SURSE Modificarea schemei de sprijin pentru energia verde, posibilă din acest an

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 21 februarie 2013

Modificarea schemei de sprijin pentru energia verde, posibilă din acest an

Autorităţile analizează modalitatea în care pot modifica legea şi reglementările care stabilesc schema de sprijin pentru energia din surse regenerabile, astfel încât efortul financiar suportat de consumatori să fie temperat. Potrivit unor surse din piaţă, este probabil ca numărul de certificate verzi acordate anumitor tehnologii de producţie să fie redus din acest an.

Sursele noastre afirmă că cea mai spectaculoasă reducere va fi pentru energia fotovoltaică: de la 6 la 3 certificate verzi/MWh. Reduceri mai mici sunt aşteptate şi pentru microhidrocentrale şi biomasă.

Aceste reduceri vor fi operate în urma finalizării de către ANRE (reglementatorul pieţei de energie) a raportului de monitorizare pentru anul 2012. Acest raport este aşteptat la finele lunii martie.

În baza acestui raport, Guvernul poate decide modificarea schemei de sprijin chiar din acest an, dacă se constată cazuri de supracompensare, deşi legea din domeniu nu permite astfel de intervenţii până la 1 ianuarie 2014.

Autorităţile au analizat şi reducerea de la 57 la 30 de euro a valorii maxime a unui certificat verde, dar o asemenea măsură ar fi avut, conform surselor noastre, repercusiuni grave asupra investitorilor şi ar fi declanşat multe procese împotriva statului.

ANRE a propus Guvernului, încă din 2012, să reducă schema de sprijin pentru energia regenerabilă produsă în microhidrocentrale şi panouri fotovoltaice, iar Executivul trebuia să decidă în acest sens, diminuând sprijinul din 2013, spune un reprezentant al Autorităţii.

Zoltan Nagy-Bege, membru al Consiliului de Reglementare din ANRE, a declarat, ieri, citat de Mediafax: "La energia solară şi la energia hidro este clar supracompensare. Noi am propus Guvernului, încă de anul trecut, să reducă numărul de certificate verzi de la 3 la 2,6/MWh pentru microhidrocentrale şi de la 6 la 5 certificate/MWh la solar. Guvernul putea şi trebuia, dacă voia, să reducă schema de sprijin. Între timp, a apărut legea 34 care spune că pentru solar nu se modifică, până în 2014, numărul de certificate verzi acordate. Acum lucrăm la raportul de monitorizare pentru anul 2012, probabil va gata în trei săptămâni. În urma raportului, vom propune Guvernului să modifice numărul de certificate din 1 ianuarie 2014 pentru energia solară".

Guvernul sprijină producţia de energie regenerabilă prin sistemul de certificate verzi. Companiile care produc energie alternativă primesc gratuit de la stat certificate verzi, al căror număr variază în funcţie de tehnologie.

Certificatele verzi se acordă pentru cantitatea de energie produsă. Legislaţia obligă furnizorii să cumpere aceste certificate de la producători. Costul achiziţiei aces­tor certificate se reflectă în facturile finale la consumatori, astfel că preţul electricităţii a crescut şi continuă să crească.

În ultima vreme, mai mulţi consumatori industriali de energie acuză creşterea rapidă a preţului energiei, principala cauză fiind cos­turile pe care le înregistrează ca urmare a obligativităţii de a plăti energia regenerabilă.

Unele state europene, precum Germania sau Bulgaria, au început să adopte măsuri de diminuare a impactului energiei verzi asupra preţului energiei la consumator. România are una dintre cele mai generoase scheme de sprijin a energiei alternative din Uniunea Europeană.

În România funcţionează centrale eoliene de 1.600 MW, unităţi fotovoltaice de 71 MW, centrale pe biomasă de 44 MW şi microhidrocentrale, cu puteri sub 10 MW, de 453 MW.

Totodată, sunt în teste centrale eoliene de 700 MW, microhidrocentrale de 2 MW şi unităţi pe biomasă de 1 MW.

Pe de altă parte, conform statisticilor ANRE, se află în diverse stadii de construcţie centrale eoliene de 1.515 MW, microhidrocentrale de 108 MW, centrale pe biomasă de 47 MW şi unităţi fotovoltaice de 324 MW.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cine a adoptat legea la noi au fost redusi mintal sau interesati?Cum poti adopta o lege in care sa distrugi ce produce la un pret mai mic si sa cresti pretul energiei?Nu stiam ca romanii castiga mai bine decat germanii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb