SURSE: Klaus Iohannis amână referendumul

S.A.
Politică / 3 martie 2017

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis nu va declanşa acum referendumul pentru justiţie, dar nu a renunţat la ideea unui referendum, pe care îl va folosi ca poliţă de asigurare pentru salvarea justiţiei dacă PSD va încerca din nou să slăbească legislaţia penală sau va ataca instituţii cheie din sistemul judiciar, au declarat surse oficiale de la Cotroceni pentru Hotnews.ro.

Potrivit acestora, manifestaţiile de stradă şi-au atins scopul, iar ordonanţa 13, prin care se dezincriminau parţial abuzul în serviciu şi conflictul de interese a fost oprită, astfel că un referendum acum ar reprezenta "un glonţ tras în aer".

Preşedintele a anunţat pe data de 23 ianuarie organizarea unui referendum, însă după ce primit avizul Parlamentului pe data de 13 februarie, Klaus Iohannis n-a mai adus tema în discuţie.

Oficialii de la Cotroceni au mai declarat pentru HotNews.ro că "arma referendumului" nu va mai putea fi folosită încă o dată în cazul în care PSD va încerca din nou să atace justiţia şi că din acest motiv preşedintele n-a mai anunţat data consultării populare.

"E foarte posibil ca PSD să încerce noi atacuri la justiţie, din acest motiv un referendum organizat acum l-ar face mai puţin eficient pe viitor", au mai explicat oficialii Administraţiei Prezidenţiale.

Pe de altă parte, în absenţa susţinerii partidelor şi rămas fără obiect, există riscul ca referendumul să fie un eşec, iar pragul de prezenţă de 30% să nu fie atins.

Adoptarea ordonanţei 13, prin care Executivul intenţiona slăbirea legislaţiei penale, a fost blocată iniţial de prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis la şedinţa de guvern din data de 18 februarie, însă Cabinetul Grindeanu a adoptat-o în cele din urmă în seara zilei de 31 februarie în ciuda protestelor de stradă. Sub presiunea crescândă a opiniei publice, care a dus la cele mai ample proteste de după 1989 în marile oraşe, premierul Sorin Grindeanu a abrogat ordonanţa 13, fiind respinsă şi de Parlament, astfel încât nu a intrat în vigoare şi nu a produs efecte.

Pe data de 23 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va începe procedurile pentru declanşarea unui referendum pe tema amnistiei şi graţierii. Ulterior, şeful statului a revenit explicând că întrebarea de la referendum nu va conţine cuvântul "graţiere", deoarece Constituţia nu îi permite acest lucru şi că cel mai probabil întrebarea va fi legată de anticorupţie sau integritate. Pe data de 7 februarie, preşedintele anunţa că, imediat dupa ce va primi răspunsul Parlamentului, va convoca referendumul pe care l-a anunţat în ianuarie, dupa apariţia informaţiilor potrivit cărora guvernul pregătea un pachet legislativ privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

Pe data de 13 februarie, plenul reunit al Parlamentului a adoptat în unanimitate un aviz favorabil pentru referendumul solicitat de preşedintele Klaus Iohannis pe tema anticorupţiei, aviz consultativ, care însă conţine şi patru recomandări care se referă la Constituţie, la decizii ale Curţii Constituţionale şi la recomandările Comisiei de la Veneţia.

Pe data de 14 februarie, şeful statului a declarat că va anunţa "în zilele următoare" data la care va fi organizat referendumul legat de lupta anticorupţie, precum şi întrebarea de pe buletinul de vot. De atunci însă, şeful statului n-a mai adus tema în discuţie, menţionează site-ul citat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. presedintele are dreptul sa aleaga intre o limuzina class S ori un A7. Mai greu este sa le utlizeze cu aceeasi dezinvoltura pe care implicit functia o ofera...

    Nu îmi vine să cred asta. Iohauschix nu crede că poate scoate 30% de votanți din case pentru referendum? Ce penibil hoț de case mai este.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb