Suma activelor nete ale SIF-urilor era, la finele lunii august, de 1,88 miliarde de euro

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 septembrie 2006

Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) înregistrau, la finele lunii august, un total al activelor nete de 6,636 miliarde lei, ceea ce reprezintă o apreciere cu 2% faţă de nivelul activelor nete înregistrat la finele lunii anterioare, dar şi o creştere cu 1% faţă de nivelul acestor active de la finele anului 2005. Exprimat în moneda unică europeană, suma activelor nete ale SIF-urilor era la finele lunii august de 1,88 miliarde de euro, înregistrând o creştere cu 0,6% faţă de luna anterioară şi cu peste 30% în anul 2006.

Evoluţia pieţei de capital din luna august a fost favorabilă pentru toate cele cinci SIF, care la valoarea unitară a activului net, cât şi la activele nete, înregistrează aceleaşi performanţe pozitive, pornind de la 0,4% SIF Transilvania şi până la 5,12% la SIF Muntenia. Atât SIF Moldova cât şi SIF Oltenia au reuşit să recupereze corecţiile înregistrate în luna anterioară.

Aceste rezultate au fost favorizate de faptul că pe ansamblul celor cinci SIF, nivelul investiţiilor pe termen scurt a crescut în august cu 1,6%, iar în structură, acţiunile cotate cresc tot cu 1,6%, iar cele necotate cunosc o apreciere cu peste 12%. La această evoluţie se adaugă şi faptul că pe ansamblul SIF nivelul datoriilor s-a diminuat în luna raportată cu peste 8%. Aceste aprecieri ale valorilor investiţiilor financiare pe termen scurt, nu au fost însă deloc echilibrate. Dacă privim fiecare SIF în parte, putem observa că SIF Banat-Crişana cu 1,69% şi SIF Moldova cu 1,14%, au o evoluţie asemănătoare, urmate cu o creştere de 0,4% de SIF Oltenia. În schimb SIF Transilvania, este singura care înregistrează o diminuare cu 0,7% a volumului de investiţii pe termen scurt. La SIF Muntenia însă se constată o evoluţie aparte a acestor indicatori şi anume o apreciere a investiţiilor pe termen scurt cu 6,73%, din care 6,45% se regăsesc la acţiunile cotate din portofoliu care reprezintă peste 98% din total investiţii pe termen scurt şi 3% la acţiunile necotate, care însă reprezintă doar 0,6% din total investiţii pe termen scurt.

Tot la capitolul investiţii financiare pe termen scurt, se remarcă şi creşterea investiţiilor în titluri de participare la OPCVM/AOPC, care s-a majorat în luna august cu peste 3,4%. Privind investiţiile în astfel de titluri cumulat pe cele două categorii (termen scurt şi termen lung), se observă că nivelul atins este de peste 9,9 milioane lei, adică cu peste 7% mai mult decât luna anterioară. În ordinea deţinerilor acestor instrumente de plasament, pe prima poziţie se menţine SIF Muntenia cu peste 5,4 milioane lei, urmată de SIF Moldova cu 3,3 milioane lei, SIF Oltenia cu 0,7 milioane lei şi SIF Banat-Crişana cu 0,5 milioane lei.

La finele lunii august, deţinerile de titluri de stat pe total SIF, înregistrează o uşoară apreciere cu 0,6% faţă de luna anterioară însă ca pondere în total active SIF, titlurile de stat cu un volum de circa 8,8 milioane lei, deţin abia 0,13%. Volumul deţinerilor în depozite bancare pe ansamblul SIF, a cunoscut în luna raportată o diminuare cu circa 5%, atingând ca pondere în total active 3,5%, coborând astfel de la 250 milioane lei în iulie, la 239 milioane lei la finele lunii august.

Nici luna aceasta obligaţiunile municipale şi corporative nu ocupă o pondere însemnată în totalul portofoliului celor cinci Societăţi de Investiţii Financiare, reprezentând doar 0,5% din total active. Faţă de luna anterioară, volumul acestor deţineri nu a suferit modificări importante, păstrându-se la un nivel de circa 35,5 milioane lei.

Nivelul de capitalizare înregistrat în luna august a fost superior cu 8,7% celui din luna anterioară însă nu a reuşit să depăşească suma activelor nete, reprezentând doar 95,7% din aces-tea, sau exprimat în moneda europeană, 1,798 miliarde de euro.

Urmărind nivelul profitului înregistrat la finele lunii raportate de cele cinci SIF se constată că acesta însuma peste 338 milioane lei sau 95,9 milioane euro şi este cu 3,7% superior celui înregistrat în luna anterioară, sau cu peste 42% mai mare decât nivelul înregistrat la finele lunii august 2005.

De la începutul anului şi până în luna martie, SIF Muntenia a fost lider cu un profit de peste 50 milioane lei, dar începând cu luna aprilie a cedat locul SIF-ului Oltenia, care la finele lunii raportate înregistra şi cel mai mare nivel al profitului, peste 91 milioane lei, urmată de SIF Banat-Crişana cu peste 84 milioane lei şi SIF Muntenia cu peste 80 milioane lei.

În luna august, ca de altfel şi în luna anterioară, acţiunile tranzacţionate cu prima au fost cele ale SIF Banat-Crişana (1,17%) şi SIF Muntenia (1,57%), celelalte tranzacţionându-se cu un discount cuprins între 14,3% la SIF Transilvania şi 1,99% la SIF Moldova.

Urmărind evoluţia preţului de închidere din luna raportată şi din anul acesta, se constată că la finele lunii august, faţă de începutul anului, mai au de recuperat din corecţiile înregistrate acţiunile SIF Muntenia cu -12,9%, SIF Banat-Crişana şi SIF Moldova, ambele cu -4,9%, în schimb au trecut deja pe plus, acţiunile SIF Oltenia cu 6,2% şi cele ale SIF Transilvania cu 2,4%.

În perioada analizată, SIF Moldova şi SIF Oltenia au avut cea mai mare lichiditate, în această lună tranzacţionându-se pe fiecare din ele 8,89%, respectiv 5,54% din capitalul lor social, în cuantumul a 14.792 tranzacţii realizate pe SIF Moldova şi 13.701 tranzacţii pe SIF Oltenia. Din acest punct de vedere, SIF Banat Crişana a prezentat cel mai mic interes pentru inves-titori, pe acest titlu având loc în luna iulie 11.070 tranzacţii ce au însumat 2,56% din capitalul social.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb