, si nu ma refer acum strict la Suedia ci la UE ca un tot unitar, trebuia aprobat de acum un an. Dat afara hungaristanul care a blocat tot, sau sa i se suspende drept de veto si sa aiba doar rol de observator. La o chestiune de importanta cruciala pt UE nu stai la cheremul unui liliputan care nu contribuie cu nimic la siguranta militara a UE

    1. Mofturile republicanilor și divergențele kaghebiștilor au lămurit lumea civilizată, iar acum curg miliardele în direcția corectă. : Tot răul e spre bine, Putler face planeta un loc mai bun. :

    Tot ajutorul militar acordat Ucrainei este costisitor, cu rezultate incerte si mai ales periculos.

    Dar, lumea "occidentala" care sprijina Ucraina putea si inca mai poate sa schimbe totul in Ucraina in favoarea tuturor.  

    Atunci in in februarie 2022, occidentul trebuia sa constituie o forta de militara inarmata usor, de democratizare a Ucrainei, forta care sa intervina in aceasta tara si (sa actioneze chiar pentru lichidarea fascismului, motivul invocat de Rusia) sa instituie acolo o administratie militara, poate chiar cu observatori din partea Rusiei, sa reorganizeze pe baze democratice statul, justitia, sistemul social, invatamantul, transporturile si...evident pe principii sanatoase economia si finantele tarii.  

    Nici acum nu este prea tarziu. In loc sa arunce sute de miliarde in groapa fara fund care este Ucraina, Occidentul poate notifica intentia sa Rusiei si, in cateva luni poate constitui o forta 2-3 sute de mii de militari usor inarmati, care sa intervina acolo si sa instituie pacea. Fara indoiala ca Rusia nu va lovi in fortele aliate care vor sa instituie pacea acolo. Apoi sa se treaca la refacerea si reconstructia acestui stat, a economiei lui, a teritoriului si tuturor celor distruse.  

    Ar fi o iesire demna pentru toata lumea.

     

    1. Orice vine de la propaganda sovietică jignește inteligența celor care o posedă. : Rămâi la Moskva! Liniștit! Te afli în cea mai bună lume la care ai acces. :

      Rusnacia vrea sa puna ghearele pe ucraina, nu-i intereseaza nici pace, nici democratie, nici nazism, astia n-au democratie si stat de drept la ei in tara, de nazism nu mai vorbim, toata ruzzia e nazista, nu degeaba il porecleste lumea putler pe putin.

    Pacienții fac tărăboi înainte de apelul de seară.

    Să sperăm că ies toți la numărătoare. 

    Să nu vină vreunuia ideea că e apt combatant și să plece la război cu seringa în mână. Aeropurtati de un avion de hârtie:)) 

    1. Pe tine te-au liniștit cecenii. Pe când veneau ei, făceau minuni, între timp au trecut 2 ani. : Bâtă!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb