SUPLIMENT GAMBLING "Nu mai putem vorbi de piaţă neagră în sectorul jocurilor de noroc"

Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 3 septembrie 2019

"Nu mai putem vorbi de piaţă neagră în sectorul jocurilor de noroc"

(Interviu cu Dan Ghiţă şi Dan Iliovici, preşedintele, respectiv vicepreşedintele ROMBET)

Focusul, în sectorul de gambling, pe plan legislativ, este, în momentul de faţă, pe Legea 129/2019, care transpune directiva europeană împotriva spălării banilor, ne-au precizat reprezentanţii ROMBET. Printre altele, aceştia ne-au spus că, la nivel de reglementare, suntem văzuţi în afară ca un model de bune practici.

Referitor la piaţa neagră din domeniu, conform surselor citate, avem toate motivele să credem că, în ziua de astăzi, nu mai putem vorbi de un astfel de segment.

Despre provocările şi evoluţia sectorului de gambling ne-au vorbit, într-un interviu, Dan Ghiţă, preşedintele ROMBET şi Dan Iliovici, vicepreşedintele aceleiaşi asociaţii.

Reporter: Cum a evoluat piaţa jocurilor de noroc în ultima perioadă?

Dan Ghiţă: Ultimul an poate fi caracterizat prin consolidare şi precauţie. Schimbările legislative care au survenit i-au determinat pe operatori să se concentreze mai mult către stabilitate decât către expansiune.

Reporter: Ce neajunsuri are domeniul acesta şi cum facem să acoperim lipsurile existente?

Dan Iliovici: Nu putem spune că există lipsuri, este o industrie matură deja, bine reglementată. Este un domeniu important al economiei româneşti, care contribuie cu sute de milioane de euro la bugetul de stat, deci un domeniu cheie care este bine să fie luat în calcul de fiecare dată când se fac strategii macroeconomice.

Reporter: Cum ne situăm faţă de celelalte ţări europene, în acest domeniu?

Dan Ghiţă: La nivel de reglementare, suntem văzuţi ca un model de bune practici. Legislaţia specifică este clară, transparentă, condiţiile de licenţiere sunt accesibile şi în ton cu principiile economiei de piaţă. În plan economic, bineînţeles lucrurile sunt direct proporţionale cu puterea de cumpărare de la noi, nu ne putem compara cu ţările din vest. În zona Europei de Sud-Est, suntem a doua ţară după Grecia la nivelul participării populaţiei la jocuri de noroc.

Reporter: Ce perspective are această piaţă, la noi?

Dan Ghiţă: Tocmai datorită faptului că fundaţia este solidă, perspectivele sunt foarte bune. Ne aşteptăm ca piaţa de retail să se consolideze în continuare, cu o creştere mai temperată faţă de anii trecuţi, iar piaţa online să crească în continuare, pentru că suntem mult sub media europeană în ceea ce priveşte coşul mediu lunar alocat jocurilor online.

Reporter: Au avut loc exituri, insolvenţe, falimente sau, dimpotrivă, noi investiţii în domeniu?

Dan Ghiţă: Cel mai semnificativ lucru de menţionat la acest capitol îl reprezintă achiziţia unui pachet minoritar de acţiuni la liderul pariurilor în cota fixă din ţară, Superbet, de către fondul de investiţi american Blackstone. Este o premieră pentru piaţă din România, în sensul achiziţiei de către o corporaţie mondială a unei părţi dintr-o companie născută şi crescută doar în interiorul industriei de gambling autohton. De insolvenţe şi falimente nu putem vorbi într-un context îngrijorător. Bineînţeles, industria este un organism viu, avem sute de companii operatoare, deţinătoare de licenţă clasa întâi, şi sute de companii suport, deţinătoare de licenţă clasa a doua. Bineînţeles că anual vin şi pleacă de pe piaţă companii.

Reporter: Ce aşteptări are asociaţia pentru perioada care urmează, atât din punct de vedere legislativ, cât şi al eradicării evaziunii fiscale, al investiţiilor noi din piaţă şi al numărului de jucători?

Dan Ghiţă: În plan legislativ, focusul este în momentul de faţă pe Legea 129/2019, cea care transpune directiva europeană împotriva spălării banilor. Având în vedere că la începutul anului am avut parte de o altă creştere a fiscalităţii, prin prevederile OUG 114/2018, nu ne aşteptăm să ne confruntăm cu noi creşteri de taxe. Din informaţiile noastre, există companii mai ales din sfera jocurilor online care urmăresc îndeaproape piaţa, dar încă nu există niciun semnal concret că o intrare pe piaţa din România a unui operator extern este iminentă.

Reporter: La cât se ridică, acum, piaţa neagră şi ce estimări aveţi pentru anii următori?

Dan Iliovici: Nu cred că există nici la nivelul organismului de reglementare statis-tici legate de piaţa neagră a jocurilor de noroc. Având în vedere că, de la înfiinţare, ONJN a dispus de un efectiv substanţial de controlori în teritoriu, prin Direcţia Generală de Supraveghere şi Control, avem toate motivele să credem că în ziua de astăzi nu mai putem vorbi de piaţă neagră. Noi încurajăm membrii să ne transmită dacă au informaţii vis a vis de aceste aspecte pe raza teritorială unde operează, dar nu am primit nicio sesizare şi vă daţi seama că aceştia au toate motivele să reclame operarea ilegală, care pentru ei e concurenţă injustă.

Reporter: Câte aparate de tip slot machine activează, legal, în piaţă şi câte echipamente estimaţi că funcţionează ilegal, comparativ cu începutul anului trecut?

Dan Ghiţă: Numărul de sloturi aşa cum reiese din raportul anual al ONJN este de 70.743 sloturi cu câştiguri nelimitate, şi 4.473 sloturi cu câştiguri limitate. Deşi numărul sloturilor care funcţionează la un anumit moment în piaţă fluctuează, pentru că lunar se autorizează unele noi şi expiră autorizaţiile pentru altele, putem afirma că în România în momentul de faţă funcţionează în mod legal 75.000 de pos-turi de joc (slot clasa A, slot clasa B şi rulete).

Reporter: La ce valoare se ridică piaţa jocurilor de noroc?

Dan Ghiţă: În momentul de faţă avem în stadiu de finalizare o cercetare de piaţă efectuată de compania Deloitte, care va releva cu o mai mare precizie care sunt veniturile operatorilor pe fiecare palier al pieţei, şi vom face o conferinţă de presă la acel moment pentru a anunţa rezultatele acestui studio.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre implementarea sistemelor informatice de monitorizare a activităţii jocurilor de noroc tradiţionale şi la distanţă?

Dan Iliovici: Această măsură a fost în mod cert una de bun augur, care a disciplinat piaţa şi care a contribuit în mod substanţial la eliminarea practicilor ilegale. Unele state au optat pentru un sistem unic centralizator, care agreghează datele într-un mod unitar de la toţi operatorii, şi poate acest lucru le face mai uşor de interpretat, dar la noi s-a optat pentru mai multe sisteme, acestea fiind în grija operatorilor şi a licenţiaţilor clasa 2 care oferă astfel de sisteme. Acest lucru poate fi o provocare în materie de colectare, stocare şi transmitere a datelor în terminalele la dispoziţia ONJN. În ceea ce priveşte jocurile online, deşi lucrurile par mai simple pentru că aceştia trebuie să pună la dispoziţia ONJN un server în oglindă, unde practic se înregistrează fiecare operaţiune precum în serverul central, şi, mai mult decât atât, sunt reglementate prin ordinul 47/2016 cu completările ulterioare, toate rapoartele care trebuie puse la dispoziţia ONJN, în fapt provocările sunt aceleaşi ca şi pentru jocurile tradiţionale, pentru că fiecare operator are propriul sistem de evidenţă şi raportare.

Reporter: Observaţi o tendinţă de migrare a jucătorilor din cazinouri în mediul online, după licenţierea operatorilor?

Dan Ghiţă: Nu, nu aceasta este realitatea, sau cel puţin nu încă. Faptul că operatorii tradiţionali au acum posibilitatea de a oferi şi jocuri la distanţă îi ajută să diversifice oferta pentru proprii clienţi, oferindu-le practic acestora şi posibilitatea "întâlnirii cu brandul" şi în mediul online. Acum clienţii au opţiunea să joace în agenţie şi acasă, rămânând fideli operatorului. Sigur, observăm în alte domenii cum încet-încet piaţa se mută din retail în online, dar acest lucru se va întâmpla în domeniul jocurilor de noroc doar pe termen lung. Specificul jocului de noroc este cel al unei activităţi sociale, jucătorilor le place să interacţioneze, să schimbe idei despre pariuri, despre jocuri, le place atmosfera unui casino live. Aceste lucruri nu se pot replica în zona online.

Reporter: Ce programe de interes public dedicate prevenirii şi combaterii dependenţei de jocuri de noroc se află în derulare? Ce face ROMBET în acest sens?

Dan Iliovici: Rombet, alături de celelalte asociaţii ale domeniului, este membru fondator al Asociaţiei Joc Responsabil, entitate cu misiunea de a desfăşura programe sociale menite să prevină şi să combată jocul patologic. Programul JR prinde anual tot mai mult contur, iar activităţile variază de la acţiuni de terapie prin intermediul echipei de psihologi care oferă consiliere fie la telefon, fie la cabinetele de specialitate, la acţiuni destinate tinerilor tocmai în scopul unei mai mari conştientizări asupra ceea ce înseamnă noroc, bani, divertisment şi cum să menţină echilibrul între ele.

Reporter: Ce oportunităţi de investiţii are piaţa românească de profil?

Dan Ghiţă: Ca şi în alte pieţe ajunse la un grad de maturitate, oportunităţile cele mai "vânate" sunt cele de tipul mergers and acquisitions. Există operatori de tradiţie, dar care nu au resursele necesare unei dezvoltări accelerate, aşa că urmăresc infuzii de capital, urmăresc să atragă fie operatori străini care vor să intre la noi în piaţă, fie fonduri de investiţii precum liderul Superbet.

Reporter: Ce operatori şi-au arătat disponibilitatea să investească la noi, în ultima vreme şi pe ce segment? Ce operatori au intrat în piaţa noastră, anul trecut?

Dan Ghiţă: Informaţiile legate de operatorii noi intraţi se regăsesc pe site-ul ONJN. În anul 2018 şi 2019 vorbim de patru noi operatori online, toate cele patru companii având şi activităţi land based înaintea obţinerii licenţei de operare online. Şase operatori de pariuri tradiţionale şi-au obţinut licenţă, iar în ceea ce priveşte companiile care operează slot machine, acestea au ajuns la 280.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb