Divizia din ţara noastră a companiei aeriene "Air France", parte a grupului franco-olandez "Air France - KLM", este afectată de disponibilizări, după cum ne-au declarat surse din societate, care menţionează că, la finele anului trecut, Departamentul local de rezervări a fost desfiinţat.
Sursa ne-a precizat: "Din 1 decembrie 2015, Departamentul de Rezervări (Call Center) «Air France - KLM» din România a fost desfiinţat, activităţile fiind preluate de o companie terţă, prestatoare de servicii, care activează în Bulgaria. Ca urmare, cinci angajaţi au fost disponibilizaţi, iar al şaselea a fost relocat. În data de 12 ianuarie 2016, managementul local le-a transmis salariaţilor hotărârea companiei că, până la jumătatea anului, alţi cinci angajaţi ai «Air France» din România vor fi disponibilizaţi. Acestea nu sunt singurele concedieri ce vor fi făcute de «Air France» în 2016".
Conform sursei, reprezentanţele "Air France" din alte ţări europene vor fi, la rândul lor, confruntate cu reducerea prin concediere a numărului de angajaţi, iar singura ţară din Europa Centrală şi de Est în care compania face angajări este Ungaria, unde s-au înfiinţat 20 de posturi noi, ca urmare a reorganizării centrului regional de coordonare.
Sursa menţionată ne-a făcut aceste precizări după ce, la finele săptămânii trecute, agenţia Reuters informa că "Air France" a renunţat la aşa-numitul "Plan B" de restructurare prin disponibilizări, "în condiţiile în care acesta a generat nemulţumiri în rândul salariaţilor, anul trecut". Potrivit Reuters, care cita surse anonime, societatea ar prefera să se concentreze pe limitarea expansiunii sale.
Ulterior apariţiei acestei informaţii, Reuters a publicat o nouă ştire, potrivit căreia directorul executiv al "Air France", Frédéric Gagey, afirma că operatorul de transport va renunţa la anumite concedieri forţate începând cu anul viitor.
La rândul său, sursa noastră ne-a precizat: "Domnul Frédéric Gagey a anunţat că nu se vor face concedieri forţate din motive economice până în 30 iunie 2018, pentru personalul de sol, însă acest plan este valabil doar începând din anul 2017".
Conform strategiei 2017-2020, "Air France" vrea să-şi extindă flota şi rutele, în vederea expansiunii capacităţii sale cu 2 - 3% pe an, astfel încât să-şi îmbunătăţească productivitatea.
Luna aceasta, "Air France" informa că va raporta profit operaţional pentru 2015 - primul an cu rezultat pozitiv după 2008, datorită declinului preţului petrolului, care a redus cheltuielile cu combustibilii.
•
"Air France" vrea să-şi majoreze flota de avioane pentru zboruri pe distanţe lungi de la 104 aparate în 2017 la 107 în 2019, respectiv la 109 în 2020.
•
Gilles Gateau, directorul de resurse umane al "Air France": "Compania are în plan să elimine 1.000 de posturi anul acesta".