Reporter: Ce ţinte v-aţi propus pentru alegerile europarlamentare?
Elena Udrea: Partidul Mişcarea Populară a fost înfiinţat la sfârşitul lunii ianuarie. În condiţiile acestea, un scor care să ne permită intrarea în Parlamentul European ar fi foarte bun. Noi sperăm, însă, într-un rezultat mai bun de atât şi credem că vom şi reuşi. Ne gândim la 10% la europarlamentare, acesta fiind un rezultat pe care niciun alt partid nou înfiinţat nu l-a înregistrat vreodată înaintea noastră.
Reporter: Ce candidaţi propune PMP pentru europarlamentare?
Elena Udrea: Trebuie înţeles că PMP nu provine din PCR, fiind, poate, primul partid din România de după 1990 care nu are rădăcini în partidul unic şi este populat în majoritate cu oameni tineri, care au trăit şi s-au format după Revoluţie. Dintr-o asemenea perspectivă, noi nu credem în sistemul "pile, cunoştinţe şi relaţii". Avem, în mod corect, cea mai bună listă pentru europarlamentare, pentru că este cea mai tânără echipă, este formată din oameni care au dovedit ceva în viaţa lor, obţinându-şi doctorate la universităţi din străinătate pe bune, nu prin plagiat, oameni care au lăsat ceva în urma lor.
Este o listă a reformiştilor şi intelectualilor, pe trei din primele cinci locuri regăsindu-se Cristian Preda, Teodor Baconschi şi Daniel Funeriu. Nu în ultimul rând, pe locul al doilea se află Siegfried Mureşan, un tânăr de mare perspectivă. Este, de departe, cel mai bine pregătit candidat pentru aceste europarlamentare. El a lucrat în Bundestag, dar a fost şi consilierul lui Wilfried Martens şi al lui Joseph Daul. Cu siguranţă, este o punte foarte importantă între PMP şi PPE.
Locurile pe lista PMP pentru europarlamentare au fost votate de toţi membrii partidului, în urma unui proces democratic şi extrem de transparent. Decizia nu a aparţinut conducerii partidului. Aici nu veţi găsi copii, neveste, fraţi şi amante precum la PSD sau PNL. Şi nici oameni care au pupat condurul conducerii de partid pentru a obţine un loc mai în faţă, aşa cum a fost la PDL.
Reporter: Cum este afectată imaginea PMP de dosarul de la DNA în care ar fi implicat Florin Popescu?
Elena Udrea: Partidul Mişcarea Populară îşi propune să facă politică altfel. Noi nu vom face zid împotriva celor care au probleme cu Justiţia. De altfel, noi am declarat foarte clar că, atunci când va veni momentul votului pentru avizarea cererii DNA în cazul lui Florin Popescu, vom vota favorabil. Nu pentru că am crede că acesta este vinovat sau că ar trebui să meargă în arest, ci pentru că suntem de părere că această decizie trebuie să aparţină unui judecător. Atenţie! Eu cred că este foarte important să se înţeleagă că nu vom vota în favoarea arestării, ci în favoarea dreptului procurorilor de a cere arestarea în faţa instanţei, care va lua într-un final decizia.
Reporter: Consideraţi că alegerile europarlamentare reprezintă un barometru pentru cele prezidenţiale?
Elena Udrea: Cu siguranţă reprezintă un barometru, mai ales pentru formaţiunile politice din Opoziţie. Orgoliile personale şi calculele egoiste au făcut ca partidele de centru-dreapta să nu fie unite. Ei bine, după 25 mai, vom şti cam câte parale face fiecare şi vom avea indicii puternice asupra candidaţilor care pot câştiga bătălia electorală din toamnă. Dacă tu, Mihai Răzvan Ungureanu, cap de listă pentru Forţa Civică, nu reuşeşti să iei nici măcar 5% la europarlamentare, atunci nu văd cum ai putea să-l baţi pe Crin Antonescu în turul I, unde îţi trebuie măcar 25%, şi pe Victor Ponta în turul II. Dacă tu, Cătălin Predoiu, ai venit în PDL când partidul avea 18%-20% în sondaje, ai fost desemnat Premier al Guvernului din umbră şi apoi prezidenţiabil, devenind, practic, portstindardul comunicării şi rezultatul nu trece de 14%, atunci e o problemă.
Nu în ultimul rând, atrag atenţia asupra angajamentului lui Crin Antonescu de a se retrage de la vârful PNL dacă partidul său nu obţine 20% la europarlamentare. Eu cred că, odată acest lucru întâmplat, şansele sale de a mai candida în toamnă sunt aproape inexistente.
Reporter: Veţi candida din partea PMP pentru alegerile prezidenţiale?
Elena Udrea: Să vedem întâi ce se întâmplă pe 25 mai. Este prea devreme să purtăm o asemenea discuţie, în condiţiile în care nu au trecut nici europarlamentarele şi nici nu am discutat cu PDL, Forţa Civică, PNŢCD sau PER despre varianta unui candidat comun la prezidenţiale.
Reporter: Traian Băsescu susţine că dreapta are toate şansele să câştige în turul doi, în lupta cu stânga. Ce părere aveţi?
Elena Udrea: Ponta şi PSD nu pot obţine, mai ales după doi ani de guvernare dezastruoasă, mai mult de 40% din susţinerea românilor. Poate chiar mai puţin, în cazul unei prezenţe mai consistente la vot. Dintr-o asemenea perspectivă, susţin şi eu teoria preşedintelui că, în mod normal, viitorul şef al statului ar trebui să provindă din zona de centru-dreapta. Cred însă că, pentru a se întâmpla asta, trebuie să fim inteligenţi. Acest lucru înseamnă ca PMP, PNŢCD, PDL, PER şi Forţa Civică să genereze un candidat comun, care să-l bată pe Antonescu în turul I şi să existe un pact cu PNL, poate chiar formalizat, care să presupună susţinere în turul II pentru cel care urmează să se lupte cu candidatul PSD. A avea de ales între Ponta şi Antonescu, doi USL-işti care au contribuit la încercarea de lovitură de stat din vara lui 2012, reprezintă o dilemă extrem de grea, care ar putea genera multă nemulţumire în rândurile românilor.
Reporter: Şeful statului l-a nominalizat pe Daniel Morar ca fiind portretul robot pentru preşedintele României. Cum comentaţi această nominalizare, în contextul în care Daniel Morar a fost şeful DNA, iar Traian Băsescu este acuzat că sprijină instituţiile de forţă din România de genul DNA, DIICOT, serviciile speciale?
Elena Udrea: Traian Băsescu a răspuns unei întrebări care l-a luat prin surprindere. Eu cred că Daniel Morar este un procuror excelent, a făcut o treabă foarte bună la Parchetul General şi la DNA, fiind un adevărat erou al luptei împotriva corupţiei. Nu cred, însă, că se pune problema unei candidaturi a domniei sale la preşedinţie. Pe de o parte, are un mandat pe nouă ani în cadrul Curţii Constituţionale a României. Pe de altă parte, profesioniştii trebuie să rămână în câmpul lor de muncă, iar contribuţia majoră a lui Daniel Morar trebuie să fie către independenţa Justiţiei. Presiunea care se generează asupra domniei sale nu este neapărat de bun augur.
În ceea ce priveşte sprijinul pe care preşedintele l-ar acorda DNA, DIICOT şi serviciilor de informaţii, acesta este de bun augur. Pentru că aceste instituţii sunt garantul funcţionării independente a Justiţiei şi a statului de drept. Sunt instituţii reformate, moderne, care funcţionează la standarde occidentale. Dacă reproşul către Traian Băsescu este că susţine întărirea instituţiilor statului, atunci şi-l asumă şi el, aşa cum şi-l asumă şi PMP. La un moment dat, într-un moment de megalomanie, Sorin Ovidiu Vântu ţipa la televizor: "Apăraţi-vă statul, domnilor!" Ei bine, iată că acest sfat al domniei sale a fost ascultat de preşedintele Băsescu.
Reporter: Aveţi în vedere unificarea dreptei?
Elena Udrea: Sunt multe orgolii şi foarte mulţi oameni care, în loc să urmărească interesul românilor care le-au acordat încredere, urmăresc proiecte personale. Va fi foarte greu, dar nu imposibil. Despre o formaţiune politică puternică pe această zonă, putem discuta abia după prezidenţialele din acest an.
Reporter: Sunteţi de foarte multe ori o ţintă pentru atacurile politice din presă. Sunteţi pregătită pentru ceea ce se va întâmpla în acest an pe scena politică?
Elena Udrea: Fac politică de zece ani. În toată această perioadă, am fost victima a nenumărate campanii de presă, minciuni sfruntate şi atacuri murdare la adresa mea, a familiei mele, a prietenilor şi chiar a cunoscuţilor. Adversarii nu au pregetat absolut niciun moment să lovească sub centură. După Traian Băsescu, am fost ţinta celor mai abjecte acuzaţii. Faptul că, după atât timp, sunt încă în picioare arată că am stomacul tare şi că sunt pregătită pentru orice ar putea aduce anul electoral 2014.
Reporter: Cine credeţi că ar fi indicat să ocupe funcţia de şef al statului?
Elena Udrea: Nu vreau să mai cad în păcatul nominalizării unor posibile persoane eligibile pentru funcţia de preşedinte. Aşa că mă limitez să spun că viitorul şef al statului trebuie să fie un om tânăr, care nu a trăit în comunism, care a învăţat şi s-a dezvoltat în România de după 1990. Viitorul preşedinte trebuie să fie un om curajos şi integru, care să fi construit ceva în viaţa lui, să fi lăsat ceva în urma sa. Urmaşul lui Traian Băsescu trebuie să fie un garant al funcţionării independente a Justiţiei şi un susţinător al statului de drept. Trebuie să fie un om care nu a făcut niciodată compromisuri cu adversarii politici, cu mogulii de presă şi care a avut curajul bătăliei politice pentru apărarea principiilor şi valorilor în care crede. Nu contează dacă este bogat sau mai puţin înstărit, dacă are Mercedes sau Dacie, important este să fi făcut banii cinstit şi să nu fi obţinut averea în timpul exercitării activităţii politice.
Reporter: Au existat zvonuri cu privire la faptul că Traian Băsescu ar putea fi premier într-un tandem cu un lider de drepta. Cum comentaţi acest aspect?
Elena Udrea: După zece ani în fruntea statului, după două mandate de ministru şi peste patru ani petrecuţi la Primăria Capitalei, Traian Băsescu are experienţă suficientă pentru a fi cel mai bun prim-ministru posibil pentru România. Având în vedere că se bucură şi de cea mai mare susţinere între toţi politicienii de centru-dreapta, aşa cum arată sondajele de opinie, cred că domnia sa ar fi un mare plus pentru orice candidat la prezidenţiale cu care ar accepta să intre într-un tandem. Acestea sunt, însă, simple speculaţii, pentru că preşedintele nu a anunţat nimic în acest sens şi cred că ar trebui să apară întâi candidatul căruia Traian Băsescu să-i poată juca rolul de premier.
Reporter: Cum caracterizaţi mişcările şi, implicit, certurile, care au loc, în prezent, pe scena politică?
Elena Udrea: Obositoare. După atât scandal politic, românii au ajuns la cel mai scăzut nivel al încrederii în clasa politică.
Mai avem de dat o bătălie majoră în toamna acestui an, pentru a proteja Justiţia şi statul de drept şi pentru a menţine România pe drumul cel bun. Începând din 2015, trebuie să începem să punem bazele unei alte clase politice, mult mai orientate spre substanţă şi acţiune concretă pentru cetăţeni şi mai puţin către scandal.
Reporter: Care este opinia dumneavoastră cu privire la faptul că DNA porneşte avalanşa de arestări în anii electorali?
Elena Udrea: DNA îşi face datoria. Sunt foarte multe dosare care au ajuns acum la scadenţă. Iar acest lucru nu este întâmplător, pentru că cei mai mulţi dintre acuzaţi au făcut tot posibilul pentru a tergiversa actul de Justiţie. Procesul lui Dan Voiculescu, pentru că tot se dezbate în aceste zile cazul judecătorului Mustaţă, nu a apărut în 2014. El este foarte vechi şi s-a ajuns aici pentru că Felix s-a folosit de toate tertipurile cu putinţă pentru a scăpa de Justiţie. A mers până acolo încât şi-a dat şi demisia din Parlament pentru a nu se mai da un verdict la Înalta Curte.
Având în vedere că au fost şi sunt anchetaţi oameni din absolut toate partidele politice, eu cred că nimeni nu mai poate vorbi de un control politic în acest moment al Justiţiei sau al DNA.
Reporter: Cum apreciaţi actuala guvernare?
Elena Udrea: Într-un cuvânt, dezastruoasă. Lucrurile în mandatul de premier al lui Ponta au mers din rău în mai rău. Acesta a făcut să apară peste 50.000 de noi şomeri. Nivelul de trai al populaţiei s-a prăbuşit. Doi ani de zile, România a avut cea mai mare inflaţie din Europa: 3,4% în 2012 şi 3,2% în 2013. În 2014, după introducerea accizei la benzină şi motorină, costurile vieţii de zi cu zi vor creşte şi mai mult. Investiţiile au fost reduse drastic. În primele trei luni ale acestui an, cheltuielile de capital au scăzut cu 48,5%, iar cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene - cu 14,7%.
Reporter: Credeţi că Victor Ponta va candida la prezidenţiale din partea stângii?
Elena Udrea: Cu siguranţă va candida. Ponta este candidatul sistemului care vrea să controleze Justiţia. Este omul care i-a ales pe Duicu, Mazăre şi Nicuşor Constantinescu în detrimentul românilor care au acordat încredere USL în 2012.
Victor Ponta avea două mari şanse. Pe de o parte, să reformeze PSD-ul şi să-l transforme într-un partid european. Pe de altă parte, să aducă un nou suflu în politica românească, pentru că este un politician tânăr. Şi-a bătut joc de amândouă aceste oportunităţi cu o seninătate vecină cu inconştienţa.
Din păcate, Victor Ponta este doar o mască, o interfaţă pentru popor a unor oameni care, în spatele lui, prăduiesc România. El este ţinut prizonier de aceşti oameni.
Reporter: Mulţumesc!
PMP a anunţat, ieri, că depune o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva premierului Victor Ponta şi a şefului Corpului de control al primului ministru Ion Lazăr, pe care îi acuză de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi inducere în eroare a organelor judiciare.
Elena Udrea a declarat că Ponta "şi-a transformat Corpul de control în organ de intimidare, şantaj şi represiune" împotriva celor care i se opun.
•
Preşedintele Băsescu a declarat, ieri, că există tentaţia de a dori să fie premier, dar că ştie că nu îl va desemna nimeni, pentru că nimeni nu vrea pe cineva care ştie atâtea lucruri. Traian Băsescu a spus, însă, că, în ipoteza în care Elena Udrea ar câştiga prezidenţialele, aceasta l-ar numi în funcţia de şef al Guvernului.
Preşedintele ţării a arătat că ceea ce trebuie să se facă imediat, la preluarea noului mandat de preşedinte, este ceea ce s-a făcut la SRI, DNA, DIICOT, Înalta Curte, şi anume numiri nepolitice: "Asta aş face la ANAF, la Protecţia Consumatorului, la ANSVSA (...) Vă asigur că depolitizarea acestor funcţii, care este parte din reforma statului, ar aduce mult bine României".
•
• Deputaţii nu şi-au exprimat votul pentru ridicarea imunităţii lui Florin Popescu din lipsă de cvorum
Şedinţa Camerei Deputaţilor în care trebuia să fie supună la vot ridicarea imunităţii deputatului Florin Popescu a fost suspendată, ieri, din lipsă de cvorum.
La dezbaterile generale, grupurile PDL, PNL şi PPDD au anunţat că vor vota în favoarea cererii de arestare preventivă.
Florin Popescu spune că nu a fost salvat, ci doar amânat, precizând: "Astăzi am venit în faţa Parlamentului pentru a susţine că nu sunt un pericol public. Din păcate, nu a fost cvorum în Parlament, astfel încât decizia se va amâna pentru o şedinţă viitoare. Voi sta la dispoziţia Parlamentului şi a justiţiei de câte ori mă vor solicita".
DNA a cerut avizul Camerei Deputaţilor în vederea arestării preventive a lui Florin Popescu, pentru folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Deputaţii din Comisia juridică au respins, în 28 aprilie, cererea în cazul deputatului Popescu, fost membru PDL, care a trecut la PMP, de unde s-a autosuspendat după ce a fost declanşată acţiunea judiciară împotriva lui.
Elena Udrea a anunţat, ieri, că PMP urma să voteze pentru ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului Florin Popescu.
•
• Băsescu: "Dacă Udrea ar candida la preşedinţie, categoric aş vota-o"
Preşedintele Traian Băsescu a spus, ieri, citat de Mediafax, că ar vota-o "categoric" pe Elena Udrea, dacă aceasta ar candida la preşedinţie.
Şeful statului a menţionat că deputatul PMP are "calităţi morale" pentru a candida la prezidenţiale, arătând că Elena Udrea este o persoană cinstită: "Calităţi morale ştiu sigur că are Elena Udrea, ştiu că e un om cinstit, cel puţin asta ştiu eu despre ea. Nu ştiu să fi furat, nu ştiu să fi luat bani, ştiu că a venit cu o stare materială foarte bună în politică, cu Mercedes, casă şi terenuri, spre deosebire de cei care au venit cu un singur costum în politică şi acum au vile peste tot".
Elena Udrea a precizat că declaraţia preşedintelui Traian Băsescu potrivit căreia i-ar acorda votul său la prezidenţiale "o onorează", întrucât şeful statului nu face niciodată cadouri. Într-o postare pe pagina de Facebook, preşedintele PDL Vasile Blaga îi garantează preşedintelui Traian Băsescu că niciodată nu o va susţine şi nu o va vota pe Elena Udrea la preşedinţia ţării, pentru că o cunoaşte "prea bine" ca să facă asta.
•
• Băsescu: "Dacă Ponta va fi preşedinte, România va intra într-un regres uriaş"
Şeful statului consideră că actualul premier nu trebuie să ocupe funcţia de preşedinte al ţării, întrucât acest lucru ar însemna ca România să intre într-un regres uriaş: "Fără o clarificare a modului în care Victor Viorel Ponta procedează există riscul ca, în cazul în care acest prim ministru în funcţie va ajunge preşedintele României, România să devină o ţară coordonată de baroni şi puşcăriabili".
Traian Băsescu mai susţine că Victor Ponta este un politician corupt, care depinde atât de baroni locali, cât şi de proprietarii de trusturi media.
•
• Guvernul sesizează CCR în legătură cu implicarea lui Băsescu în campania electorală
Guvernul a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală, urmând că, în baza deciziei CC, să procedeze în consecinţă. Sesizarea Executivului va fi dezbatută de judecătorii CCR în data de 21 mai, potrivit unor surse citate de Mediafax.
Premierul Victor Ponta a subliniat că preşedintele are drept de vot, dar nu şi de a se implica în campania electorală, interdicţie aplicată şi în cazul altor categorii profesionale, explicând, astfel, că un prefect, un subprefect, un înalt funcţionar public şi un profesor îşi pierd imediat locul de muncă, iar un judecător şi un ofiţer sunt excluşi tot imediat din magistratură, respectiv din armată dacă se implică în acţiuni cu caracter electoral.
Guvernul are trei solicitări la Curtea Constituţională: "să analizeze existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, cel abilitat prin Constituţie şi lege să organizeze, şi răspunde de altfel, de campania electorală, şi preşedinte; să stabilească faptul că acest conflict este cauzat de implicarea directă a preşedintelui în campania pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European şi în campania pentru alegerea unor mandate de deputat şi senator şi să pronunţe o decizie prin care să stabilească în mod clar că preşedintele României, ca şi alte categorii de persoane care ocupă anumite funcţii, nu are dreptul de a face campanie electorală şi de a se implica activ", după cum a spus Ponta.
Potrivit oficialului, şeful statului a încălcat din nou Constituţia după ce au fost prezentate imagini în care acesta îşi exprimă susţinerea, de la Palatul Cotroceni, pentru Partidul Mişcarea Populară.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Palatul Cotroceni, despre fotografiile în care apare îmbrăcat cu tricoul PMP şi alături de lideri ai acestui partid, că are dreptul să se îmbrace cum vrea şi că va vota Partidul Mişcarea Populară, pentru că legea nu îi interzice să voteze.
Elena Udrea susţine că Victor Ponta face circ şi este în campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale.
Traian Băsescu a declarat, aseară, că dacă Victor Ponta nu va lăsa să se desfăşoare campania electorală pentru Parlamentul European, îi va fi "un opozant fără reţinere pentru toate acţiunile pe care le face pentru a-şi asigura un avans în faţa celorlalţi candidaţi la alegerile prezidenţiale".
Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat, ieri, că sesizarea premierului Victor Ponta adresată CC privind conflictul constituţional "tehnic e greşită", iar Curtea Constituţională o va respinge, opinând totodată că acesta, "chiar dacă nu vrea", o va ajuta pe Elena Udrea.
Preşedintele Traian Băsescu a spus că-şi va dona salariul de preşedinte celor de la PMP, constatând că "nu prea au afişaj, spoturi, nu prea au bani".
1. Profesionistii acasa,impostorii pe scena
(mesaj trimis de theodor în data de 07.05.2014, 07:19)
Acesta este mesajul PMP,ca dealtfel,si al celorlalte partide politice.
Boala PCR de a crede ca pot dirija profesionistii s-a perpetuat,cu sprijinul alegatorilor,care au ramas cu neroada parere ca 7un politruc stie mai bine decat un inginer cum se conduce un proiect.
2. Nutzi spaima ....
(mesaj trimis de Copp în data de 07.05.2014, 08:01)
Auzi duduie ofilita, poate ne spui cum scuteai tu cu basescu gigantii petrolului mondial de plata autorizatiilor de constructie. Dupa ce-ati praduit impreuna acum faceti pe moralii?
Cum mama naibii vorbesti tu de competenta? Ce competente ai tu fato in afara de alea de aburire a marinarilor cu comportament de puberi intarziati?
Nasool! Tic-tac, tic-tac... timpul trece, mandatul deviantului se duce, sekuritatea va paraseste. Nici macar blatul pe care-l faceti cu Ponta nu va ajuta cu nimic! Abia astept sa va vad zbatandu-va! In final n-o sa-ti ramana decat un singur prieten: Photoshop-ul!
P.S. De data asta admiratoarea ta n-a mai bagat niciun comentariu? Suna-l pe Turcescu, poate-ti da el numarul ei de telefon!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2014, 10:42)
nu se intelege efectiv nimic din "o interfata pentru popor a unor oameni" si restul primei fraze.
4. Mai vrem
(mesaj trimis de mosulhd în data de 07.05.2014, 22:12)
Mai vrem astfel de articole profesionist facute, in care aceste diamant al politicii romanesti sa si poata expune ideile briliante. Sugerez- cum sta blugul cand sari cu parasuta - cum sta blugul cand vinzi o chestie de un milion cu trei milioane - cum sta blugul ... las-o dreak, m-am scarbit
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.05.2014, 15:38)
"Traian Băsescu are experienţă suficientă pentru a fi cel mai bun prim-ministru posibil pentru România" - doamne fereste! Nu pot sa cred ca publicati gratis chestia asta!