Surse: Rusia - posibil să modifice taxa pentru exporturile de grâu

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 aprilie 2023

Surse: Rusia - posibil să modifice taxa pentru exporturile de grâu

Ministerul Agriculturii din Rusia ia în considerare posibilitatea majorării preţului de referinţă folosit la calculul taxei pentru exporturile de grâu până la 17.000 de ruble (212,23 dolari) pe tonă, de la nivelul actual de 15.000 de ruble pe tonă, informează cotidianul Vedomosti, citând surse din interiorul unor companii exportatoare de cereale, potrivit Reuters.

O astfel de decizie ar putea fi luată înainte de următorul sezon agricol, care va începe la 1 iulie 2023, conform Vedomosti.

Ministerul Agriculturii de la Moscova nu a răspuns solicitării de comentarii privind o eventuală majorare a preţului, transmisă de Vedomosti.

Interfax notează că, potrivit Vedomosti, United Grain Company (UGC), companie controlată de stat, a confirmat ca ministerul ia in considerare creşterea preţului de referinţă mai sus amintit, ca urmare a majorării costurilor de producţie a cerealelor. Exportatorii de cereale TD Rif şi Aston nu au răspuns întrebărilor în acest sens, iar Demetra Holding a refuzat să comenteze, potrivit Interfax.

Anterior, prim-viceministrul Agriculturii de la Moscova, Oksana Lut, declara că este posibil ca ministerul să revizuiască preţul de bază pentru calculul taxei de export, iar o decizie ar putea fi luată după ce toate elementele sunt evaluate, inclusiv costurile, recolta prognozată, preţurile mondiale şi cursul de schimb. Aceasta a precizat: "Plănuim, la fel ca anul trecut, când, la finele lunii iunie, calculul taxei a trecut la ruble, să analizăm ce vom face anul acesta. Cel mai important lucru este costul de producţie, toată lumea este îngrijorată de acest cost pentru că urcă. Aşa că, în consecinţă, vom lua o decizie când vom avea toate cifrele".

Din iulie 2022, preţul de bază pentru calculul taxei de export este de 15.000 de ruble pe tonă pentru grâu şi 13.875 de ruble pe tonă pentru orz şi porumb.

Rusia este unul din cei mai mari exportatori mondiali de grâu, ulei de floarea soarelui şi oleagionoase, iar potrivit SovEcon, exporturile de grâu ale acestei ţări au ajuns la 4,3 milioane de tone în martie 2023, de la 2,1 milioane de tone de grâu în aceeaşi lună a anului trecut, consemnând cel mai ridicat nivel de după martie după 2018.

Săptămâna trecută, Ministerul Agriculturii din Rusia anticipa o recoltă de cereale de 120 milioane de tone în 2023, după nivelul record obţinut în 2022. Conform Interfax, cifra a fost modificată în sens negativ (cu -5%) faţă de nivelul estimat în decembrie de Ministerul Agriculturii, respectiv 125-127 milioane de tone, inclusiv 80-85 milioane de tone de grâu.

Datele oficiale arată că Rusia a recoltat 157,7 milioane de tone de cereale anul trecut, din care 104,2 milioane de tone de grâu. Acesta a fost cel mai bun rezultat înregistrat vreodată de sectorul agriculturii din Rusia, precedentul record fiind de 135 milioane de tone.

Tot săptămâna trecută, Moscova a ameninţat că va bloca exporturile de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră, dacă Uniunea Europeană nu va înlătura obstacolele ce privesc livrările de cereale şi îngrăşăminte ruseşti.

Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a declarat după o întâlnire, la Ankara, cu omologul său turc: "Am propus prelungirea acordului (n.r. privind exporturile de cereale) cu numai 60 de zile. Dacă nu vom observa evoluţii în înlăturarea blocajelor ce privesc exportul de îngrăşăminte şi cereale ruseşti, ne vom gândi dacă acest acord mai este necesar. Dacă va fi cazul, vom lucra şi în afara acestei iniţiative. Avem posibilitatea să o facem împreună cu Turcia şi Qatar".

În opinia lui Lavrov, în ceea ce priveşte partea rusă, ţările occidentale nu respectă înţelegerile convenite cu ONU, aşa cum este acordul referitor la exportul de cereale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb