Surse: Statul italian cheamă în instanţă ArcelorMittal

Ziarul BURSA #Internaţional / 18 noiembrie 2019

Surse: Statul italian cheamă în instanţă ArcelorMittal

Guvernul de la Roma contestă decizia grupului siderurgic de a renunţa la preluarea oţelăriei Ilva

Guvernul italian s-a adresat justiţiei, contestând decizia grupului ArcelorMittal de a renunţa la un acord convenit în 2018 privind preluarea oţelăriei Ilva, cea mai mare din Europa, informează Reuters citând o sursă judiciară, potrivit Agerpres.

În urmă cu două săptămâni, ArcelorMittal, cel mai mare producător mondial de oţel, a anunţat că renunţă la oferta sa de preluare a combinatului siderurgic de la Ilva, punând în pericol mai multe mii de locuri de muncă în oraşul Taranto din sudul Italiei.

ArcelorMittal susţine că nu mai beneficiază de o perioadă de imunitate juridică cu privire la eventualele urmăriri penale legate de poluarea de la Ilva.

În replică, Guvernul italian susţine că ArcelorMittal nu are motive pentru a se retrage din contractul de preluare convenit în 2018 şi a acuzat compania că utilizează eliminarea imunităţii drept pretext pentru a renunţa la preluarea unei oţelării care pierde aproximativ două milioane de euro pe zi.

Separat, sindicatul FIM-CISL a anunţat că ArcelorMittal a confirmat că va preda oţelăria Ilva administratorilor desemnaţi de stat la data de 4 decembrie şi a început deja operaţiunile de pregătire înainte de a închide furnalele şi liniile de producţie.

Contestaţia depusă de Guvernul italian la un tribunal din Milano ar putea fi doar primul pas dintr-o dispută juridică prelungită cu privire la viitorul oţelăriei Ilva, după ce săptămâna trecută premierul Giuseppe Conte a promis procesul secolului dacă disputa va ajunge în justiţie.

Anul trecut, ArcelorMittal a semnat un acord de preluare a celei mai mari oţelării din Europa, întărindu-şi poziţia pe piaţa europeană. Ilva, aflată în oraşul Taranto din sudul Italiei, producea anual nouă milioane tone de oţel, aproximativ 40% din producţia Italiei.

Pentru a putea prelua oţelăria Ilva din Italia, ArcelorMittal s-a oferit în 2018 să vândă mai multe unităţi de producţie din Europa, printre care şi combinatul de la Galaţi, România. În luna iulie a acestui an, Liberty Steel a plătit 740 milioane euro pentru a prelua o serie de oţelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia de la grupul ArcelorMittal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb