Suntem într-un mediu cu randamente neatractive ale activelor

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 octombrie 2022

Suntem într-un mediu cu randamente neatractive ale activelor

În viitoarea criză, autorităţile au doar opţiuni proaste, iar investitorii îşi vor pierde o parte din bani, crede legendarul investitor Marc Faber

Marc Faber, foarte popular şi în precedenta criză financiară, este editorul buletinului Gloom Boom & Doom Report şi directorul Marc Faber Ltd. Cu o viziune mai degrabă pesimistă, este creditat pentru sfaturile date investitorilor consiliaţi de el de a ieşi din piaţa SUA înainte de crash-ul din 1987, dar a avut şi predicţii legate de o hiperinflaţie iminentă după programele de quantitative easing ale Fed după 2009, care nu s-au adeverit însă.

În interviul dat pentru Wealthion şi preluat de Zerohedge, Faber cred că urmează un şoc sistemic masiv şi că autorităţile monetare nu au prea multe opţiuni la dispoziţie.

"Evaluările sunt încă foarte ridicate, chiar dacă au scăzut cu peste 20% de la începutul anului iar lichiditatea a fost în contracţie în acest an şi, atunci când se întâmplă acest lucru, preţurile activelor tind să scadă.

Estimările privind câştigurile corporative au scăzut deja substanţial în multe ţări, dar nu şi pentru SUA. Estimările privind câştigurile S&P sunt încă nesăbuit de optimiste, sfidând datele în curs. Distrugerea cererii din cauza inflaţiei şi creşterea ratelor dobânzii Fed afectează rapid vânzările. Acest lucru oferă o probabilitate mare ca viitoarea contracţie a câştigurilor să forţeze preţurile acţiunilor să scadă semnificativ în viitor", este de părere Faber.

Iar autorităţile au, practic, două opţiuni proaste, crede acesta: să stopeze creşterea ratei dobânzilor - dar inflaţia îşi va relua marşul ascendent şi puterea de cumpărare a monedei va fi afectată - sau să continue să crească dobânzile, ceea ce va da bătăi mari de cap consumatorilor şi întreprinderilor şi ar putea crea disfuncţionalităţi sistemice.

"Fed este mult în urma curbei în acest moment. Conform regulii Taylor, rata Fed Funds ar trebui să fie peste 9% (comparativ cu 3% în prezent). Trebuie să reducem dimensiunea guvernului, la aproximativ 20% din economie. În acest moment, este mult mai mare decât atât şi sugrumă productivitatea/creşterea", subliniază Faber.

Dar majoritatea publicului nu se va trezi la realitate şi nu va cere genul potrivit de schimbare până când status quo-ul devine prea dureros pentru a fi menţinut.

Diversificarea, unica soluţie

Faber consideră că putem fi acum într-o perioadă seculară de creştere a ratelor dobânzilor şi acest lucru ar putea duce la un "deceniu pierdut" (sau mai mult) pentru burse.

Astfel, încă ne aflăm acum într-un mediu caracterizat de randamente neatractive ale activelor pe termen lung. Ar trebui să ne aşteptăm deci la mai multe taxe/reglementări/intervenţii din partea guvernului, ceea ce va face lucrurile şi mai rele. Iar acest lucru va afecta în special micii investitori decât pe cei deja bogaţi, care pot plăti consilieri pentru a-i ajuta să ocolească cele mai rele urmări ale crizei.

Diversificarea geografică este o idee bună, ar trebui să deţineţi active în diferite ţări, în conturi situate în acele ţări (nu deţineţi active străine în contul dvs. Intern), crede Marc Faber.

Pieţele emergente ar trebui să înceapă să aibă performanţe relativ mai bune decât pieţele din SUA în următorii ani, chiar dacă s-ar putea să scadă mai mult pe termen scurt. America Latină/America de Sud este bine poziţionată, sunt companii de perspectivă în Vietnam, Indonezia şi Hong Kong, spune Faber, care mizează mai mult pe numerar şi obligatuni cu scadenţă scurtă, de maxim un an, pe termen scurt. "Sper să nu pierd mai mult de 15%, oricum vor fi greu de obţinut câştiguri pe termen scurt" concluzionează autorul Gloom Boom & Doom Report.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Industria de armament, energie,

    alimente și unele materii prime OK 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb