Surse: Lista scurtă a candidaţilor pentru Directoratul Transelectrica, dominată de persoane controversate

G.M.
Piaţa de Capital / 19 august

Surse: Lista scurtă a candidaţilor pentru Directoratul Transelectrica, dominată de persoane controversate

Procesul de recrutare a viitorilor membri ai Directoratului Transelectrica, operatorul naţional de transport al energiei electrice din ţara noastră, este în plină desfăşurare. Surse din cadrul companiei ne-au transmis că, după trecerea etapelor de eligibilitate şi răspunsul la chestionare, ultima etapă derulându-se cu cântec din cauza timpilor inegali de răspuns alocaţi fiecărui candidat, s-a definitivat lista scurtă a celor 10 persoane care vor fi convocate pentru susţinerea interviului, ultima etapă în procesul de recrutare. Potrivit acestor surse, lista scurtă este alcătuită din următoarele persoane:

1. Victor Moraru, cunoscut pentru demisia sa recentă din funcţia vicepreşedinte al AMEPIP (Autoritatea pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice). Demisia sa a intervenit după ce Comisia Europeană a criticat lipsa de transparenţă a procedurii de recrutare a conducerii AMEPIP şi a semnalat existenţa unui conflict de interese în privinţa lui Moraru. În procesul de recrutare, după parcurgerea primelor două etape Victor Moraru s-a clasat pe primul loc, din punct de vedere al punctajului, pe lista scurtă.

2. Ştefăniţă Munteanu, actual preşedinte al Directoratului Transelectrica, este finul actualului premier Marcel Ciolacu şi actualul preşedinte al Directoratului Transelectrica. Relaţia sa strânsă cu Marcel Ciolacu îi conferă un avantaj semnificativ în această cursă, dar ridică semne de întrebare privind influenţa politică în procesul de recrutare şi asupra experienţei acestuia privind conducerea acestei companii strategice din domeniul energiei.

3. Adrian Moraru, fost membru al Directoratului Transelectrica, este un candidat controversat prin prisma faptului că a fost sau este încă parte a boardului companiei Alsys Energy, care se ocupă de proiecte în zona energiei regenerabile. Există suspiciuni că, prin prisma funcţiei deţinută în cadrul Alsys, a fost în conflict de interese în cele şase luni cât a fost membru al Directoratului, dar la acea perioadă nimeni nu a sesizat Agenţia Naţională de Integritate cu privire la acest aspect. În cadrul procedurii actuale de recrutare, în CV-ul trimis de Adrian Moraru companiei de recrutare nu apare nicio referire la compania Alsys, ceea ce ridică din nou mari semne de întrebare, cu privire la respectarea de către acest candidat a dispoziţiilor articolului 48 din legea 123/2012 şi articolului 35 din Directiva europeană 2019/944 privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică. Această dublă implicare ridică probleme de etică şi conflicte de interese, mai ales într-un sector în care deciziile pot influenţa direct piaţa de energie regenerabilă. Prezenţa sa în această listă ar trebui evaluată cu foarte mare atenţie pentru a preveni posibile abuzuri de putere, aspect asupra căruia Agenţia Naţională de Integritate va trebui să se pronunţe.

4. Alina Elena Filipoiu (fostă Teodoru), care ocupă în prezent funcţia de director adjunct în cadrul Direcţiei Juridice şi Contencios din Transelectrica SA. Faptul că provine din interiorul companiei îi oferă o înţelegere realistă a provocărilor şi oportunităţilor cu care se confruntă organizaţia. Ca dezavantaj ar putea fi faptul că nu este implicată politic, cum sunt ceilalţi componenţi ai listei scurte.

5. Florin Tătaru este un alt membru al actualului Directorat, care îşi doreşte o continuare a mandatului său. Experienţa sa existentă în cadrul companiei poate constitui un avantaj, deşi opiniile sale din ultima perioadă - uneori contrare faţă de cele ale colegilor din Directorat - ar trebui să nu reprezinte un obstacol pentru acesta, chiar dacă opiniile respective erau argumentate legal, în apărarea intereselor Transelectrica.

6. Gheorghe Bolintineanu, fost preşedinte al PSD Ilfov, deţine în prezent funcţia de director general al companiei de stat din energie SMART SA. Implicarea sa politică, alături de experienţa sa managerială în sectorul energetic, dar şi de apropierea de Clanul Sportivilor potrivit unor materiale care au apărut în presa scrisă, îl fac un candidat controversat. Legăturile sale cu PSD, un partid cunoscut pentru influenţa sa puternică în sectorul energetic, sugerează că numirea sa ar putea servi mai degrabă unor interese de partid decât interesului public.

7. Cătălin Constantin Nadolu este un alt membru al actualului Directorat care îşi doreşte continuarea activităţii în această funcţie. Ţinând cont de poziţia sa obedientă faţă de adevărata conducere a Transelectrica manifestată cu diferite prilejuri, reprezintă un sprijin ideal pentru orice persoană care va ocupa funcţia de preşedinte al Directoratului. Păstrarea sa în structura de conducere ar putea submina încercările de reformă şi ar putea perpetua actualul climat existent în rândul conducerii Transelectrica, afirmă sursele noastre din interiorul companiei.

8. Ionuţ Ciprian Creţu, este un candidat care vine de la RATP Ploieşti, dintr-un sector diferit, cel al transportului public, şi nu are o experienţă directă în sectorul energetic. Deşi această diversitate de experienţă ar putea fi privită ca un avantaj, în acest caz specific, lipsa sa de expertiză în domeniul energiei ridică îndoieli serioase cu privire la capacitatea sa de a înţelege şi de a gestiona complexitatea unui operator de transport de energie.

9. Claudiu Radu Roşca

Despre acest candidat, sursele noastre nu ne-au putut oferi informaţii clare, pentru că nu îl cunosc. Din verificările făcute pe internet am reţinut că domnul Claudiu Radu Roşca a fost administrator, apoi CFO la Cuprumin, auditor la Aegon Pensii, a făcut parte din mai multe echipe de conducere a unor companii, inclusiv cu capital de stat, după care a devenit vicepreşedinte al Directoratului SIF Transilvania (actuala Transilvania Investments Alliance), pentru ca apoi să ajungă în 2021 preşedinte executiv/director general al acestui SIF. Deşi experienţa sa managerială nu poate fi contestată, relevanţa directă pentru sectorul energetic este discutabilă, dar nu putem şti care va fi efectul numirii sale în Directorat asupra eficienţei şi succesului operaţional al Transelectrica.

10. Nicula Vasile Cosmin, vicepreşedinte al Curţii de Conturi, completează lista de candidaţi cu un profil juridico-economic solid. Supravegherea şi auditul în sectorul public sunt competenţe esenţiale într-o companie de stat precum Transelectrica, unde transparenţa şi conformitatea sunt priorităţi de top. Deşi transparenţa şi conformitatea sunt critice, experienţa sa predominant juridico-economică ar putea să nu fie suficientă pentru a face faţă provocărilor operaţionale şi tehnice din cadrul Transelectrica. Rămâne de văzut dacă apariţia lui pe lista scurtă va fi concretizată şi în numirea ca membru al viitorului Directorat. În acest caz, vom urmari dacă proiectul de raport rezultat în urma derulării controlului derulat în perioada septembrie 2023 - iunie 2024, întocmit de către echipa de audit a Curţii de Conturi şi care a evidenţiat numeroase nereguli în activitatea Transelectrica SA desfăşurată între anii 2020-2023, va rămâne în forma pe care a prezentat-o Ziarul Bursa sau va suferi modificări severe.

După cum se poate observa, lista scurtă pentru recrutarea în conducerea Transelectrica ridică serioase îndoieli cu privire la integritatea procesului de selecţie. Conflictele de interese, legăturile politice şi conexiunile controversate sunt elemente care ar trebui să alerteze factorii de decizie şi publicul. Pentru a asigura că Transelectrica îşi poate îndeplini misiunea de a gestiona eficient infrastructura energetică a României, este esenţial ca procesul de selecţie să fie transparent, bazat pe competenţe reale şi lipsit de influenţe politice sau personale.

Sursele noastre ne-au mai transmis că, din cei 31 de candidaţi care au făcut parte din lista lungă, sunt aproape 20 de contestaţii depuse la secretariatul Comitetului de selecţie şi recrutare, ceea ce confirmă temerile privind corectitudinea şi transparenţa procesului de recrutare a noii conduceri a Transelectrica SA.

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Sigur va fi pus finu lui Ciolacu sau vreo panarama care nu are de face cu TEL

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Poate ca la anul si la multi ani ne da si noua, actionarilor, dividende cu randament de 1%

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Pai, domnu’ Tataru a avut timp sa parcurga procesul de sel ectie ca el sta numai pe la DNA in ultimele 2 luni, pentru acele pareri contrare cu ceilalti membrii ai Directoratului sau pentru prietenii itallieni????.

    El cu Filipoiu lipseau din Directorat, este de notorietate relatia dintre cei doi! Mai bine doamna jurist il asista la DNA decat in Directorat! 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb