Surse: Băncile din China vând dolari ca să ţină în frâu deprecierea yuanului

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 iulie 2023

Surse: Băncile din China vând dolari ca să ţină în frâu deprecierea yuanului

Principalele bănci de stat din China au vândut dolari ieri, respectiv au cumpărat yuani pe piaţa spot offshore din Asia, conform unor surse citate de Reuters. Acestea menţionează că vânzarea de dolari de către băncile de stat este menită să încetinească ritmul deprecierii yuanului.

Ieri, banca centrală a Chinei a anunţat o relaxare a reglementărilor privind finanţarea transfrontalieră, astfel încât devine mai uşor pentru companiile chineze să obţină fonduri de pe pieţele din afara ţării şi, totodată, se atenuează presiunile asupra monedei Chinei.

Pe piaţa offshore, yuanul s-a apreciat cu peste 0,7% ieri, ajungând la 7,1812 unităţi/dolar. Ulterior, cursul a fost de 7,1890 yuani/dolar.

Pe piaţa onshore, yuanul a avut o evoluţie ascendentă similară, dar încă înregistrează una dintre cele mai slabe performanţe în rândul valutelor asiatice, în 2023.

Băncile din China, reticente la propunerea de reducere a dobânzilor pentru creditele ipotecare existente

Băncile chineze încă nu au răspuns sugestiei băncii centrale (Banca Populară a Chinei - PBOC) de a reduce ratele dobânzilor pentru creditele ipotecare existente, conform Yicai Global, care notează că acest lucru este cauzat de faptul că împrumuturile pentru locuinţe reprezintă un procent mare din totalul creditării, iar o astfel de măsură ar avea un impact negativ asupra lor.

Creditorii analizează ajustări ale dobânzilor în funcţie de circumstanţele lor particulare, spune o sursă citată de Yicai Global, adăugând că schemele de implementare a unei eventuale reduceri sunt aşteptate să varieze de la o bancă la alta.

"Băncile comerciale chineze sunt încurajate să modifice contractele cu debitorii prin negocieri voluntare, în conformitate cu principiile orientate spre piaţă şi cu statul de drept", declara recent Zhou Lan, şeful departamentului de politică monetară din cadrul Băncii Populare Chineze. Potrivit acestuia, băncile pot, de asemenea, să le acorde consumatorilor noi împrumuturi la o dobândă mai mică, înlocuind împrumuturile existente, care au o dobândă mai mare.

Majoritatea angajaţilor băncilor contactaţi de Yicai Global, inclusiv ai Bank of China, China Construction Bank, Bank of Hangzhou şi Bank of Ningbo, spun că încă aplică dobânzile ipotecare din contractele iniţiale, deoarece nu au fost notificaţi deocamdată cu privire la ajustările politicii dobânzilor de către autoritatea de supraveghere.

"Propunerea PBOC poate ajuta cumpărătorii de locuinţe să-şi reducă costurile de finanţare şi, într-o oarecare măsură, să diminueze riscul de încălcare a contractelor de împrumut prin rambursarea mai devreme a creditelor ipotecare, ceea ce ar putea face ca banca să piardă din veniturile pe care le câştigă din dobânzi", spune Xue Hongyan, director adjunct la institutul de cercetare a finanţelor Star Atlas.

Dar, potrivit experţilor din domeniul bancar, o astfel de mişcare va îngreuna lucrurile pentru bănci, în special pentru cele cu o proporţie mare de credite ipotecare, consideră Liao Zhiming, analist-şef la China Merchants Securities.

"Pentru bănci, în special pentru cele mari, scăderea dobânzilor pentru creditele ipotecare existente va provoca neplăceri pe termen scurt", susţine, la rândul său, Dong Ximiao, cercetător-şef la Merchants Union Consumer Finance.

Credite ipotecare de trilioane de yuani acordate de băncile din China, în 2022

Cei şase creditori de stat din China, precum şi China Merchants Bank şi Industrial Bank, au acordat, fiecare, credite ipotecare de peste un trilion de yuani (139,4 miliarde de dolari) anului trecut, potrivit datelor Wind Information.

Dintre acestea, China Construction Bank a dat cele mai multe împrumuturi pentru locuinţe, într-un total de 6,5 trilioane de yuani, ceea ce înseamnă 79% din totalul împrumuturilor destinate personelor fizice, conform surselor citate. În cazul Industrial & Commercial Bank of China, Agricultural Bank of China şi Bank of China, proporţia a fost, de asemenea, de peste 70%.

"Scăderea dobânzii creditelor ipotecare existente va pune o presiune uriaşă asupra acestor bănci, dar se pare că nu au de ales. În caz contrar, se vor confrunta cu pierderi de clienţi", a atras atenţia un manager de credite de la o mare bancă de stat din China.

Şi Zheng Dayuan, director general la o firmă de brokeraj pentru credite ipotecare din Guangzhou, a menţionat: "Dacă un creditor nu îşi reduce dobânda de credit ipotecar, un client ar putea plăti împrumutul luând un credit de la o altă bancă, la o rată a dobânzii mai mică, şi, astfel, poate schimba băncile".

Dobânda pentru împrumuturile pe cinci ani sau mai mult a fost ajustată de şapte ori în China, din 2019, pe măsură ce economia a încetinit, notează Yicai Global, amintind că, potrivit China Index Academy, limita inferioară a dobânzilor pentru creditele ipotecare contractate de persoanele care cumpără pentru prima dată o locuinţă a scăzut sub 4% în peste 40 de oraşe.

În prima jumătate a anului, dobânda medie ponderată a creditelor ipotecare individuale nou-emise a scăzut cu 107 puncte de bază, în ritm anual, la 4,18% - cel mai redus nivel de la momentul la care au fost create statisticile în acest sens.

Între 2018 şi 2021, dobânzile au fost peste 5,4% la majoritatea băncilor şi au atins un vârf de 5,7%, potrivit datelor CSPI Ratings, o divizie a China Securities Credit Investment. Proprietarii de locuinţe care şi-au semnat contractele ipotecare în această perioadă vor fi foarte motivaţi să caute refinanţare pentru a-şi reduce sarcina de rambursare, conchide sursa citată.

China, a doua economie a lumii, a înregistrat o creştere de 6,3% în trimestrul al doilea din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, ritmul fiind mult mai lent decât aşteptau analiştii: peste 7%.

Conform economiştilor, economia Chinei va încetini şi mai mult în următoarele luni, din cauza unei cereri mai reduse pentru exporturile din ţara asiatică.

În primul trimestru din acest an, evoluţia economiei Chinei a depăşit aşteptările, înregistrând un avans de 4,5% în urma majorării cheltuielilor de consum, după restricţiile severe din pandemie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb