Nu multe industrii ne oferă şansa să fim în top trei ţări europene la producţie. România se află, de ceva ani, pe podiumul producătorilor europeni de ţigarete, ocupând locul al treilea, după Germania şi Polonia. Contribuţia sectorului tutunului la PIB a fost de 1,6%, în 2019 (cu taxe şi impozite de circa 3,6 miliarde euro), anul trecut acest domeniu devenind cel mai solid contribuabil pentru statul român, cu o contribuţie la buget de circa 3,7 miliarde euro, conform companiilor de cercetare.
Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES) preconizează că, într-un scenariu optimist, sectorul tutunului ar putea avea un impact în economie de 5,7 miliarde euro anual, respectiv 2,56% din PIB. În acest scenariu, care se bazează pe o creştere a economiei la nivelul potenţialului ţării, contrabanda se situează la nivelul mediu din Uniunea Europeană, de circa 10%, cifra de afaceri a sectorului se majorează cu 8%, iar cea din domeniile conexe cu 9-12%.
Un alt scenariu făcut de ASPES ia în calcul ipoteza unei recesiuni la nivelul Uniunii Europene, caz în care contrabanda cu ţigarete ar creşte cu 10 p.p. faţă de un nivel mediu de 16 p.p., aceasta fiind însoţită de o scădere abruptă de 18% a cifrei de afaceri realizată de industrie şi o reducere importantă a cifrelor de afaceri în domeniile conexe. În acest scenariu pesimist, pierderea PIB ar fi de aproximativ 1,46 miliarde euro/an. Contribuţia sectorului s-ar diminua la doar 2,1 miliarde euro, reprezentând echivalentul a circa 0,95% din PIB, faţă de contribuţia sectorului în 2019.
Ultimul scenariu al ASPES - cel de creştere moderată - presupune o cifră de afaceri a sectorului în creştere cu numai 3%, iar în domeniile conexe cu 3-5%. Contrabanda se situează la un nivel mediu de 16%. În aceste condiţii, sectorul va vira la buget aproximativ 4,6 miliarde euro anual şi va avea o pondere în PIB de 2,04%.
Conform sursei citate, 75-80% din cifra de afaceri a industriei de profil reprezintă sume virate la bugetul statului, totalul acestora fiind, anul trecut, cu 10,9% mai mare decât în 2019, conform Ministerului Finanţelor. Suma încasărilor din accize, în 2020, s-a cifrat la aproape 14,4 miliarde lei, în primele zece luni ale anului în curs încasările din accizele la ţigarete fiind de peste 13 miliarde lei, potrivit cifrelor ANAF.
În 2020, totalul exporturilor a fost de peste 1,3 miliarde euro, în creştere cu 45% faţă de anul precedent, contribuţia pozitivă a tutunului la balanţa de plăţi ajungând la circa un miliard de euro.
Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut uşor, în septembrie 2021, până 8,3% din totalul consumului, fiind cu 0,6 p.p. mai mare decât cea din luna iulie, conform Novel Research. Contrabanda s-a menţinut relativ constantă în majoritatea regiunilor ţării, o creştere de 2,1 p.p., până la 5,3%, înregistrându-se în Bucureşti.
Industria îşi exprimă seranţa ca această urcare uşoară să nu se transforme într-o majorare semnificativă în lunile de iarnă, când, de obicei, contrabanda creşte. Combaterea traficului ilegal cu produse din tutun este una dintre direcţiile principale pe care se bazează activitatea producătorilor de profil. La aceasta se alătură inovaţia, cercetarea, investiţiile în portofoliul de produse de nouă generaţie, companiile de profil solicitând în continuare predictibilitate fiscală şi stabilitate legislativă.
În primele nouă luni ale anului curent, poliţiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscării 2.498.893 pachete ţigări, cu o valoare de 31.180.076 lei (2.141.731 pachete ţigări fac obiectul contrabandei), 59.177 kg tutun şi 734,7 kg tutun de narghilea. De asemenea, au fost identificate şi destructurate şase grupări organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost identificate 52 de persoane.
În întreg anul 2020, poliţia de la frontiera ţării au reţinut 4,2 milioane de pachete cu ţigări, având o valoare aproximativă de 51,7 milioane lei, peste 13.000 kg tutun, 205 kg tutun pentru narghilea şi au fost identificate şi destructurate şapte grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost implicate 36 de persoane.