Executivul american a notificat marţi Congresului că va face o livrare de arme către Israel pentru aproximativ un miliard de dolari, au afirmat surse apropiate dosarului, la o săptămână după ce preşedintele Joe Biden a ameninţat că va limita ajutorul militar american trimis aliatului său în urma operaţiunilor de la Rafah, relatează AFP.
Congresul trebuie să aprobe această livrare de arme, a făcut cunoscut un responsabil american, o sursă parlamentară indicând că suma totală este de aproximativ 1 miliard de dolari.
Potrivit Wall Street Journal, care a dezvăluit primul informaţia, această livrare include 700 de milioane de dolari de muniţie pentru tancuri şi 500 de milioane pentru vehicule militare tactice.
Acest pachet de ajutor este cheltuit în cadrul imensului plan de ajutor american pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, în valoare totală de 95 de miliarde de dolari, dintre care 13 miliarde de dolari pentru Israel, votat de Congres la sfârşitul lui aprilie.
Luni de zile, administraţia Biden a îndemnat insistent parlamentarii să aprobe aceste miliarde de dolari pentru aliaţii Washingtonului.
Pe 8 mai, Joe Biden a spus însă că "nu va livra" anumite arme Israelului, al cărui principal susţinător militar sunt, în special "obuze de artilerie", în cazul unei ofensive majore împotriva oraşului Rafah, un avertisment fără precedent din partea Washingtonului.
"Dacă trebuie să fim singuri, vom fi singuri", a răspuns Benjamin Netanyahu la o zi după ameninţările americane, un purtător de cuvânt al armatei israeliene afirmând că ei dispun de "muniţia de care au nevoie pentru operaţiunile de la Rafah".
Marţi dimineaţă, lovituri ale armatei israeliene au vizat diferite sectoare ale Fâşiei Gaza, inclusiv Rafah, un oraş din extremul sud al teritoriului unde s-au înghesuit sute de mii de palestinieni, marea majoritate strămutaţi. Lupte aprige au loc în estul Rafah, situat la frontiera de sud a Israelului, unde armata a intrat cu tancuri pe 7 mai.
La Washington, aleşi de stânga din Congres ar putea încerca să saboteze această livrare de arme către Israel.
De la începutul războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, Statele Unite au făcut publice două vânzări în cadrul aşa-numitei proceduri "de urgenţă" către aliatul său - procedură care permite o expediere directă, ocolind un proces de 30 de zile în Congres.