SURSE: Rusia face lobby în mai multe capitale europene pentru a bloca prelungirea sancţiunilor

A.C.
Internaţional / 12 decembrie 2014

Rubla rusească a atins un nou minim record în raport cu dolarul şi euro

Moscova a început acţiuni de lobby prin care încearcă să convingă statele din UE care au relaţii apropiate cu ea, respectiv Ungaria, Italia, Germania şi Cipru, să se opună anul viitor prin veto prelungirii sancţiunilor împotriva ei, potrivit site-ului EUobserver, care citează surse europene.

Primele două serii de sancţiuni, şi anume îngheţarea activelor fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici (care se ascunde în prezent în Rusia) şi ale unora dintre colaboratorii săi apropiaţi şi interdicţii de viză, plus îngheţarea activelor unor oficiali ruşi şi ucraineni ce au jucat un rol în anexarea Crimeii de către Rusia, expiră în martie şi aprilie anul viitor. Cea de-a treia serie, îndreptată împotriva unor companii ruse din sectoarele energetic, financiar şi militar şi care a fost adoptată în luna iulie după prăbuşirea avionului companiei Malaysia Airlines în zona din estul Ucrainei controlată de separatiştii proruşi, expiră în iulie.

Drept urmare, statele membre ale UE vor trebui să decidă dacă vor prelungi sau nu aceste sancţiuni, iar o astfel de hotărâre se ia prin consens. Aşadar, dacă un singur stat membru îşi va exercita dreptul de veto, atunci sancţiunile împotriva Rusiei vor înceta.

EUobserver citează o sursă europeană implicată în consultările preliminare privind prelungirea sancţiunilor, care a menţionat că "ruşii acţionează intens în mai multe capitale" pentru a bloca sancţiunile, principalele "ţinte" ce ar putea deveni aliaţii Moscovei fiind Budapesta, Nicosia şi Roma.

"În mod normal, reînnoirea sancţiunilor ar trebui să fie o formalitate. Dar se pare că nu va fi aşa de uşor, întrucât mai multe ţări îşi doresc o dezbatere mai largă pe tema sancţiunilor în luna martie", a indicat sursa citată.

O altă sursă europeană adaugă pe lista celor trei ţări deja menţionate şi Germania, dar consideră că cele mai hotărâte în demersul de revizuire substanţială a sancţiunile împotriva Rusiei sunt Ungaria şi Cipru, în timp ce Italia, Grecia şi Slovacia ar sprijini o ridicare parţială a acestor sancţiuni.

Potrivit unor surse diplomatice, şi Republica Cehă ar putea manifesta rezerve faţă de prelungirea sancţiunilor, în timp ce statele care susţin ferm această prelungire sunt Marea Britanie, Polonia, Suedia şi statele baltice, în timp ce Franţa şi Germania ar sta deocamdată în expectativă.

În ce priveşte SUA, acestea estimează că lobby-ul rusesc nu va reuşi. Dar dacă demersul Rusiei va avea totuşi succes şi sancţiunile vor fi ridicate chiar şi parţial, în timp ce continuă războiul din estul Ucrainei, atunci am putea vedea o fisură în alianţa transatlantică, relatează EUobserver.

Dintre cele trei ţări menţionate, Ungaria, Italia şi Cipru, cea care stârneşte cele mai mari temeri este prima, având în vedere succesiunea de poziţii sfidătoare ale premierului Viktor Orban faţă de SUA şi UE, el afirmând de altfel recent că sancţiunile împotriva Rusiei nu dau rezultate.

Separat de primele trei serii de sancţiuni, SUA şi UE examinează în prezent posibile noi sancţiuni care să vizeze Crimeea, printre măsurile propuse numărându-se interzicerea activităţii companiilor occidentale în această peninsulă, cu accent pe transporturi şi infrastructură. După a doua rundă de discuţii la nivel de experţi ce a avut loc ieri la Bruxelles, o sursă europeană a declarat că există un acord de principiu, dar unele state încearcă să introducă "excepţii" şi "diavolul se ascunde în detalii".

S-ar fi dorit ca acordul să fie conturat până la întâlnirea de luni a şefilor diplomaţiilor europene, când vor fi prezenţi la Bruxelles şi premierul ucrainean şi ministrul său de externe. Dar sursele citate nu cred că se va reuşi acest lucru şi estimează mai probabilă o înţelegere până la Consiliul European de la sfârşitul săptămânii viitoare.

Rubla rusească a atins un nou minim record în raport cu dolarul şi euro

Rubla rusească a coborât azi la un nou minim istoric în raport cu dolarul şi moneda euro, după ce majorarea dobânzii de referinţă de către Banca centrală a Rusiei nu a reuşit să o ajute, transmite Reuters.

În jurul orei 07:30 GMT, un dolar american era cotat la 56,83 ruble, în timp ce moneda euro era cotată la 70,4 ruble. De asemenea, indicii bursei de la Moscova au scăzut şi ei pe fondul reducerii preţului petrolului, indicele RTS pierzând peste trei procente, în timp ce indicele MICEX s-a depreciat cu 1,44%.

Rubla s-a depreciat cu peste 40% în acest an, pe fondul scăderii preţului petrolului, dar şi al aversiunii investitorilor faţă de activele ruseşti în urma sancţiunilor impuse Moscovei de statele occidentale.

În încercarea de a opri declinul rublei, Banca Centrală a Rusiei a decis, ieri, să majoreze dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, de la 9,5% până la 10,5%, aceasta fiind cea de a cincea majorare a costului creditului decisă de banca Rusiei în acest an.

Majorarea dobânzii de bază nu pare să fie oprit declinul rublei, moneda rusească având de suferit de pe urma scăderii preţului petrolului, care ieri a atins cea mai scăzută valoare din ultimii cinci ani şi jumătate. Veniturile din exporturile de petrol şi gaze naturale sunt responsabile pentru jumătate din bugetul Rusiei, ţară care nu este membră a OPEC, chiar dacă este al doilea mare producător mondial de ţiţei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Parca o si vad. Un functionar scortos de la EU, cu diplomat cu multe aere si putine realizari.

    Nu este nici prea mintoasa aceasta persoana pentru ca se contrazice pe sine. Spune ca prelungirea sanctiunilor "ar fi o formalitate" dar ca din vina rusilor nu va fi asa. Adica, stateau ele statele europene convinse ca fac bine ce fac si vine un golan (adica Putin) cu banda lui de contrabandisti si ii convinge sa faca altfel. Nici nu mai conteaza prin ce mijloace. Este un golan. 

    Probabil 2-3 tari mai slabe de inger ca si golanul ala nu are cum sa aiba atata influenta. Doar "era o formalitate". 

    Sa le vedem: Ungaria, Cipru, Italia, Grecia, Slovacia, Germania, Cehia, Franta. 

    Ce sa spunem, sunt 8 (si nici nu includem Finlanda care s-a opus la runda initiala iar acum nu vrea sa auda de noi sanctiuni - o sa vedem daca le vrea prelungite pe acestea si intre timp a aprobat 9 mld $ pentru o centrala nucleara ruseasca). Presedintele Frantei s-a dus el la golan acasa, in trecere, sa discute, nu a sarit golanul gardul sa ii intre in casa. 

    Mai birocratule neales de nimeni si propagandist tonomat. Sanctiunile astea nu erau o formalitate. Nu au fost asa nici in vara. Si sunt cu atat mai putin acum cand lumea a putut vedea ca Ucraina nu este deloc ingerul neprihanit iar actiunea Rusiei a fost mult supraestimata.

    Dar as putea sa iti inteleg minciunile propagate daca de fapt, incepi sa induci in public ideea ca sanctiunile vor fi ridicate dar din vina rusilor care au "corupt" tarile atat de aliniate in idealurile "valorilor europene". Nu vrei sa spui ca sanctiunile dor si nu merita, nu vrei sa spui ca Ucraina este o gaura neagra, nu vrei sa spui ca Rusia avea o mare parte de dreptate in ceea ce a facut. Dai vina pe Rusia pentru coruperea "fecioarelor neprihanite din EU". 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb