SURSE: Premierul Cioloş şi prim-ministrul din Kazahstan au discutat despre Rompetrol

A.G.
Ziarul BURSA #Politică / 18 iulie 2016

Premierul Cioloş şi prim-ministrul din Kazahstan au discutat despre Rompetrol

Premierul Dacian Cioloş a avut, în marja lucrărilor Summitului ASEM, o întrevedere bilaterală cu prim-ministrul din Kazahstan, Karim Massimov, în cadrul căreia a fost menţionat şi subiectul Rompetrol, au declarat surse care au participat la reuniunea de la Ulan Bator, citate de Agerpres.

Potrivit surselor, subiectul Rompetrol a fost menţionat de premierul din Kazahstan, iar prim-ministrul Cioloş l-a asigurat că justiţia este independentă şi este în interesul ambelor părţi o judecare rapidă a cazului.

Prim-ministrul Dacian Cioloş a participat vineri şi sâmbătă, la Ulan Bator, la cel de-al XI-lea Summit ASEM. Summitul ASEM marchează în acest an 20 de ani de la lansarea dialogului politic între Europa şi Asia, prin organizarea unei reuniuni la nivel înalt, "eveniment important în relaţiile economice şi politice dintre ţările europene şi asiatice", potrivit unui comunicat al Guvernului.

În marja lucrărilor summitului, premierul Cioloş a avut şi o serie de întrevederi bilaterale cu premierii din Mongolia, China, Kazahstan, Singapore, Polonia şi cu preşedintele Elveţiei şi cel al Comisiei Europene.

Recent, Ministrul Energiei Victor Grigorescu a declarat, că Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) se va ocupa de înfiinţarea fondului de investiţii de un miliard de dolari alături de Rompetrol, aşa cum prevede memorandumul semnat în 2013.

Într-un interviu acordat HotNews, ministrul susţine că a anunţat grupul Rompetrol (actualul KMG Internaţional) despre decizia privind SAPE, desemnarea unei companii fiind o etapă în îndeplinirea obligaţiilor statului român prevăzute în memorandum.

Declaraţia este în contradicţie cu cea a vicepreşedintelui KMG Internaţional, Azamat Zhangulov, care spusese că statul român şi-a îngheţat angajamentele în ce priveşte acelaşi memorandum.

După interviul Ministrul Energiei, Zhangulov a revenit cu o nouă declaraţie. Potrivit domniei sale, decizia anunţată de către Ministerul Energiei referitoare la desemnarea SAPE în calitate de reprezentant al statului român pentru fondul de investiţii româno-kazah este o ştire pozitivă.

În dosarul Rompetrol II, procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinăria Petromidia. Acest dosar este disjuns din dosarul Rompetrol, în care a fost judecat şi omul de afaceri Dinu Patriciu.

Întrebat, în mai, dacă ancheta procurorilor ar putea fi extinsă şi asupra memorandumului, Azamat Zhangulov a răspuns: "Dacă vorbim de posibilitate, aceasta există". Însă, domnia sa a precizat că miniştrii s-au tot schimbat şi nimeni nu a ridicat suspiciuni asupra înţelegerii făcute cu Guvernul României. "Chiar şi la Ministerul Energiei s-au schimbat mai mulţi miniştri. Nu s-a exprimat nici unul că această înţelegere nu a fost ok", a declarat Zhangulov, adăugând: "De aceea, credem că această înţelegere va fi executată".

Memorandumul presupune crearea unui fond de investiţii comun de un miliard de dolari şi vânzarea de către stat a unui pachet de 11.775.349.451 acţiuni, reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare Constanţa.

Pe 29 aprilie, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan - KazMunayGas (KMG) şi China Energy Company Limited (CEFC) au semnat constituirea unui joint-venture.

Potrivit site-ului CEFC, compania chineză va plăti 680 milioane de dolari pentru achiziţia a 51% din acţiunile KMGI, fostul Rompetrol Group, angajându-se totodată să investească cel puţin 3 miliarde de dolari în următorii cinci ani.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Domnule Azamat cum sa nu extinda ancheta si asupra memorandumului? Trebuie sa se extinda. Un memorandum care nu este in favoare statului Roman inseamna ca ati platit mult cuiva ca sa fie doar in favoare dumneavoastra. Sunt actionar de ani de zile la RRC si nu ati dat niciodata dividend. RRC este cumparata de Chinezi. Intrebarea mea este una normala cineva ar cumpara o companie neprofitabila? Azamat raspunde la doua intrebari: 1. Pe cine ati mituit pentru memorandum? 2. Unde este profitul RRC nu cumva ati transferat profitul din Romania? Nu imi veti raspunde de aceea am incredere in DNA.....

    1. Nu stiu ce cauta investitorii intr-o tara saraca?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb