Suedia riscă o criză energetică majoră dacă nu decide în câteva zile ce face cu deşeurile sale nucleare

J.P.
Internaţional / 25 august 2021

Suedia riscă o criză energetică majoră dacă nu decide în câteva zile ce face cu deşeurile sale nucleare

Suedia are mai puţin de o săptămână pentru a decide unde intenţionează să îşi depoziteze deşeurile nucleare sau riscă să se confrunte cu întreruperi ale electricităţii, relatează Bloomberg, citat de Hotnews.

Ţara scandinavă a început să rămână fără spaţiu unde să depoziteze deşeurile produse de cele 6 reactoare nucleare care furnizează în jur de o treime din necesarul de electricitate al ţării.

Operatorii nucleari afirmă că dacă o decizie nu va fi luată până la sfârşitul lunii, vor fi nevoiţi să înceapă să oprească activitatea centralelor în 3 ani, lucru care ar declanşa o criză majoră de electricitate şi periclita obiectivele Suediei de a atinge neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Este aşteptat ca problema, amânată de mai bine de un an, să fie abordată în următoarea şedinţă a guvernului format din Social-Democraţi şi Partidul Verde.

"Nu există nicio modalitate realistă de a înlocui producţia centralelor nucleare într-un timp atât de scurt", afirmă Torbjorn Wahlborg, directorul companiei de stat Vattenfall care operează 5 din cele 6 reactoare ale Suediei.

"Dimpotrivă, este mai multă nevoie decât oricând de reactoarele rămase dată fiind creşterea uriaşă a cererii pentru energie de care Suedia va avea nevoie pentru a deveni neutră din punct de vedere al carbonului", a adăugat acesta.

Abordări diferite

Cazul Suediei ilustrează un subiect spinos pentru industria nucleară, majoritatea ţărilor neadoptând deocamdată o soluţie finală pentru depozitarea deşeurilor nucleare.

Lucrurile au fost agravate după ce Japonia a şocat comunitatea internaţională când a anunţat că va deversa în Oceanul Pacific peste un milion de metri cubi de apă radioactivă tratată de la centrala nucleară Fukushima Dai-Inchi.

Cantitatea este suficientă pentru a umple 500 de bazine olimpice.

Ţările europene au adoptat abordări diferite: Germania a ales să renunţe complet la energia nucleară în timp ce Franţa şi Marea Britanie se vor baza pe reactoare pentru a-şi atinge obiectivele privind emisiile de gaze de seră.

Suedia, care se bazează pe surse regenerabile pentru o bună parte a producţiei sale energetice, va avea nevoie atât de energia nucleară cât şi de reduceri masive de emisii din partea industriei sale grele pentru a-şi atinge obiectivul de 0 emisii până în 2045.

În ultimii 10 ani Suedia nu a construit niciun nou depozit pentru deşeurile sale nucleare însă în luna octombrie a anului trecut SK, compania de stat responsabilă de gestionarea acestora, a anunţat că a primit aprobările necesare din partea tuturor autorităţilor pertinente.

Însă guvernul nu a aprobat deocamdată planul.

"Aici nu este vorba de a lua o atitudine pentru sau împotriva energia nucleară, este despre găsirea unei soluţii de încredere şi nevoia de a merge înainte cu procesul", a declarat Johan Dasht, directorul executiv al SKB.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cum nu au unde sa le depoziteze?In Romania,groapa de gunoi a lumii.Trebuie,, sa le multumim,, din suflet tradatorilor de tara si de neam (nu le-ar mai muri multi inainte)!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb