Surse: Lista scurtă a candidaţilor pentru Directoratul Transelectrica, dominată de persoane controversate

G.M.
Piaţa de Capital / 19 - 20 august

Surse: Lista scurtă a candidaţilor pentru Directoratul Transelectrica, dominată de persoane controversate

Procesul de recrutare a viitorilor membri ai Directoratului Transelectrica, operatorul naţional de transport al energiei electrice din ţara noastră, este în plină desfăşurare. Surse din cadrul companiei ne-au transmis că, după trecerea etapelor de eligibilitate şi răspunsul la chestionare, ultima etapă derulându-se cu cântec din cauza timpilor inegali de răspuns alocaţi fiecărui candidat, s-a definitivat lista scurtă a celor 10 persoane care vor fi convocate pentru susţinerea interviului, ultima etapă în procesul de recrutare. Potrivit acestor surse, lista scurtă este alcătuită din următoarele persoane:

1. Victor Moraru, cunoscut pentru demisia sa recentă din funcţia vicepreşedinte al AMEPIP (Autoritatea pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice). Demisia sa a intervenit după ce Comisia Europeană a criticat lipsa de transparenţă a procedurii de recrutare a conducerii AMEPIP şi a semnalat existenţa unui conflict de interese în privinţa lui Moraru. În procesul de recrutare, după parcurgerea primelor două etape Victor Moraru s-a clasat pe primul loc, din punct de vedere al punctajului, pe lista scurtă.

2. Ştefăniţă Munteanu, actual preşedinte al Directoratului Transelectrica, este finul actualului premier Marcel Ciolacu şi actualul preşedinte al Directoratului Transelectrica. Relaţia sa strânsă cu Marcel Ciolacu îi conferă un avantaj semnificativ în această cursă, dar ridică semne de întrebare privind influenţa politică în procesul de recrutare şi asupra experienţei acestuia privind conducerea acestei companii strategice din domeniul energiei.

3. Adrian Moraru, fost membru al Directoratului Transelectrica, este un candidat controversat prin prisma faptului că a fost sau este încă parte a boardului companiei Alsys Energy, care se ocupă de proiecte în zona energiei regenerabile. Există suspiciuni că, prin prisma funcţiei deţinută în cadrul Alsys, a fost în conflict de interese în cele şase luni cât a fost membru al Directoratului, dar la acea perioadă nimeni nu a sesizat Agenţia Naţională de Integritate cu privire la acest aspect. În cadrul procedurii actuale de recrutare, în CV-ul trimis de Adrian Moraru companiei de recrutare nu apare nicio referire la compania Alsys, ceea ce ridică din nou mari semne de întrebare, cu privire la respectarea de către acest candidat a dispoziţiilor articolului 48 din legea 123/2012 şi articolului 35 din Directiva europeană 2019/944 privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică. Această dublă implicare ridică probleme de etică şi conflicte de interese, mai ales într-un sector în care deciziile pot influenţa direct piaţa de energie regenerabilă. Prezenţa sa în această listă ar trebui evaluată cu foarte mare atenţie pentru a preveni posibile abuzuri de putere, aspect asupra căruia Agenţia Naţională de Integritate va trebui să se pronunţe.

4. Alina Elena Filipoiu (fostă Teodoru), care ocupă în prezent funcţia de director adjunct în cadrul Direcţiei Juridice şi Contencios din Transelectrica SA. Faptul că provine din interiorul companiei îi oferă o înţelegere realistă a provocărilor şi oportunităţilor cu care se confruntă organizaţia. Ca dezavantaj ar putea fi faptul că nu este implicată politic, cum sunt ceilalţi componenţi ai listei scurte.

5. Florin Tătaru este un alt membru al actualului Directorat, care îşi doreşte o continuare a mandatului său. Experienţa sa existentă în cadrul companiei poate constitui un avantaj, deşi opiniile sale din ultima perioadă - uneori contrare faţă de cele ale colegilor din Directorat - ar trebui să nu reprezinte un obstacol pentru acesta, chiar dacă opiniile respective erau argumentate legal, în apărarea intereselor Transelectrica.

6. Gheorghe Bolintineanu, fost preşedinte al PSD Ilfov, deţine în prezent funcţia de director general al companiei de stat din energie SMART SA. Implicarea sa politică, alături de experienţa sa managerială în sectorul energetic, dar şi de apropierea de Clanul Sportivilor potrivit unor materiale care au apărut în presa scrisă, îl fac un candidat controversat. Legăturile sale cu PSD, un partid cunoscut pentru influenţa sa puternică în sectorul energetic, sugerează că numirea sa ar putea servi mai degrabă unor interese de partid decât interesului public.

7. Cătălin Constantin Nadolu este un alt membru al actualului Directorat care îşi doreşte continuarea activităţii în această funcţie. Ţinând cont de poziţia sa obedientă faţă de adevărata conducere a Transelectrica manifestată cu diferite prilejuri, reprezintă un sprijin ideal pentru orice persoană care va ocupa funcţia de preşedinte al Directoratului. Păstrarea sa în structura de conducere ar putea submina încercările de reformă şi ar putea perpetua actualul climat existent în rândul conducerii Transelectrica, afirmă sursele noastre din interiorul companiei.

8. Ionuţ Ciprian Creţu, este un candidat care vine de la RATP Ploieşti, dintr-un sector diferit, cel al transportului public, şi nu are o experienţă directă în sectorul energetic. Deşi această diversitate de experienţă ar putea fi privită ca un avantaj, în acest caz specific, lipsa sa de expertiză în domeniul energiei ridică îndoieli serioase cu privire la capacitatea sa de a înţelege şi de a gestiona complexitatea unui operator de transport de energie.

9. Claudiu Radu Roşca

Despre acest candidat, sursele noastre nu ne-au putut oferi informaţii clare, pentru că nu îl cunosc. Din verificările făcute pe internet am reţinut că domnul Claudiu Radu Roşca a fost administrator, apoi CFO la Cuprumin, auditor la Aegon Pensii, a făcut parte din mai multe echipe de conducere a unor companii, inclusiv cu capital de stat, după care a devenit vicepreşedinte al Directoratului SIF Transilvania (actuala Transilvania Investments Alliance), pentru ca apoi să ajungă în 2021 preşedinte executiv/director general al acestui SIF. Deşi experienţa sa managerială nu poate fi contestată, relevanţa directă pentru sectorul energetic este discutabilă, dar nu putem şti care va fi efectul numirii sale în Directorat asupra eficienţei şi succesului operaţional al Transelectrica.

10. Nicula Vasile Cosmin, vicepreşedinte al Curţii de Conturi, completează lista de candidaţi cu un profil juridico-economic solid. Supravegherea şi auditul în sectorul public sunt competenţe esenţiale într-o companie de stat precum Transelectrica, unde transparenţa şi conformitatea sunt priorităţi de top. Deşi transparenţa şi conformitatea sunt critice, experienţa sa predominant juridico-economică ar putea să nu fie suficientă pentru a face faţă provocărilor operaţionale şi tehnice din cadrul Transelectrica. Rămâne de văzut dacă apariţia lui pe lista scurtă va fi concretizată şi în numirea ca membru al viitorului Directorat. În acest caz, vom urmari dacă proiectul de raport rezultat în urma derulării controlului derulat în perioada septembrie 2023 - iunie 2024, întocmit de către echipa de audit a Curţii de Conturi şi care a evidenţiat numeroase nereguli în activitatea Transelectrica SA desfăşurată între anii 2020-2023, va rămâne în forma pe care a prezentat-o Ziarul Bursa sau va suferi modificări severe.

După cum se poate observa, lista scurtă pentru recrutarea în conducerea Transelectrica ridică serioase îndoieli cu privire la integritatea procesului de selecţie. Conflictele de interese, legăturile politice şi conexiunile controversate sunt elemente care ar trebui să alerteze factorii de decizie şi publicul. Pentru a asigura că Transelectrica îşi poate îndeplini misiunea de a gestiona eficient infrastructura energetică a României, este esenţial ca procesul de selecţie să fie transparent, bazat pe competenţe reale şi lipsit de influenţe politice sau personale.

Sursele noastre ne-au mai transmis că, din cei 31 de candidaţi care au făcut parte din lista lungă, sunt aproape 20 de contestaţii depuse la secretariatul Comitetului de selecţie şi recrutare, ceea ce confirmă temerile privind corectitudinea şi transparenţa procesului de recrutare a noii conduceri a Transelectrica SA.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Sigur va fi pus finu lui Ciolacu sau vreo panarama care nu are de face cu TEL

    1. Poate ca la anul si la multi ani ne da si noua, actionarilor, dividende cu randament de 1%

    Pai, domnu’ Tataru a avut timp sa parcurga procesul de sel ectie ca el sta numai pe la DNA in ultimele 2 luni, pentru acele pareri contrare cu ceilalti membrii ai Directoratului sau pentru prietenii itallieni????.

    El cu Filipoiu lipseau din Directorat, este de notorietate relatia dintre cei doi! Mai bine doamna jurist il asista la DNA decat in Directorat! 

    1. Sa ne spuna Tataru cat ia pt un ATR ca e ieftin la el si fara rezultat!

      Cat sa ia? Cat se ofera si putin peste. Este inimaginabil ce oameni are ciolacu… Cautati articolul cu acest mafiot care a rapit un om si l-a dus in pădure amenințat cu pusca.

      Nu este ieftin deloc! Cere 10-15% din valoarea proiectului, va spun eu sigur!

    Se va termina oare mascarada numirilor in sectorul energetic?

    Mă miram să nu fie și baronul de Ialomița Victor Moraru, pupila lui Neacșu, printre cei aleși. E nevoie de și mai mulți bani la partid????

    1. Cu acest Victor Moraru au intrecut orice limita a bunului simt. A ales el consiluil ca sa il aleaga aia pe el. Socialismul sovietic e la putere!!!

      Lasa ca poate reuseste Abrudean sa tranteasca procedira de sel ectie ca nu a reusit “capabilul” avocat american Toncescu sa treaca mai departe. O fi crezut ca reuseste tot ca mamica lui la ASF (doar nu uitam cine e madam Toncescu).

      La cata presiune pune actualul secretar general al Guvernului sa isi impuna omul acolo sustinand ca are sustinerea pNL cluj, ne trezim ca il vedem instalat 

      Toncescu, puiu’ lu ‘ ma sa, i-au trebuit 8 h in loc de 3h sa raspunda la intrebari , e destept foc! Dar la cate plase cara mamica nu de la piata, Abrudean face presiuni care il depasesc pe la toate colturile!

      Iesiti fratilor si vorbiti !!! Alooo CS ul iesiti si spuneti ce va sugereaza Abrudean !!! Daca reluati procedura sa plece si CS ul si sa dea explicatii firma de recrutare si Supravegherea nu lui Abrudean … 

      Mana de fier la falimentarea companiei Astra Asigurari Angela Toncescu, a dat o parte din banii societatii de asigurari lu’ Abrudean sa isi puna odrasla in directoratul Transel ectrica, Bogdan Toncescu, care norocul nostru nu a trecut proba se sel ectie ca falimenta cu ajutorul lu’ ma sa si Transel ectrica.

      Asa ca domnule Abrudean jos gheara dupa procedura se sel ectie daca nu la DNA desii tot acolo ajungeti si daca se supara Angela, ca are relatie buna cu DNA ul. 

      Dupa toate astea mai da si in judecata Compania, ca poate obtine si el ceva..dar, c’est la vie!

    Comentariile sunt tot atat de pertinente ca si articolul. Un monopol al statului roman in mana unei gasti nimic altceva. Se mai limpezesc apele, DNA-ul i-a luat la intrebari pe subiectul ATR-urilor. Se platesc sume colosale pentru ATR-uri fara intarire de retea. Lipsa specialistilor va duce in curand la un colaps. Vorbesc de capacitati de transport si le pica stalpii din picioare (50-60 ani vechime!!!). Poate fi si o strategie: numesc CS/directorat pe patru ani, ii demit dupa un an si asa fac rost de cateva milioane de ceo rfi din despagubiri. O "Maradona" cu procedura de sel ectie.

    1. În problema demiterilor am depus o plângere la parchet. Să văd cum o tratează.

      Oricum e o mare mizerie în aceasta companie, care miroase don ce în ce mai rău!

      Cu toate "controalele" efectuate, nimic nu s-a îmbunătățit! Lucrurile merg în continuare după bunul lor plac, fără nicio jena sau teama! Interesul de grup primează!!!!! 

      Fara nici un rezultat! Puteti astepta mult si bine!

    Dna Teodoru,cu toată direcția juridică ar trebui trimiși acasă,ce fac ei acolo este o rușine! Exemplu: maniera în care au " lucrat" la acordarea unui avans de milioane euro falimentarei firme Elcomex,aflată în insolvență nedeclarată .A plătit doar CEO,deși a avut susținerea lui Bode & alți sus-puși. 2) Alt om al lui Bode,Dl Tătaru,băiat elegant,ar putea lucra direct cu Bideu. Oricum,fără guvernanța corporativă ( cf legii) guvernanța guvernului prin habarniștii de la SGG ar bloca performantele unor directori de valoare! Premierul ar trebui să fie atent ,altfel vom avea cert un președinte varianta autohtona a lui Orban,maghiarul suveranist. Compania sa fie lăsată să rezolve rușinea din piata energiei,un talcioc dominat de Companii,nu de guvernul slăbănog devenit slugă!

    Nicula Vasile Cosmin

    un controversat politician pesedist hunedorean care a incercat si la Hidroelectrica dar nu a prins postul in detrimentul lui Karoly Borbely.

    acum incearca la TEL pentru ca nu mai are mandat la curtea de conturi. 

    1. Cautati poza cu Cosmin Nicula, vicepreședinte (apolitic) al Curții de Conturi, participant la alegerile PSD Hunedoara.

      De fapt, Cosmin Nicula a revenit pe scena politică într-un moment în care era obligat să se țină departe de orice partid. El a participat la alegerile organizației județene a PSD Hunedoara din poziția de vicepreședinte apolitic al Curții. Surse din partid spun că Nicula ar fi vrut chiar să ia cuvântul la ședință, dar a fost trimis la plimbare de liderii de la centru ai partidului. 

      Si aici a fost trimis tot la pierzanie

    Ca sunt toti controversati este adevarat dar sa spui ca Filipoiu nu este implicata politic este clar un blat jurnalistic.

    A fost adusa de Mihalache de mana in Transel ectrica undeva prin 2015. O chema Teodoru. 

    Acum daca domnului Nicula (economist) presupuneti ca i-ar fi greu cu tehnica, sper ca nu sugerati ca vreunul (oricare dintre ceilalti) ar avea ceva in comun cu tehnica.

    Toti cei care vor fi numiti, la fel ca in majoritatea Companiilor cu actionariat majoritar de stat si din structurile statului, sunt numiti (nu sel ectati) strict pe criterii politice. Si rezultatele sunt vizibile. Romania se indrepta spre faliment educational si economic. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb