Surpriză: PSD vrea să renunţe la finanţările oculte...

Darius Porumboiu
Ziarul BURSA #Politică / 7 iulie 2008

Sumele imense de bani folosite în ultima campanie electorală de partidele mari, inclusiv de PSD, l-au determinat pe şeful social-democraţilor să anunţe sâmbătă, 5 iulie, că PSD va propune o nouă lege a finanţării partidelor politice, argumentând că riscul major pentru viitoa­rele alegeri este ca banul să dicteze cine ne va reprezenta în Parlament. Cel puţin acesta pare să fie pretextul pentru care Mircea Geoană a ales să vorbească despre acest subiect, care a stârnit numeroase scandaluri în ultimii ani.

Precedenta modificare a legislaţiei privind finanţarea partidelor politice datează de acum doi ani, când Parlamentul a adoptat un nou proiect de lege al Guvernului Tăriceanu, după ce mai multe partide politice au promovat, la rândul lor, proiecte de modificare a Legii 43/2003.

Guvernul Tăriceanu a mers însă, în 2006, pe promovarea unei noi legi, din cauza multiplelor modificări, iar nu pe adaptarea celei vechi, din 2003. Astfel a apărut Legea nr. 334/2006 care limitează donaţiile primite de un partid politic într-un an fiscal la 0,25% din veniturile bugetului de stat pe anul respectiv, nivel care se poate dubla doar în anul în care au loc alegeri (locale, parlamentare, europarlamentare sau pentru alegerea preşedintelui României). Legea din 2006 limitează donaţiile primite într-un an de partidele politice de la persoanele fizice până la nivelul de 200 de salarii minime brute, iar de la persoanele juridice până la pragul de 500 de salarii minime brute. Autoritatea Electorală Permanentă a înlocuit Curtea de Conturi, preluân­du-i atribuţiile în verificarea finanţărilor, potrivit aceleiaşi legi.

Campania din acest an ne-a demonstrat, însă, că noua lege nu a inhibat deloc elanul finanţărilor oculte, adică pe cele nedeclarate oficial de partide, ba dimpotrivă, căci discrepanţele dintre limitele legale impuse pentru finanţarea partidelor (aproximativ 25 milioane de lei pentru acest an în care avem şi alegeri locale şi parlamentare) şi dezmăţul publicitar al partidelor doar din campania electorală pentru locale au fost mai mari ca niciodată. Astfel că demersul anunţat de liderul social-democraţilor pare să fie unul destul de legitim, chiar dacă Mircea Geoană nu a oferit detalii despre modificările pe care le va propune PSD, anunţându-ne doar că o primă lectură a proiectului de lege va avea loc astăzi, la nivelul conducerii partidului.

PSD este însă partidul care a fost implicat în cele mai multe scandaluri legate de finanţarea campaniilor electorale, multe dintre ele fiind devoalate în premieră chiar de ziarul BURSA. Redăm doar câteva:

- finanţările grupului de la Bacău, condus de Corneliu Iacobov, care ulterior avea să primeas­că de la Guvernul PSD rafinăria RAFO;

- crearea, tot la iniţiativa lui Corneliu Iacobov, în anul 2000, a "clubului 75", prin care cei care cotizau la partid minimum 75 de milioane de lei aveau un acces mai lesne la conducerea centrală a partidului -2002;

- scandalul Tărău, izbucnit tot în anul 2002;

- scandalul Patriciu, în 2005;

- scandalul Omar Hayssam, 2005.

Toate aceste scandaluri au avut un numitor comun - PSD.

Iar acestea au fost doar vârful aisbergului, căci am putut să le devoalăm doar pentru că ele au fost făcute publice, chiar dacă parţial, de partidele politice. Însă, grav este că sumele mari de bani au ajuns la partide direct "la valiză", nefiind înregistrate oficial în actele partidelor.

Cel mai important sponsor al PSD nu ar fi fost liberalul Dinu Patriciu, care a a donat, în iunie 2004, peste 2 miliarde de lei prin intermediul a două companii, ci, neoficial, cei mai mulţi bani i-ar fi donat patronul clubului de fotbal Steaua, Gigi Becali, un obişnuit al valizelor cu bani...

Potrivit surselor noastre, Gigi Becali ar fi donat 700.000 de euro, în 2004, Partidului Social Democrat, iar cei care câştigau contracte de privatizare de la AVAS ar fi donat câte 100.000 de euro, fiecare, la acelaşi partid.

Pe această listă neoficială ar mai figura, conform surselor noastre, nume precum Ovidiu Tender şi fraţii Cristescu, care au câştigat mai multe contracte de privatizare de la Guvernul Năstase în perioada 2001-2004.

Informaţia nu a putut fi, însă, confirmată oficial niciodată.

Oricum, anunţul şefului PSD de sâmbătă poate fi privit, mai degrabă, după atâtea scandaluri de finanţare legate de acest partid, că social democraţii sunt dispuşi acum brusc, la nivel declarativ, să renunţe la practicile oculte din anii precedenţi. Dar mai există şi o altă variantă, mai probabilă decât prima - că Mircea Geoană a ales să facă reclamă gratis PSD-lui şi lui însuşi, folosindu-se chiar de subiectul finanţării partidelor...

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. e clar ca va fi o campanie de tipul cine da mai multi bani are sansa mai mari sa ajunga in parlament..dar e sinitru ca tocmai PSD sa se planga de aceste practici, cand ei le-au inventat... iar apoi le-au continaut si liberalii si pedelistii (vezi cazul marin Rafo/stolojan). ar trebui controlate mai strict veniturile si mai ales cheltuielile aprtidelor mari, pentru ca la cat cheltuie ar trebui sa fi fost deja de mult in faliment cronic, daca nu ar fi avut finantari neoficiale..

    e clar ca va fi o campanie de tipul cine da mai multi bani are sansa mai mari sa ajunga in parlament..dar e sinitru ca tocmai PSD sa se planga de aceste practici, cand ei le-au inventat... iar apoi le-au continaut si liberalii si pedelistii (vezi cazul marin Rafo/stolojan). ar trebui controlate mai strict veniturile si mai ales cheltuielile aprtidelor mari, pentru ca la cat cheltuie ar trebui sa fi fost deja de mult in faliment cronic, daca nu ar fi avut finantari neoficiale..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb