Guvernul italian s-a adresat justiţiei, contestând decizia grupului ArcelorMittal de a renunţa la un acord convenit în 2018 privind preluarea oţelăriei Ilva, cea mai mare din Europa, informează Reuters citând o sursă judiciară, potrivit Agerpres.
În urmă cu două săptămâni, ArcelorMittal, cel mai mare producător mondial de oţel, a anunţat că renunţă la oferta sa de preluare a combinatului siderurgic de la Ilva, punând în pericol mai multe mii de locuri de muncă în oraşul Taranto din sudul Italiei.
ArcelorMittal susţine că nu mai beneficiază de o perioadă de imunitate juridică cu privire la eventualele urmăriri penale legate de poluarea de la Ilva.
În replică, Guvernul italian susţine că ArcelorMittal nu are motive pentru a se retrage din contractul de preluare convenit în 2018 şi a acuzat compania că utilizează eliminarea imunităţii drept pretext pentru a renunţa la preluarea unei oţelării care pierde aproximativ două milioane de euro pe zi.
Separat, sindicatul FIM-CISL a anunţat că ArcelorMittal a confirmat că va preda oţelăria Ilva administratorilor desemnaţi de stat la data de 4 decembrie şi a început deja operaţiunile de pregătire înainte de a închide furnalele şi liniile de producţie.
Contestaţia depusă de Guvernul italian la un tribunal din Milano ar putea fi doar primul pas dintr-o dispută juridică prelungită cu privire la viitorul oţelăriei Ilva, după ce săptămâna trecută premierul Giuseppe Conte a promis procesul secolului dacă disputa va ajunge în justiţie.
Anul trecut, ArcelorMittal a semnat un acord de preluare a celei mai mari oţelării din Europa, întărindu-şi poziţia pe piaţa europeană. Ilva, aflată în oraşul Taranto din sudul Italiei, producea anual nouă milioane tone de oţel, aproximativ 40% din producţia Italiei.
Pentru a putea prelua oţelăria Ilva din Italia, ArcelorMittal s-a oferit în 2018 să vândă mai multe unităţi de producţie din Europa, printre care şi combinatul de la Galaţi, România. În luna iulie a acestui an, Liberty Steel a plătit 740 milioane euro pentru a prelua o serie de oţelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia de la grupul ArcelorMittal.