SURSE: BONUS DE PESTE 300.000 DE EURO 2014 PENTRU DIRECTORUL BVB Ajutorul statului român la bonusul lui Sobolewski

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 iunie 2015

Ajutorul statului român la bonusul lui Sobolewski

Oferta de titluri de stat pentru populaţie a contribuit cu 14,5 milioane de euro la lichiditatea anemică a BVB

Ajutorul din partea statului rămâne vital pentru Bursa de Valori Bucureşti, care pare că nu reuşeşte să facă mare brânză pe cont propriu.

Tranzacţiile prin care Ministerul Finanţelor a vândut cetăţenilor obligaţiuni de 65 de milioane de lei au săltat, substanţial, ieri, lichiditatea şedinţei bursiere, în condiţiile în care BVB suferă de rulaje reduse, în acest an.

Dimensiunea minusculă a ofertei (100 milioane de lei) şi dobânda neatractivă, precum şi lipsa de promovare, în ciuda declaraţiilor bombastice ale oficialilor, arată că statul nu avea nevoie stringentă de banii populaţiei, în condiţiile în care, oricum, se împrumută regulat de la bănci.

În schimb, pentru Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, care primeşte un bonus anual pe criterii de performanţă, pe lângă salariul lunar, orice sprijin contează.

Anul trecut, rezultatele BVB au fost impulsionate de evenimente excepţionale, oferta Electrica, derulată de stat şi de răscumpărările şi vânzările din portofoliu făcute de Fondului Proprietatea.

Toate acestea s-au luat în calcul atunci când BVB a stabilit bonusul directorului general, aferent anului 2014.

Suma rezulatată care i se cuvine lui Sobolewski depăşeşte 300.000 de euro, în condiţiile în care acesta şi-a negociat, prin contract, compararea performanţelor din 2014 cu cele din 2012. Potrivit unor surse, Consiliul Bursei a aprobat, deja, acest bonus.

Pentru cele trei luni prestate în 2013, directorul BVB a încasat un bonus de 150.000 de euro, în condiţiile în care criteriile de performanţă erau deja îndeplinite în mare parte la venirea sa, aşa că această recompensă poate fi considerată mai mult o primă de instalare.

Sobolewski a semnat, în 2013, cu BVB un contract pe patru ani, pentru un venit brut lunar de 16.667 euro, la care se adaugă, în anumite condiţii, un bonus de performanţă între 80 şi 150% din salariul brut anual (între 160.000 de euro şi 300.000 de euro) şi un bonus suplimentar egal cu venitul din anul precedent (salariu plus bonus de performanţă, adică între 360.000 de euro şi 500.000 de euro), potrivit draftului de contract, publicat de ziarul "BURSA", în luna iulie 2014.

Anul 2015 este primul în care Sobolewski îşi va da măsura, în condiţiile în care bonusul său va fi calculat în funcţie de 2014.

Ministerul Finanţelor nu prea are de ce să fie mulţumit de rezultatul ofertei de titluri de stat

Declaraţiile făcute de oficiali cu ocazia lansării ofertei de titluri de stat pentru populaţie a Ministerului Finanţelor s-au dovedit de-a dreptul penibile la anunţarea rezultatelor oficiale ale emisiunii.

Promovarea "nemaivăzută" promisă de autorităţi a convins numai 1.236 de cetăţeni să cumpere titluri de stat de 1.000 de lei bucata, la o dobândă de 2,15%/an, pentru o perioadă de doi ani.

Ministerul Finanţelor a anunţat, luni seară, alocarea integrală în valoare de 64,999 milioane de lei a titlurilor de stat pentru populaţie subscrise în perioada 8 - 19 iunie, în cadrul Programului pilot Fidelis, cu o maturitate de 2 ani.

MFP a confirmat, astfel, informaţia publicată, luni, de ziarul "BURSA", potrivit căreia gradul de subscriere a fost de numai 65%, în oferta de titluri de stat pentru cetăţeni, în valoare de 100 de milioane de lei.

Având în vedere că emisiunea nu a fost subscrisă integral, dobânda finală a fost stabilită la 2,15%, nivelul superior al intervalului de dobândă anunţat iniţial, cuprins între 1,75% - 2,15%.

Investitorii au subscris un număr total de 64.999 titluri, din care 64.686 titluri de stat prin cele trei bănci din sindicatul de intermediere, BCR, BRD-Societe Generale şi Raiffeisen Bank, prin intermediul unei reţele de 486 unităţi distribuite pe întreg teritoriul ţării şi 313 titluri de stat prin 6 participanţii eligibili (societăţi de servicii de investiţii financiare). Un număr de 27.810 titluri au fost subscrise în tranşa primară (până la maximum 50 titluri) şi 37.189 titluri în tranşa secundară (peste 50 titluri).

Din totalul subscrierilor, cea mai mare cerere s-a înregistrat în Bucureşti (46,13%), urmat de judeţele Sibiu (3,37%), Mehedinţi (2,97%), Alba (2,87), Dolj (2,80%) şi Olt (2,76%).

Finanţele nu au mai emis titluri de stat pentru populaţie din 2005, când utilizau rata inflaţiei ca referinţă pentru randament, la care se adăuga o marjă fixă.

Titlurile de stat pentru populaţie vor fi tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti începând cu data 26 iunie 2015.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Cu o legislatie care protejeaza intr-un mod decent actionarul minoritar, cu o promovare decenta prin tara din sutele de mii de euro platite degeaba polonezului si cu putin interes din partea brokerilor/fondurilor (doar niste bieti papagali cu diplome ce n-au fost in stare sa aduca vreun emitent la cota bursei - adeplast n-au fost in stare sa o mentina) se putea dubla usor lichiditatea doar prin investitii interne, bani care stau degeaba in depozite bancare, iar pe bursa sunt randamente la dividend de 5-8% ...

    Oferta de titluri de stat e bine ca s-a facut si ar trebui ca continue periodic indifferent de subscriere, ca si alternativa la banci. Desi oferta asta pare facuta la misto, exact pentru a discredita aceasta alternative la depozitele bancare.  

    Dupa prăpădul de la Harinvest cum poți să mai ai încredere în piața de capital din România ? La aproape doi ani de la cea mai mare hoție din bursa nici Fondul de compensare n-a fost accesat! Iar pt tranzacțiile frauduloase facute de Harinvest BVB cere comisioane la masa credală!!!!! Hai să fim serioși!!!

    1. INCREDIBIL...comisioanele la masa credala...nu pot sa cred

    Seamana cu Daniel Craig asa cum zambeste. Casino Royal mioritic😉

    Oare numai mie mi se pare ca prea repede s-a trecut cu vederea magaria facuta cu ultima emisiune de titluri de stat? Adica dai 2.15% populatiei, inregistrezi un semi-esec, dupa care repeti emisiunea doar pentru banci, cu 3% Nu ca ar fi mare diferenta, dar seamana atat de mult cu protectia bancilor de catre stat! Le era frica domnilor de la butoanele bancilor ca se inghesuie lumea la ghisee sa scoata bani din depozite pentru a-i plasa in titluri de stat? Mai ales acum, cu Grecia. Pai, de ce ti-e frica nu prea scapi...

    1. Dobanda data bancilor este cu aproape 50% mai mare !

    Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 300 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark pe cinci ani, la un randament mediu de 3,04% pe an.

    1. ...cine ti-a "pilit dintii"!!!???

    De fapt...ce a facut acest manager in fruntea BVB de la instalare si pana in prezent...??? nimic nou si fara niciun efect concret pentru BVB sau pentru piata.

    Daca piata nu este scoasa din amortire ...o sa moara ...de plictiseala.

    Cred ca lipsa de actiune a acestui manager combinata cu lungile, permanentele si inutilele deplasari internationale puteau fi facute de oricine si pe bani mult mai putini. Dar daca e pe bani putini atunci este risipa; daca insa e pe bani multi atunci este o necesitate. 

    Ba, geniilor, VOUA NU VA E RUSINE DE VOI?!? Nu, nu ma leg de salarii. Ma leg insa de prestatia voastra.ASF-ul se aude? In tintirim va vreau pe toti cat mai repede!!

    cu 300k bagate in publicitate tv la ora de varf se puteau obtine usor 100.000 de investitori ...

    1. Nu de investitori are nevoie BVB, ci de listari. Insa in Romania, unde mai totul se face la gri sau negru, scrutiny mai ridicat din partea autoritatilor nu se cere! Iar statul tot taragane sa listeze, ca doara o sa ajunga sa puna sa le pice si lor ceva. Odata ce sunt companii listate si lichiditate, vin si investitorii, n-avea matale grija.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb