Summit-ul UE vrea soluţii pe termen scurt pentru stabilizarea pieţelor

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 iunie 2012

Summit-ul UE vrea soluţii pe termen scurt pentru stabilizarea pieţelor

Spania şi Italia, în atenţia reuniunii

Liderii Europei dezbăteau ieri, în prima zi a summit-ului ce se desfăşoară la Bruxelles, modalităţi de termen scurt de stabilizare a costurilor împrumuturilor Spaniei şi Italiei.

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a declarat că aşteaptă un acord care să conţină măsuri urgente pentru susţinerea ţărilor îndatorate din zona euro, care se confruntă cu niveluri nesustenabile ale costurilor împrumuturilor.

"Am venit aici ca să obţin soluţii rapide pentru susţinerea ţărilor care au dificultăţi pe pieţe, deşi au făcut eforturi considerabile ca să-şi redreseze finanţele publice", a spus Hollande, înaintea reuniunii.

Conform unor surse citate de presa internaţională, participanţii la summit-ul de la Bruxelles se concentrau pe activarea fondurilor facilităţii temporare de stabilitate financiară (EFSF) şi a celei permanente (ESM) pentru cumpărarea de titluri spaniole şi italiene.

Conform surselor, un acord în acest sens ar putea fi încheiat la reuniunea liderilor zonei zonei euro programată pentru astăzi, după încheierea summit-ului UE.

Înaintea deschiderilor lucrărilor reuniunii de la Bruxelles, premierul olandez Marc Rutte a afirmat că zona euro ar putea utiliza instrumentele existente pentru rezolvarea problemelor de pe pieţe.

"Nu suntem pregătiţi să discutăm despre instrumente noi. Avem instrumente în acest moment", a spus Marc Rutte, care a respins cererea cancelarului german Angela Merkel de a transfera suveranitate în privinţa bugetelor naţionale şi a politicilor economice către instituţiile UE.

Menţionăm că Spania şi Italia vor măsuri de urgenţă care să determine reducerea costurilor împrumuturilor, astfel încât să poată rămâne pe pieţele obligaţiunilor. Cele două ţări vor o intervenţie atât prin fondurile de salvare ale zonei euro, cât şi prin Banca Centrală Europeană.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a atras atenţia, săptămâna aceasta, că zona euro ar trebui să se grăbească să apere Spania şi Italia pe pieţele obligaţiunilor, prin utilizarea tuturor instrumentelor pe care le are la dispoziţie.

Reuniunea de două zile de la Bruxelles este a 20-a de la declanşarea crizei, în 2010, în care liderii celor 27 de state din UE încearcă să găsească o soluţie. Aşteptările specialiştilor sunt însă slabe, în condiţiile în care, din cauza divergenţelor, oficialii zonei au eşuat de fiecare dată în încercarea de a veni cu măsuri decisive, care să pună capăt crizei datoriilor suverane.

Pe agenda evenimentului de la Bruxelles, pe lângă problema randamentelor mari care afectează Spania şi Italia, se numără pactul de stimulare economică şi realizarea unei uniuni mai integrate, în special în sectorul bancar.

Randamentul obligaţiunilor spaniole pe zece ani a crescut, ieri, cu trei puncte de bază (0,03 puncte procentuale), la 6,96% în jurul orei 17.00 (ora României). Anterior, randamentul urcase la 7,01%, apropiindu-se de recordul de 7,29%, stabilit în 18 iunie.

Randamentul obligaţiunilor italiene pe zece ani a ajuns la 6,19%, de la 6,03%. Trezoreria de la Roma a vândut, ieri, titluri de 5,42 miliarde euro, cu maturitatea la cinci şi zece ani. Plasamentul a fost inferior ţintei maxime avute în vedere de guvern: 5,5 miliarde euro.

Euro a avut un curs de 1,2426 dolari ieri, la ora 10.51, pe piaţa din New York, mai mic cu 0,3% comparativ cu ziua precedentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb