SURSE: Comisia Europeană vrea analiză ex-ante pentru înfiinţarea băncii de dezvoltare

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 februarie 2017

Comisia Europeană vrea analiză ex-ante pentru înfiinţarea băncii de dezvoltare

Ministerul Finanţelor Publice urmează să realizeze o analiză ex-ante pentru transformarea EximBank în bancă de dezvoltare, la recomandarea Comisiei Europene, după cum ne-au spus surse apropiate situaţiei.

Sursele noastre ne-au precizat: "CE solicită să demonstrăm necesitatea existenţei unei bănci de dezvoltare, respectiv să arătăm, printr-un studiu de piaţă, că se simte nevoia unei alte bănci care să intervină acolo unde ceilalţi creditori nu se implică - o bancă de dezvoltare care să acopere gap-urile de finanţare, golurile existente".

Într-o ordonanţă de anul trecut, este prevăzută contractarea unei firme care să presteze acest serviciu, ne-au mai spus sursele citate, adăugând că, la nivelul ministerului de resort, a fost făcută o solicitare pentru contractarea unei astfel de firme, care, deocamdată, nu a fost lansată.

"Şi celelalte ţări au întocmit un astfel de studiu. Am solicitat Comisiei Europene să facă ea studiul, pe banii ei, dar a spus că ar dura prea mult, circa nouă luni.

Analizăm, acum, să vedem ce variantă de realizare a acestei cercetări este mai ieftină, mai rapidă şi să nu se facă pe banii noştri. Sunt proiecte mari în alte ţări, făcute în urmă cu foarte mult timp, dar nu ne uităm la ele, noi avem nevoie de o bancă bine structurată, să fie o bancă în relaţii cu celelalte instituţii internaţionale, cum ar fi Banca Europeană de Investiţii (BEI) sau Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care să fie finanţatorii băncii de dezvoltare. De exemplu, dacă BEI doreşte să finanţeze dezvoltarea IMM-urilor din România, atunci să meargă prin banca de dezvoltare, să nu mai facă licitaţii ca acum, când participă la astfel de proceduri pentru a fi selectată banca prin care să deruleze respectivul program de finanţare".

Sursele noastre ne-au mai spus că se va merge în continuare pe ideea înfiinţării unei bănci de dezvoltare prin transformarea EximBank, solicitându-se cel mai bun model pentru o astfel de instituţie financiară.

EximBank are capacitatea să susţină implementarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii, în special a celor derulate de autorităţile locale, iar această competenţă ar putea fi amplificată odată cu preluarea atribuţiilor specifice unei bănci de dezvoltare ce permit crearea unor mecanisme eficiente de finanţare şi susţinere a economiei locale, a spus, recent, Paul Ichim, vicepreşedintele EximBank. Domnia sa a menţionat că proiectul băncii de dezvoltare, aflat în discuţie de peste un an, înregistrează întârzieri în implementare. Domnul Ichim a precizat: "Suntem încrezători că procesul de revizuire şi actualizare a cadrului legislativ relevant va fi finalizat în cel mai scurt timp, astfel încât să putem, asemeni vecinilor noştri, să implementăm proiecte integrate, care aduc noi locuri de muncă şi creează o devoltare a infrastructurii locale, ajutând la creşterea economică a unei ţări".

Consiliul Fiscal consideră că propunerea legis-lativă privind funcţionarea Băncii de Dezvoltare a României s-ar putea încadra în categoria iniţiativelor legislative cu un posibil impact asupra cheltuielilor bugetare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. mai 2015 : 'Proiectul de lege privind transformarea EximBank în Bancă de Dezvoltare va fi pe masa Guvernului în curând, iar primele produse de finanţare vor fi lansate pe piaţă în a doua jumătate a anului, susţine vicepreşedintele EximBank, Paul Ichim ". Intamplarea face sa alegem un citat apartinand domnului vicepresedinte. Puteam la fel de bine sa ne reamintim declaratii si angajamente ale unor fosti si/sau actuali conducatori ai Ministerului Finantelor. Cu tot respectul si fara vreo rautate, cred ca Banca de Dezvoltare reprezinta, precum in multe alte cazuri, doar vorbe. Si daca pe cei de la Exim ii mai putem intelege, pe cei de la Finante mai putin. Speram ca macar actuala conducere a ministerului sa-si stabileasca (si sa se tina de ele) niste obiective realiste, care sa tina cont de realitatea cotidiana (oare o cunosc ?!) si sa nu vada in infiintarea si/sau mentinerea unor entitati doar posibilitatea creerii unor noi pozitii in consiliile de supraveghere (caci, nu-i asa, daca o entitate a statului nu are sistem de conducere dualist, nu are nici un farmec !).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb