Banca Comercială Carpatica (BCC) şi-ar fi găsit un investitor interesat să preia instituţia de credit, potrivit unor surse din piaţa bancară. Informaţia a fost infirmată de reprezentanţii BCC, care ne-au spus că, deşi preşedintele directoratului, Johan Gabriels, a anunţat la finele lunii trecute că banca se află în căutarea unui partener strategic care să o ajute să îşi crească rata de adecvare a capitalului, momentan nu a intervenit nimic nou în acest sens. "La momentul actual, nu există nicio modificare faţă de ultima declaraţie a domnului Johan Gabriels, CEO Banca Comercială Carpatica", ne-au transmis oficialii băncii.
Acţionarul principal al BCC, Ilie Carabulea, nu a răspuns solicitării noastre de a comenta informaţia vehiculată în piaţă.
La sfârşitul lunii septembrie, Johan Gabriels anunţa că banca a avut o serie de întâlniri cu potenţiali investitori, care şi-ar dori să rămână în acţionariat cel puţin cinci ani. "Principalul acţionar al Băncii Carpatica (n.r. Ilie Carabulea) este dispus să îşi dilueze participarea, astfel încât să putem atrage capital adiţional de cel puţin 10-30 milioane euro", preciza preşedintele directoratului la momentul respectiv.
Potrivit analistului financiar Dragoş Cabat, un anunţ de importanţă semnificativă, cum este cel al lui Johan Gabriels, apare public, de regulă în momentul în care negocierile s-ar fi purtat deja de ceva timp, tranzacţia aferentă urmând să fie finalizată curând.
Cu toate că preşedintele directoratului BCC a spus că va dura cel puţin şase luni până să poată fi încheiat un acord şi că banca va fi foarte atentă în privinţa selecţiei, "nu ar fi imposibil ca, într-adevăr, de la momentul anunţului, Banca Comercială Carpatica să îşi fi găsit investitorul", ne-a precizat analistul financiar.
Preţul acţiunilor BCC a fost, pe parcursul şedinţei de tranzacţionare de ieri, în creştere, încheind ziua în stagnare, la 0,066 lei/unitate.
Ieri au fost realizate 34 tranzacţii cu 121.500 acţiuni BCC, în valoare de 8.011,65 lei.
Acţiunile Băncii Comerciale Carpatica se apreciaseră cu peste 17%, în şedinţele de tranzacţionare de dinaintea anunţului lui Johan Gabriels, brokerii susţinând, la acel moment, că ar putea fi vorba despre o încredere a investitorilor în activitatea noii conduceri a BCC sau despre o posibilă preluare a băncii.
Fondurile de private equity nu reprezintă "neapărat" investitorii căutaţi, având în vedere că plasamentele acestora au o durată de viaţă limitată, iar experienţa cu AnaCap nu a fost "prea bună", potrivit preşedintelui directoratului BCC.
În urmă cu doi ani, se zvonea că fondul de private equity AnaCap, specializat pe investiţiile în sectorul financiar european, şi-ar dori să cumpere Banca Comercială Carpatica. Negocierile se pare că au eşuat, însă, din cauză că Ilie Carabulea, cel mai mare acţionar al instituţiei de credit, cu o deţinere de 41,29%, nu ar fi acceptat preţul oferit, considerându-l prea mic.
Rata de adecvare a capitalului BCC era, la sfârşitul primului semestru al acestui an, de 10,6%, faţă de media sectorului bancar, de 14,7%.
Rata de adecvare a capitalului sau indicatorul de solvabilitate, cum mai este cunoscut, se calculează ca raportul dintre fondurile proprii de rang 1 şi 2 ale băncii şi activele ponderate la risc ale acesteia. Capitalul de rang 1 este format din capitalul social, rezervele legale şi profitul nerepartizat, iar capitalul de rang 2 - din rezervele din reevaluarea imobilizărilor corporale, titlurile pe durată nedeterminată, alte rezerve, acţiunile preferenţiale cumulative pe durată determinată şi datoriile subordonate.
Potrivit datelor financiare, Banca Comercială Carpatica a raportat la finalul primului semestru credite brute de 1,6 miliarde lei şi depozite de 2,6 miliarde lei.
Alături de Libra Internet Bank şi Banca Comercială Feroviară, BCC era, la finele anului trecut, una dintre cele trei instituţii de credit din piaţă cu capital majoritar privat autohton, potrivit raportului anual al Băncii Naţionale a României (BNR). Banca Comercială Carpatica, avea, la finalul anului 2012, un activ net de aproximativ 4,73 miliarde lei, reprezentând o cotă de piaţă de 1,3%.