Băncile germane regionale susţinute de stat poartă discuţii de fuziune care ar putea duce la crearea unui gigant financiar cu active de 260 de miliarde de euro şi 11.000 de angajaţi, potrivit unor surse citate de Financial Times.
Acestea spun că decizia de lansare a discuţiilor oficiale între creditorul Helaba şi managerul de active Deka a fost luată marţi, de către directorii băncilor regionale care le controlează.
Gigantul care ar lua naştere astfel ar putea deveni o forţă motrice în consolidarea viitoare a sectorului bancar public din Germania, care este fragmentat.
Sursele spun că, într-o etapă ulterioa-ră, entitatea care ar fi creată din combinaţia Helaba-Deka, ar putea deveni un vehicul pentru fuziuni viitoare, care ar putea implica alte bănci regionale, precum LBBW din Stuttgart şi BayernLB din Munchen.
Jan Pieter Krahnen, profesor de Finanţe la Universitatea din Frankfurt, este de părere că acest sector are nevoie de reforme radicale, iar fuziunea Helaba-Deka ar putea fi punctul de plecare. În opinia sa, sectorul bancar public din Germania suferă de "structuri osificate", de suprapunerea inutilă a posturilor şi costuri umflate.
O tentativă anterioară de consolidare a sectorului a eşuat atunci când Helaba a renunţat la discuţiile de fuziune cu Landesbank NordLB, instituţie financiară cu sediul în Hanovra. Ulterior, NordLB a fost salvată printr-o injecţie de 3,5 miliarde de euro de la Saxonia Inferioară şi casele de economii regionale.
Structura diversă a acţionariatului Deka şi Helaba reprezintă un obstacol important în calea unei eventuale fuziuni, conform Financial Times. În timp ce managerul de active este controlat în totalitate de cele 385 de bănci locale de economii din Germania, guvernele regionale din Hessa şi Turingia deţin o participaţie de 12% la Helaba.
Până în prezent, bancherii regionali şi factorii de decizie au fost reticenţi în a renunţa la controlul asupra creditorilor "lor".