Summitul G20 va fi marcat de criza din Siria şi turbulenţele financiare din ţările emergente

Ziarul BURSA #Internaţional / 3 septembrie 2013

Summitul G20 va fi marcat de criza din Siria şi turbulenţele financiare din ţările emergente

Summit-ul G20 de la Sankt Petersburg, care va avea loc joi şi vineri, se anunţă tensionat din cauza crizei din Siria şi a turbulenţelor financiare din ţările emergente. Astfel, liderii celor mai mari ţări dezvoltate şi emergente se vor concentra, în mod oficial, pe problemele economice şi financiare.

O sursă diplomatică rusă a recunoscut însă că, din cauza tensiunilor legate de eventuală intervenţie militară americană în Siria, întâlnirea va fi dominată de actualitatea diplomatică.

Preşedinţia rusă insistă pe de altă parte că subiectul Siria nu va figura în programul reuniunii.

Summitul trebuie să dea prioritate creşterii şi intervine într-un moment în care economia mondială se află din nou într-o zonă de risc, a avertizat recent preşedintele Vladimir Putin.

"Rusia nu a extins agenda G20, ci a întors-o pe făgaşul iniţial al clubului de ţări care rezolvă problemele economice la nivel global. Principalele rezultate ale preşedinţiei Rusiei în G20 sunt stabilizarea finanţelor de stat în toate ţările, atât dezvoltate, cât şi în curs de dezvoltare, deciziile referitoare la stimularea investiţiilor de lungă durată şi la crearea unei noi arhitecturi a sistemului financiar", menţionează Serghei Drobâşevski, directorul Consiliului de Experţi din G20, potrivit site-ului vocea rusiei.ru.

Zona euro pare să iasă din recesiune, dar ţările emergente, în frunte cu India, Brazilia şi Turcia, se confruntă cu deprecierea monedelor, consecinţă a schimbării de politică monetară anunţată de Rezerva Federală (FED) a Statelor Unite.

FED vrea să restrângă achiziţiile lunare de obligaţiuni, de 85 de miliarde de dolari. Subiectul provoacă disensiuni, întrucât efectele negative sunt deja vizibile în evoluţia monedelor ţărilor emergente, a avertizat Chris Weafer, analist la firma de consultanţă Macro Advisory.

Potrivit analiştilor, ţările afectate vor cere FED să reducă măsurile de stimulare ţinând cont de efectele colaterale produse şi nu doar de interesele naţionale.

La întâlnirea miniştrilor de Finanţe din G20 care a avut loc la Moscova la sfârşitul lunii iulie, Brazilia şi Rusia au cerut SUA informaţii clare pe această temă, mesaj inclus în comunicatul final al reuniunii.

De la începutul acestui an, monedele Indiei şi Turciei au înregistrat scăderi puternice ale cotaţiilor, de 25%, respectiv 11%, în pofida eforturilor băncilor centrale de a opri declinul.

În Brazilia, unde realul s-a depreciat cu 15%, banca centrală a anunţat că va aloca 50 de miliarde de dolari pentru protejarea monedei.

În Rusia, ţară care vrea să profite de preşedinţia G20 pentru a-şi demonstra deschiderea economiei către investitori, rubla s-a depreciat cu circa 10%, iar creşterea economică a încetinit puternic de la începutul acestui an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb